Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) započala svou činnost již po roce 1920. Ta byla násilně přerušena válkou a poté totalitním komunistickým režimem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) započala svou činnost již po roce 1920. Ta byla násilně přerušena válkou a poté totalitním komunistickým režimem."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) započala svou činnost již po roce 1920. Ta byla násilně přerušena válkou a poté totalitním komunistickým režimem. Po jeho pádu od roku 1990 byla znovu zahájena její nová éra takříkajíc od nuly, protože neexistovala žádná služba, žádné zařízení a nebyl ani jeden zaměstnanec. ACHO tak prošla až do současnosti velmi dynamickým rozvojem. Dnes působí v olomoucké arcidiecézi 29 farních (FCH) a oblastních Charit (OCH) včetně Hospice na Sv. Kopečku, které zřizují či provozují 199 charitních zařízení a služeb, v nichž pracuje více než 1 540 pracovníků pro téměř více než 6 000 klientů denně. Dalším mnoha tisícům pomáhají charity jednorázově či opakovaně, a to jak profesionálové, tak více než 2 600 dobrovolníků. Diecézní středisko ACHO je metodickým, koordinačním a řídícím centrem, které má za úkol být odpovědným za Charitu v celé arcidiecézi podle církevního práva (CIC) a přitom respektovat právní subjektivitu i dobrovolnou činnost jednotlivých složek - farních a oblastních Charit. ACHO poskytuje humanitární (po živelných katastrofách) a rozvojovou (dětské domovy, adopce na dálku) pomoc v zahraničí, především na Ukrajině a na Haiti. www.acho.cz

5

6

7

8

9  V době první republiky sdružovala Charita v ČSR několik set sociálně zdravotních ústavů a vykonávala ošetřovatelskou službu v chudých rodinách. Po nuceném omezení činnosti během Druhé světové války a poválečné obnově charitní činnosti přišlo komunistické zestátnění, které znamenalo konec její veřejné sociální práce. Novým začátkem se stal rok 1989, kdy se ve společnosti otevřely možnosti práce na církevním poli a kdy mohla na základě vládního zákona 108/1991 Sb. znovu vzniknout Charita jako organizace, pečující o potřebné.

10

11

12

13 „ Poušť je krásná tím, že v sobě skrývá studnu.“ Exupery Děkuji za pozornost P. Bohumír Vitásek


Stáhnout ppt "Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) započala svou činnost již po roce 1920. Ta byla násilně přerušena válkou a poté totalitním komunistickým režimem."

Podobné prezentace


Reklamy Google