Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika lihovin  Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují nejméně 15 % obj. etanolu  Mezi lihoviny neřadíme víno ani pivo  Pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika lihovin  Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují nejméně 15 % obj. etanolu  Mezi lihoviny neřadíme víno ani pivo  Pro."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 Charakteristika lihovin  Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují nejméně 15 % obj. etanolu  Mezi lihoviny neřadíme víno ani pivo  Pro výrobu lihovin se nesmí používat syntetický etanol, můžeme je vyrábět výhradně z kvasného etanolu, tedy etanolu, který vznikl kvašením působením kvasinek  Pro potravinářské účely lze využít dva druhy lihu: a. Líh jemný b. Líh velejemný

5 Rozdělení lihovin  Lihoviny můžeme podle původu etanolu rozdělit do dvou skupin: a. Lihoviny vyrobené studenou cestou - to je vyrobené bez kvašení b. Lihoviny vyrobené kvasným pochodem – připravují se klasickým pálením

6 Lihoviny vyrobené studenou cestou Vyrábějí se mícháním kvasného rafinovaného lihu s ostatními komponenty:  Cukr  Ovocné šťávy  Extrakty bylin  Aromatické látky  Voda

7 Mezi lihoviny vyráběné studenou cestou řadíme například:  Fernet  Rum (tuzemský)  Vodku  Gin  Becherovku  Borovička  Praděd

8 Vodka  Jedná se o lihovinu neutrální chutě a vůně  Vyrábí se ředěním vysoce kvalitního rafinovaného lihu s vodou  hotová vodka se nechává odležet několik měsíců

9 Borovička  J edná se o nápoj slovenského původu – vyrábí se ve Spišské nové vsi  Vzniká smícháním kvalitního rafinovaného lihu s vodou a výluhem jalovce Gin  Nápoj holandského původu  Vyrábí se z destilátu z obilí, do kterého se přidávají různé látky – nejčastěji jalovec, koriandr, jalovec, angelika, kardamon, pomerančová a citronová kůra

10 Hořké lihoviny a bylinné likéry  Společnou vlastností je hořká chuť, podporují trávení  Obsahují výluhy bylin, které se získávají za studena (macerace) nebo za tepla (digesce)  Mezi hořké likéry řadíme: Fernet, Becherovku, Campari, Praděd

11 Lihoviny vyrobené kvasnou cestou (destiláty)  Vyrábějí se kvašením sacharidů za vzniku etanolu, jeho následnou destilací a dalšími úpravami  Mezi destiláty řadíme:  Pravý rum  Whisky  Tequila  Brandy (koňak, Vínovice)  Ovocné destiláty

12 Whisky  národní nápoj anglicky mluvícího světa  rozlišujeme 3 základní druhy: 1. Skotská whisky 2. Irská whisky 3. Americká whisky

13  Skotská whisky se destiluje 2x a dělí se na: a. Malt whisky – základní surovinou pro výrobu je ječmen b. Grain whisky – kromě sladu se na její výrobu používají i jiné druhy obilí  Irská whisky se destiluje 3x  Americká whisky se vyrábí z kukuřice (Bourbon w.) a ze žita (Ray whisky)

14 Brandy (vínovice)  surovinou pro výrobu je víno pro pálení  Surový destilát se destiluje ještě 2x a pak zraje v dubových sudech 4 roky  někdy se k destilátu přidávají bonifikátory – výluh z hrozinek, mandlí, svatojánského chleba, pravý rum  Vínovice se skladuje nejméně rok v ležáckých sudech  Ochranné značení Cognac se může používat pouze pro vínovici vyrobenou v této oblasti

15 Rum  pravý rum se vyrábí ze třtinové melasy popřípadě dalších produktů, které vznikají při výrobě cukru z melasy  Kvašení suroviny probíhá za účasti celé řady MO, které se podílejí na tvorbě charakteristického aroma  Rumový destilát zraje 4 roky v dubových sudech  Tuzemský rum, který se vyrábí u nás, nepatří do této skupiny – není vyroben z cukrové třtiny

16 Tequila a Mezcal  Tequila se vyrábí z hlav agáve modré  Mezcal se vyrábí z jiných odrůd agáve  Hlavy se nařežou speciálními noži, nechají se povařit, vzniká hmota podobná povidlům, dochází k hydrolýze škrobu, ze vzniklé hmoty se odlisuje šťáva, která se nechá kvasit  Prokvašená zápara se destiluje 2x a poté zraje v dubových sudech

17  Do lahve Mezcalu se přidává červený červ, který škodí na agáve  Jedná se o nápoje vyráběné v Mexiku  Obsah alkoholu je kolem 40%

18 Otázky k opakování 1. Z jakých surovin se líh může vyrábět? 2. Na které základní dvě skupiny můžeme lihoviny rozdělit? 3. Vyjmenujte příklady lihovin vyráběných studenou cestou. 4. Vyjmenujte příklady destilátů. 5. Rozdělte whisky. 6. Charakterizujte rum, vínovici, tequilu. 7. Charakterizujte hořké lihoviny, Gin a Borovičku.

19 Použitá literatura  KADLEC, Pavel a kolektiv. Technologie potravin II. Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, Praha 2002  RYCHTERA, Mojmír, UHER, Jiří, PÁCA, Jan.Lihovarství, drožďárenství a vinařství I a II. Vysoká škola chemicko technologická v Praze, Praha 1991

20 D ě kuji za pozornost


Stáhnout ppt "Charakteristika lihovin  Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují nejméně 15 % obj. etanolu  Mezi lihoviny neřadíme víno ani pivo  Pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google