Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prvouka – historické město. Vyberou si obrazec, kliknou na něj levým tlačítkem myši a přidržením levého tlačítka s ním mohou manipulovat (posouvat, otáčet).

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prvouka – historické město. Vyberou si obrazec, kliknou na něj levým tlačítkem myši a přidržením levého tlačítka s ním mohou manipulovat (posouvat, otáčet)."— Transkript prezentace:

1 Prvouka – historické město

2 Vyberou si obrazec, kliknou na něj levým tlačítkem myši a přidržením levého tlačítka s ním mohou manipulovat (posouvat, otáčet). Hra je interaktivní, pokud prezentace není spuštěna. Žáci jednoduše editují snímky tažením myší.

3 Některá historická města mají zachovalé hradby. Znáte některá města s hradbami? Tábor, Písek, Prachatice, Domažlice, Louny, Litoměřice, Bílina… K jakým účelům sloužily hradby? Sloužily k ochraně měst, pevností, tvrzí a hradů před vpádem např. vojsk. Z čeho se hradby stavěly? Stavěly se z kamenů z lomu, později i z cihel. V kterém století byly hradby demolovány a proč? V průběhu 19. století byly hradby demolovány, což umožnilo rozvoj a růst měst. Co je to rynek? Lidový název pro náměstí. K jakým účelům sloužilo náměstí? Bylo to místo, kde se konaly trhy, jarmarky a lidové slavnosti. Jak se jmenuje náměstí ve vašem městě?

4 Které náměstí je nejznámější? Je to Václavské náměstí v Praze. Jaké významné budovy jsou většinou na náměstích? Jsou to úřady, banky, hotely, v historických městech nesmí chybět kostely a katedrály. K čemu sloužily kostely? Sloužily křesťanům k modlitbám a bohoslužbě. Součástí kostelů byly fary, ve kterých bydleli faráři. Některá náměstí mají kašnu. Má vaše náměstí kašnu? K jakým účelům sloužila? Kašny sloužily většinou jako jediný zdroj vody pro obyvatele. Voda do nich byla přiváděna trubkou z veřejného vodovodu nebo studny. Byly dřevěné nebo kamenné. Od 16. století se začínaly objevovat kašny architektonicky zdobené.

5 Využij svou fantazii a postav si historické město.

6 Zdroje obrázků: [cit. 2012-09-09]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: http://www.clker.com/clipart-gardenwall-untidy.html http://www.clker.com/clipart-190406.html http://www.clker.com/clipart-bank-building-with-euro-sign.html http://www.clker.com/clipart-190396.html http://www.clker.com/clipart-192058.html http://www.clker.com/clipart-small-church.html http://www.clker.com/clipart-medieval-building.html http://www.clker.com/clipart-192027.html http://www.clker.com/clipart-10249.html http://www.clker.com/clipart-fountain1.html http://www.clker.com/clipart-6467.html http://www.clker.com/clipart-6466.html http://www.clker.com/clipart-6471.html http://www.clker.com/clipart-bench-1.html http://www.clker.com/clipart-fort-1.html


Stáhnout ppt "Prvouka – historické město. Vyberou si obrazec, kliknou na něj levým tlačítkem myši a přidržením levého tlačítka s ním mohou manipulovat (posouvat, otáčet)."

Podobné prezentace


Reklamy Google