Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_8_ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – VÁLKA ZAČÍNÁ V.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_8_ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – VÁLKA ZAČÍNÁ V."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_8_ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1115 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA ZAČÍNÁ V EVROPĚ

3 ANOTACE: Prezentace seznamuje žáky se základními fakty o počátku druhé světové války. Charakterizuje boje v Evropě. Popisuje jednotlivé válečné události a ty systematizuje.

4 V „PŘEDVEČER“ VÁLKY plán na bleskové obsazení Evropy Adolf Hitler má připravený plán na bleskové obsazení Evropy a k tomu potřebuje nasadit všechny své vojenské síly. Dalším cílem Sovětský svaz Dalším cílem po ovládnutí Evropy se má stát Sovětský svaz. uzavřel se Sovětským svazem v srpnu 1939 pakt o neútočení = MOLOTOV-RIBBENTROP PAKT Hitler potřebuje, aby Sovětský svaz nevstoupil do války při plánovaném útoku na Evropu, proto uzavřel se Sovětským svazem v srpnu 1939 pakt o neútočení = MOLOTOV-RIBBENTROP PAKT. Pojmenován po ministrech zahraničí obou států, kteří tuto smlouvu podepsali v Moskvě.

5

6

7 ZAČÁTEK VÁLKY Druhá světová válka začala NAPADENÍM ZÁPADNÍ ČÁSTI POLSKA Německem dne 1. září 1939. Druhá světová válka začala NAPADENÍM ZÁPADNÍ ČÁSTI POLSKA Německem dne 1. září 1939. Záminkou k napadení Polska bylo fingované přepadení rozhlasové vysílačky v německém městě GLEIWITZ (GLIWICE) na tehdejší německo-polské hranici. Záminkou k napadení Polska bylo fingované přepadení rozhlasové vysílačky v německém městě GLEIWITZ (GLIWICE) na tehdejší německo-polské hranici. Polsky mluvící vojáci speciální německé jednotky, převlečeni do polských uniforem, provedli tento přepad stanice. Za doprovodu falešných výstřelů, vzrušených hlasů a hluku se ozvalo vysílání v němčině a polštině: „Mluví polská vzbouřenecká fronta! Říšský vysílač Gleiwitz je v našich rukou. Hodina svobody udeřila!“

8

9 GLEITWITZ - GLIWICE

10 Zhruba po dvou týdnech zaútočil na východní část Polska Sovětský svaz. Zhruba po dvou týdnech zaútočil na východní část Polska Sovětský svaz. Zastaralá a špatně vyzbrojená armáda Polska byla během 4 týdnů poražena. Díky tajnému dodatku MOLOTOV-RIBBENTROP PAKTU si Německo a Sovětský svaz mezi sebe území Polska rozdělily. Díky tajnému dodatku MOLOTOV-RIBBENTROP PAKTU si Německo a Sovětský svaz mezi sebe území Polska rozdělily. Po útoku na Polsko v záři 1939 zajala sovětská armáda tisíce polských vojáků a důstojníků. V březnu 1940 v oblasti zvané KATYNSKÝ LES (poblíž města Smolensk) jich bylo skoro 22 000 zavražděno. V dubnu 1943 Němci odhalili masový hrob 4 500 polských důstojníků. Po válce se dlouhá desetiletí tvrdilo, že tento zločin mají na svědomí Němci. Až v roce 1990 přiznal Sovětský svaz vinu za tento masakr. 3. září 1939 vyhlásily Německu válku VELKÁ BRITÁNIE a FRANCIE 3. září 1939 vyhlásily Německu válku VELKÁ BRITÁNIE a FRANCIE. 1940Sovětský svaz okupoval a připojil ke svému území LITVU, LOTYŠSKO a ESTONSKO V roce 1940 Sovětský svaz okupoval a připojil ke svému území dosud samostatné pobaltské republiky LITVU, LOTYŠSKO a ESTONSKO.

11

12 KATYŇ

13

14 BLESKOVÁ VÁLKA V EVROPĚ NÁMOŘNÍ BLOKÁDU NĚMECKA Přestože Velká Británie a Francie Německu vyhlásili válku, k přímému útoku nedošlo – nedostatečně silná armáda – začaly však NÁMOŘNÍ BLOKÁDU NĚMECKA – bránily dovozu a vývozu zboží. Vojska vyčkávají v pevnostech na hranicích. PODZIM 1939 –DUBEN 1940 „PODIVNÁ VÁLKA“ „VÁLKA V SEDĚ“ Období PODZIM 1939 –DUBEN 1940 je proto označován jako „PODIVNÁ VÁLKA“ nebo také „VÁLKA V SEDĚ“.

15 Jaro 1940„BLESKOVÉ TAŽENÍ“ EVROPOU DÁNSKONORSKOLUCEMBURSKO, BELGIE a NIZOZEMÍ Jaro 1940 – Německo zahájilo „BLESKOVÉ TAŽENÍ“ EVROPOU – během 3 měsíců obsadilo DÁNSKO a NORSKO, poté LUCEMBURSKO, BELGIE a NIZOZEMÍ. červnu 1940 byla obsazena FRANCIE ITÁLIE a tak fakticky vstoupila do válkyFRANCIE cca ½ okupována Německem, na druhé půlce vzniká tzv. VICHYSTICKÁ FRANCIE pod vedením maršála PÉTAINA –spolupracují s Německem brigádnímu generálu CHARLESOVI DE GAULLE organizace Svobodní Francouzi V červnu 1940 byla obsazena FRANCIE – při tomto útoku se na stranu Německa připojila ITÁLIE a tak fakticky vstoupila do války. FRANCIE cca ½ okupována Německem, na druhé půlce vzniká tzv. VICHYSTICKÁ FRANCIE pod vedením maršála PÉTAINA –spolupracují s Německem. Díky brigádnímu generálu CHARLESOVI DE GAULLE, který po okupaci uprchl do Londýna, je vytvářena organizace Svobodní Francouzi, která bojuje na okupovaném i Vichystickém území proti nacistům.

16

17

18

19

20 HENRI PHILIPPE PETAIN CHARLES DE GAULLE

21 LETECKÁ BITVA O ANGLII VELKÁ BRITÁNIE Dalším cílem útoku Německa byla VELKÁ BRITÁNIE. Květen 1940změna premiéra WINSTON CHURCHILL Květen 1940 – Velká Británie – změna premiéra – nový WINSTON CHURCHILL – rozhodný politik, který nehodlal Německu ustupovat. od srpna 1940 začala LETECKÁ BITVA O ANGLII mezi německou Luftwaffe a britskou RAF. Německo potřebuje před vlastním vyloděním do Británie ovládnout vzdušný prostor – od srpna 1940 začala LETECKÁ BITVA O ANGLII mezi německou Luftwaffe a britskou RAF.

22

23 ANGLICKÉ KRÁLOVSKÉ LETECTVO = ROYAL AIR FORCE = R.A.F. NĚMECKÉ LETECTVO = LUFTWAFFE

24 Německé stíhačky a bombardéry denně útočily na britská letiště, továrny i města. britské královské letectvo R.A.F. (Royal Air Force) Až do října 1940 britské královské letectvo R.A.F. (Royal Air Force), posíleno piloty z jiných zemí, nepřetržitě chránilo vzdušný prostor nad Británií. V bojích se významně vyznamenali i českoslovenští letci. Na konci října 1940 již bylo jasné, že britské letectvo svou zemi ubrání a Hitler se musel vzdát myšlenky na vylodění na britských ostrovech. Na konci října 1940 již bylo jasné, že britské letectvo svou zemi ubrání a Hitler se musel vzdát myšlenky na vylodění na britských ostrovech. Noční nálety však pokračují až do května 1941. PONORKOVOU VÁLKU Německo pak proti Velké Británii zahájilo PONORKOVOU VÁLKU, aby zabránilo dodávkám zboží a válečného materiálu z USA.

25

26

27 OBSAZENÍ BALKÁNU Jaro 1941BALKÁN Jaro 1941 – Německo zaútočilo na BALKÁN. JUGOSLÁVII a ŘECKO včetně ostrova KRÉTA = zázemí pro útok na SSSR Postupně obsazuje JUGOSLÁVII a ŘECKO včetně ostrova KRÉTA = zázemí pro útok na SSSR. V polovině roku 1941 OVLÁDALO NĚMECKO TÉMĚŘ CELOU EVROPU V polovině roku 1941 OVLÁDALO NĚMECKO TÉMĚŘ CELOU EVROPU. konci 1940 NĚMECKA, ITÁLIE a JAPONSKA „pakt tří“OSA BERLÍN-ŘÍM-TOKIO Na konci 1940 bylo uzavřeno spojenectví tři totalitních států – NĚMECKA, ITÁLIE a JAPONSKA. Vznikl „pakt tří“, zvaný OSA BERLÍN-ŘÍM-TOKIO. Obsahoval dohodu o rozdělení sfér vlivu ve světě mezi tyto 3 země po skončení války.

28

29 PŘEPADENÍ SOVĚTSKÉHO SVAZU 22. června 1941německá vojska BEZ VYHLÁŠENÍ VÁLKY na ÚZEMÍ SOVĚTSKÉHO SVAZUoperace BARBAROSSA 22. června 1941 vtrhla německá vojska BEZ VYHLÁŠENÍ VÁLKY na ÚZEMÍ SOVĚTSKÉHO SVAZU – operace BARBAROSSA Německo tím fakticky porušilo pakt o neútočení ze srpna roku 1939. RUDÁ ARMÁDA Sovětská RUDÁ ARMÁDA nebyla na válku dostatečně připravena – špatné velení, zastaralá technika, nedostatek vojáků, podcenění německé armády.

30

31

32 obsadili značnou část POBALTÍ, UKRAJINY a BĚLORUSKA V krátké době nacisté obsadili značnou část POBALTÍ, UKRAJINY a BĚLORUSKA. Paradoxem je, že německá vojska tady byla vítána jako osvoboditelé, kteří je zachraňují před Stalinem a socialismem (netuše, jaký osud je čeká). VYTVOŘIT KOLONII, která by Německo ZÁSOBOVALA NEROSTNÝMI SUROVINAMI a LEVNÝMI PRACOVNÍMI SILAMI Hitler chtěl ze Sovětského svazu VYTVOŘIT KOLONII, která by Německo ZÁSOBOVALA NEROSTNÝMI SUROVINAMI a LEVNÝMI PRACOVNÍMI SILAMI.

33 Rychlý německý postup byl zastaven až u MOSKY a LENINGRADU „VELKOU VLASTENECKOU VÁLKU“ Rychlý německý postup byl zastaven až u MOSKY a LENINGRADU (dnešní PETROHRAD). Plán bleskové války na východě tak ztroskotal. Stalin vyhlásil „VELKOU VLASTENECKOU VÁLKU“. Začátek roku 1942 PROTIHITLEROVSKÁ KOALICEVELKÁ BRITÁNIE, USA a SOVĚTSKÁ SVAZ Začátek roku 1942 – vytvořena PROTIHITLEROVSKÁ KOALICE – VELKÁ BRITÁNIE, USA a SOVĚTSKÁ SVAZ – jsou také označování jako SPOJENCI. Postupem času se k nim přidávaly i další státy (i československá exilová vláda v Londýně).

34 Léto 1942 Léto 1942 – Němci se soustředí na jih SSSR – chtějí získat naftová ložiska u Kaspického moře a na Kavkaze. Podzim 1942bitva o STALINGRAD Rudou armádou, ta nakonec v této důležité bitvě vítězí Podzim 1942 – začíná bitva o STALINGRAD (dnešní VOLGOGRAD) na řece Volha. Boje trvají na 70 dní, německá armáda obklíčena Rudou armádou, ta nakonec v této důležité bitvě vítězí. generálem PAULUSEM se začátkem února 1943 vzdalaOBRAT VE VÁLCE Čtvrtmiliónová německá armáda vedená generálem PAULUSEM se začátkem února 1943 vzdala (mráz) = OBRAT VE VÁLCE = Rusové začali postupovat směrem na západ a osvobozovali svá území.

35

36 Léto 1943 bitvy na KURSKÉM OBLOUKU, součásti i největší tanková bitva v historii lidstva u vesničky PROCHOROVKA Léto 1943 – Němci provedou poslední pokus zastavit postup Rudé armády směrem na západ – bitvy na KURSKÉM OBLOUKU, součásti i největší tanková bitva v historii lidstva u vesničky PROCHOROVKA (na obou stranách cca 3000 tanků). Německá vojska poražena. PO TÉTO PORÁŽCE BYLA NĚMECKÁ ARMÁDA NUCENA USTUPOVAT. PO TÉTO PORÁŽCE BYLA NĚMECKÁ ARMÁDA NUCENA USTUPOVAT.

37

38

39 Použité zdroje: Obrázky jsou z www.google.cz a nepodléhají žádným autorským právům.www.google.cz Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., 2010. učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN 978-80-7289-185-6. Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj. 11336/2010-22 dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.

40 ZDROJE PRO OBRÁZKY: http://world.war.szm.com/images/bomba.jpg http://world.war.szm.com/images/bomba.jpg http://www.ucebnice- dejepisu.ic.cz/img/p/WW2Montage.PNG http://www.ucebnice- dejepisu.ic.cz/img/p/WW2Montage.PNG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb /e/e7/Ebensee_concentration_camp_prisoners_1945.jpg/ 220px-Ebensee_concentration_camp_prisoners_1945.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb /e/e7/Ebensee_concentration_camp_prisoners_1945.jpg/ 220px-Ebensee_concentration_camp_prisoners_1945.jpg http://www.ushmm.org/lcmedia/map/lc/image/eur8681 0.gif http://www.ushmm.org/lcmedia/map/lc/image/eur8681 0.gif http://blisty.cz/files/2009/08/23/molotov-ribbentrop- russian2.gif http://blisty.cz/files/2009/08/23/molotov-ribbentrop- russian2.gif http://www.mult- kor.hu/image/article/main/.460x310/21676.jpg http://www.mult- kor.hu/image/article/main/.460x310/21676.jpg http://simonak.eu/images/obrazky_ostatni_strany/h_k/9 _17_2.jpg http://simonak.eu/images/obrazky_ostatni_strany/h_k/9 _17_2.jpg

41 http://hartmann.valka.cz/panzergeneral/introduc/cor rect/polsko.gif http://hartmann.valka.cz/panzergeneral/introduc/cor rect/polsko.gif http://www.upper- silesia.com/oldpics/gliwice/gliwice05.jpg http://www.upper- silesia.com/oldpics/gliwice/gliwice05.jpg http://www.zgapa.pl/zgapedia/data_pictures/_uploa ds_wiki/s/Sender_gliwice.jpg http://www.zgapa.pl/zgapedia/data_pictures/_uploa ds_wiki/s/Sender_gliwice.jpg http://img189.imageshack.us/img189/5731/9935374 5.jpg http://img189.imageshack.us/img189/5731/9935374 5.jpg http://www.palba.cz/forumfoto/albums/userpics/10 348/normal_Polsko_deleni.jpg http://www.palba.cz/forumfoto/albums/userpics/10 348/normal_Polsko_deleni.jpg http://bigbloger.lidovky.cz/blog/2034/99344/544- katyn.jpg http://bigbloger.lidovky.cz/blog/2034/99344/544- katyn.jpg http://i.lidovky.cz/10/043/lngal/MPR32bf02_kat1.jpg http://i.lidovky.cz/10/043/lngal/MPR32bf02_kat1.jpg http://i.sme.sk/cdata/7/53/5312937/ctk.jpg http://i.sme.sk/cdata/7/53/5312937/ctk.jpg http://i.pravda.sk/09/013/skcl/P2328c664_katyn.jpg http://i.pravda.sk/09/013/skcl/P2328c664_katyn.jpg

42 http://www.ushmm.org/lcmedia/map/lc/image/eeu71020.gif http://www.ushmm.org/lcmedia/map/lc/image/eeu71020.gif http://www.ushmm.org/lcmedia/map/lc/image/sca86030.gif http://www.ushmm.org/lcmedia/map/lc/image/sca86030.gif http://www.valka.host.sk/obrazky/clanky/mapa_blitzkrieg.jpg http://www.valka.host.sk/obrazky/clanky/mapa_blitzkrieg.jpg http://www.valka.host.sk/obrazky/clanky/mapa_francie.jpg http://www.valka.host.sk/obrazky/clanky/mapa_francie.jpg http://www.annefrankguide.net/cs-cz/content/5_11_1.jpg http://www.annefrankguide.net/cs-cz/content/5_11_1.jpg http://www.awesomestories.com/images/user/98340391f1.jpg http://www.awesomestories.com/images/user/98340391f1.jpg http://membres.multimania.fr/colfontainement/citations/degaull e.jpg http://membres.multimania.fr/colfontainement/citations/degaull e.jpg http://www.speechbuddy.com/blog/wp- content/uploads/2012/08/Winston-Churchill-Flashing-Victory- Sign.jpg http://www.speechbuddy.com/blog/wp- content/uploads/2012/08/Winston-Churchill-Flashing-Victory- Sign.jpg http://www.information-facts.com/wp-content/uploads/winston- churchill-colour-portrait.jpg http://www.information-facts.com/wp-content/uploads/winston- churchill-colour-portrait.jpg http://images3.makefive.com/images/debate/other/top-5- people-i-want-to-smoke-up-with/winston-churchill-7.jpg http://images3.makefive.com/images/debate/other/top-5- people-i-want-to-smoke-up-with/winston-churchill-7.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8a/Royal_Airforce_ Badge.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/8a/Royal_Airforce_ Badge.png http://www.urocnice.eu/img/picture/526/image052.png http://www.urocnice.eu/img/picture/526/image052.png http://www.cptfarrels.com/Photo/Bf109E-4_Schramm_JG53.jpg http://www.cptfarrels.com/Photo/Bf109E-4_Schramm_JG53.jpg

43 http://wallpaperstock.net/supermarine-spitfire-mk- vb_wallpapers_17330_1024x768.jpg http://wallpaperstock.net/supermarine-spitfire-mk- vb_wallpapers_17330_1024x768.jpg http://warandgame.files.wordpress.com/2009/01/fgtyu.jpg http://warandgame.files.wordpress.com/2009/01/fgtyu.jpg http://2.bp.blogspot.com/-j7U61zgE- vU/TgOIfRijDbI/AAAAAAAADwk/9uDaSKLxPcY/s1600/Barbarossa.jpg http://2.bp.blogspot.com/-j7U61zgE- vU/TgOIfRijDbI/AAAAAAAADwk/9uDaSKLxPcY/s1600/Barbarossa.jpg http://druhavalkavychod.euweb.cz/images/barb.jpg http://druhavalkavychod.euweb.cz/images/barb.jpg http://content.answcdn.com/main/content/img/oxford/Oxford_Military /thumbnails/0198662092.stalingrad-battle-of.2.jpg http://content.answcdn.com/main/content/img/oxford/Oxford_Military /thumbnails/0198662092.stalingrad-battle-of.2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Bundes archiv_Bild_183-P0613- 308,_Russland,_Kesselschlacht_Stalingrad.jpg/300px- Bundesarchiv_Bild_183-P0613- 308,_Russland,_Kesselschlacht_Stalingrad.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/52/Bundes archiv_Bild_183-P0613- 308,_Russland,_Kesselschlacht_Stalingrad.jpg/300px- Bundesarchiv_Bild_183-P0613- 308,_Russland,_Kesselschlacht_Stalingrad.jpg http://content.artofmanliness.com/uploads/2009/12/stalin.jpg http://content.artofmanliness.com/uploads/2009/12/stalin.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Eastern _Front_1943-02_to_1943-08.png/300px-Eastern_Front_1943- 02_to_1943-08.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Eastern _Front_1943-02_to_1943-08.png/300px-Eastern_Front_1943- 02_to_1943-08.png http://blisty.cz/files/2008/09/01/bitva-u-kurska_obr_tiger.gif http://blisty.cz/files/2008/09/01/bitva-u-kurska_obr_tiger.gif http://i.lidovky.cz/10/033/lngal/NEV3215f5_tnk.jpg http://i.lidovky.cz/10/033/lngal/NEV3215f5_tnk.jpg


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_8_ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – VÁLKA ZAČÍNÁ V."

Podobné prezentace


Reklamy Google