Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odbor doplňování a zpracování fondů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odbor doplňování a zpracování fondů"— Transkript prezentace:

1 Odbor doplňování a zpracování fondů Edita.Lichtenbergova@nkp.cz

2 Odbor doplňování a zpracování fondů spadá do Sekce knihovních fondů a služeb – doplňuje a zpracovává dokumenty (knihy, mapy, pohlednice, plakáty, zvukové záznamy, elektronické zdroje na fyzických nosičích) od roku 1801 (starší dokumenty a hudebniny doplňuje a zpracovává odbor Historické a hudební fondy, periodika Oddělení periodik). Co a pro koho děláme Doplňování (akvizice) dokumentů ► zpracování (katalogizace) – a další práce s katalogy pro NK ČR, pro další knihovny, další paměťové instituce a veřejnost (v ČR i zahraniční) – katalog, Česká národní bibliografie, Souborný katalog ČR, JIB, přidělování čísel ČNB, národní autority, metodická činnost pro nakladatele - přidělování čísel ISBN, ISMN; příjem a zpracování povinného výtisku

3

4 Doplňování dokumentů (akvizice) Povinný výtisk (70%) (zákon o povinném výtisku neperiodických publikací (37/95) Nákup a výměna (domácí/zahr. 1:5)(15%) Dary (12%) Interní zdroje (3%) Licence elektronických monografických publikací (ebrary, pda).

5

6 aktuální problémy Výše prostředků na akvizici. http://konspekt.nkp.cz/ Pokrytí legislativy povinného výtisku – chybí elektronické publikace, návrh novel zákonů od března 2014 na MK ČR (tzv. trojnovela); máme o nich jen informace (přidělení ISBN). Zajištění úložiště pro archivaci elektronických publikací (získaných nyní zpravidla darem, zatím archivujeme v MKP).

7 Zpracování fondů Výsledkem procesu zpracování dokumentů je vytvoření záznamu (bibliografických metadat). Podobu záznamů určují mezinárodní standardy (RDA, MARC 21). Záznam musí být využitelný i v ostatních knihovnách (dokonce mezinárodně, záznamy předáváme OCLC…). Důležitým aspektem je zaměření na uživatele. Sdílená katalogizace (s MZK a VKOL), kooperace na ČNB.

8

9

10 Souborný katalog ČR

11 JIB

12 Národní autority (formalizovaná záhlaví)

13

14 aktuální problémy Nedostatečné pracovní kapacity. Sdílená katalogizace neřeší vše. V souvislosti s digitalizací agenda čísla ČNB (publikacím, které nevlastníme+-). V roce 2015 došlo k plánovanému a předem schválenému rozšíření katalogizace AZ, požadavky služeb), nedošlo k přislíbenému nárůstu kapacit (zpracování, autority). Tlak na přizpůsobení katalogu požadavkům některých uživatelů (RVVI+-, autorské svazy, SKČN).

15 „Pomalost zpracování“. Není jednoduché řešení, jsme závislí na dodání povinného výtisku.

16 Pokrytí elektronického katalogu, kvalita starších záznamů (takovéto záznamy jsou „neviditelné“ v některých fasetách katalogů a portálů, tím pádem obtížněji dostupné). Tento problém mají všechny katalogy. Jmenné zpracování: Kdo knihu napsal+ Kolik má stránek? Kdo a kdy ji vydal? Jedná se o překlad? Věcné zpracování O čem kniha pojednává - Jaká je její forma? -

17

18 Projekty/zaměření -Česko-Slovenská knihovna -JIB -Retrokonverze -Národní autority (spolupráce s paměťovými institucemi) -Související se SK ČR a CPK -E-learning -ANL (analytická bibliografie)

19 Spolupráce s dalšími útvary NK Kromě knihovnicky zaměřených útvarů: Ekonomika a provoz Kancelář GŘ (právní referát, mezinárodní oddělení) Odbor komunikace DaT (PC, sítě, elektronická pošta, knihovní systém…) Nedořešené problémy související s převodem řady činností pod DaT (2010-2011).

20 1.1.2 Odd. doplňování domácích dokumentů 1.1.3 Odd. doplňování zahraničních dokumentů 1.1.9 Oddělení retrospektivní konverze 1.1.1 Odd. mezinárodních agentur 1.1.4 Odd. jmenného zpracování 1.1.5 Odd. národních věcných autorit a věcného zpracování 1.1.6 Odd. zpracování speciálních dokumentů 1.1.7 Odd. národních jmenných autorit 1.1.8 Odd. souborných katalagů

21 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Odbor doplňování a zpracování fondů"

Podobné prezentace


Reklamy Google