Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky T.3.1.3 Signální zařízení a otáčkoměry T.3.1.3 Signální zařízení a otáčkoměry Obor:Autoelektrikář Ročník:2. Vypracoval:Tomáš Dolina Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Palubní přístroje Dokáží měřit elektrické veličiny a také veličiny neelektrické, které se musí upravit pro elektri c-ké měřicí přístroje. Mohou být použity analogové nebo digitální přístroje.

4 Snímače Prvek měnící fyzikální veličinu zpravidla na elektrickou. Rozdělujeme je na: ● aktivní – nepotřebují ke své činnosti zdroj el. energie (odporové, termistorové...) ● pasivní – jsou zdrojem el. Energie (termoelektrické, piezolelektrické...)

5 Měřící přístroje M ěřicí přístroje analogové - naměřená hodnota se ukazuje polohou ukazatele (ručičky). Měřicí přístroje digitální soustavy elektronických zařízení.

6 Rychloměry Náhon může být řešen mechanicky pomocí lan-ka, nebo je signál snímán Hallovým snímačem na převodovce a informace je předávána do tacho-metru.

7 Otáčkoměry U bateriového zapalování jsou impulzy snímány z indukční cívky ze svorky 1. U elektronického je impulz snímán pomocí snímače otáček, následně veden do řídicí jednotky motoru a teprve poté do přístrojové desky.

8 Palivoměry Používá se poměrový voltmetr. Hladina je snímána v nádrži plovákem, jehož konec je připojen na potenciometr. Běžec potenciometru je ukostřen a na konci dráhy je kontakt, který spíná kontrolku stavu paliva v nádrži.

9 Teploměry Používá se poměrový voltmetr. Jako snímač je použito odporové čidlo (termistor). Se zvyšující se teplo- tou se odpor snižuje nebo zvyšuje, záleží na typu použitého termi -storu.

10 Přístrojový panel Pokud je vybaven imibilizérem, je nutné po výměně řídicí jednotky motoru nebo jednotky imobilizéru provést znovu nakódovaní pomocí diagnostiky a zadání tajného čísla, které má zákazník. Kódování procesoru přístrojové desky se provádí pomocí čísel, která jsou závislá na výbavě vozidla.

11 Kontrola činnosti zdrojové soustavy Může být řešena pomocí ampérmetru nebo voltmetru. Ampérmetr je připojen mezi svorku B+ alternátoru a kladný pól 30 akumulátoru. Ampérmetr má stupnici, která dokáže indikovat nabíjecí i vybíjecí proud 50-0-50. Voltmetr se používá s potlačenou stupnicí a je rozšířenější než ampérmetru, zapojuje se mezi svorku 15 a kostru.

12 Palubní počítač

13

14 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google