Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Člověk a příroda Zeměpis VI. ročník Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Příroda v krajině Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Člověk a příroda Zeměpis VI. ročník Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Příroda v krajině Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Člověk a příroda Zeměpis VI. ročník Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Příroda v krajině Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace

2 Příroda Půdy Rostliny Podnebí Povrch vodstvo Živočichové

3 Povrch krajiny Zkus popsat povrch krajiny tvého bydliště: Je na rovině, je kopcovitá, je v nížině, je hornatá. Krajina, kde žiji je ……………………..

4 Podnebí krajiny  Podnebí je teplé  Podnebí je vlhké  Podnebí je slunné  Často prší, je mlha  Podnebí je mírné (mírné zimy, tepleji) Podnebí je ……………………………

5 Vodstvo Potoky, řeky, jezera, rybníky, přehrady, minerální prameny. Jsou ve vaší krajině ? Znáš jejich názvy? Doplň.

6 Půdy Jaké jsou u vás půdy? Odhadni podle toho, co se u vás pěstuje, jestli je půda úrodná nebo málo úrodná. Nejúrodnější půda - zelenina, vinná réva, kukuřice, cukrovka Méně úrodná půda – brambory, pícniny, řepka Nejméně úrodná půda – louky, pastviny Jak je to u vás?

7 Rostliny Jaké rostliny u vás rostou? Lesy, louky, sady, květiny. Roste u vás: smrk, jedle, lípa, buk, fialky, sedmikrásky, kozák, borůvky, maliny, rákosí, vrby, duby. Znáš ještě nějaké jiné rostliny?

8 Živočichové Které živočichy z tvého okolí znáš ( z volné přírody)? Hmyz – Ryby – Ptáci – Zvěř –

9 Rostou tyto rostliny u vás?

10 Znáš tyto živočichy?

11 Zdroje: Literatura: Matušková Alena a kol.: Vlastivědapro šestý ročník zvláštní školy, Nakladatelství Septima, Praha, 1996 http://sas.srs-vodnany.cz/srs/vos3_10/dobrovolny/skokanzeleny3.jpg http://poutnik2.sweb.cz/foto/savci/jezevec-lesni-1.jpg http://www.biolib.cz/IMG/GAL/24849.jpg http://www.mrk.cz/Data/Galerie/15_f1.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/33/01-sfel- 08-009a_-_crop.jpg/225px-01-sfel-08-009a_-_crop.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Tetrao_urogallus_tj% C3%A4der.jpeg/258px-Tetrao_urogallus_tj%C3%A4der.jpeg Obrázky :[cit. 2012 – 03 - 15] Dostupné z WWW: Foto snímek 9: archiv autora


Stáhnout ppt "Člověk a příroda Zeměpis VI. ročník Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Příroda v krajině Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google