Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_02_Rozvoj rychlosti TÉMA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_02_Rozvoj rychlosti TÉMA."— Transkript prezentace:

1

2 NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_02_Rozvoj rychlosti TÉMA SADY: Vybraná témata teorie tělesné výchovy ROČNÍK: 3.A, 3.B DATUM VZNIKU: říjen 2013 AUTOR: Mgr. Jiří Willner

3  Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.  Některé materiály mohou být využity také v druhém ročníku osmiletých gymnázií a sedmých třídách základních škol.  Časová náročnost teoretické části je 30-45 minut  Interaktivní studijní materiál je zaměřen na téma pohybové schopnosti.  V prezentaci je rozváděno téma rychlostní schopnosti.  Odborné texty jsou doplňovány hodícími se obrázky.  V závěrečné části je uvedeno procvičování teoretických poznatků s následným řešením.  Hlavní nabídka je členěna tematicky do jednotlivých políček.  Při kliknutí na dané políčko je text hypertextově odkázán na příslušné téma.  Text je rolován po odstavcích, případně po jednotlivých odrážkách (dle potřeby k výuce).  Jednotlivé obrázky jsou číslovány s odkazem na patřičnou část textu.  Procvičování je realizováno formou data-projektoru.  Případná praktická část výuky je realizována v tělocvičně.

4 ÚVOD ČLENĚNÍ RYCHLOSTI ROZVOJ RYCHLOSTI OTÁZKY K PŘEZKOUŠENÍ

5  Je schopnost realizovat daný pohybový úkol v co nejkratším úseku času (1-2).  Realizovaná činnost je jen krátkodobého charakteru, tedy maximálně 15 až 20 s.  Pohybová činnost není nikterak složitá a koordinačně náročná a nevyžaduje překonávání většího odporu. Zpět

6  Rychlost reakce – tj. zahájení pohybu např. reakce na zvukový signál při startu atleta u bloků (3).  Rychlost jednotlivého pohybu – jedná se o acyklickou rychlost, např. odhod atletického disku (4).

7  Rychlost opakovaného pohybu – jedná se o vysokou frekvenci cyklických pohybů, např. běh (5).  Rychlost komplexního pohybového projevu – jedná se o kombinaci výše uvedeného, např. činnost atleta při závodu v běhu na 110 m překážek (6). Zpět

8  Běžecká abeceda (7)  Běžecké štafety (8)  Honičky (9)  Frekvenční cvičení  Reakční cvičení  Hbitost

9 Slouží jako průprava techniky běhu a běžeckého odrazu  Klus – pomalý běh s došlapem na přední část chodidla (10).  Liftink – prošlapování na místě nebo s pomalým posunem vpřed, slouží k nácviku práce kotníků.

10  Skipink – běh se zdůrazněným zdvihem švihového kolena.  Předkopávání – je zde důležité podhrábnutí jako „dostihový koník“ (12).  Zakopávání – paty se dotýkají hýždí, důležitá je práce paží.

11  Odpichy – odrazy s prodlouženou fází letu, pohyb je veden švihovým kolenem (14).  Stupňované rovinky – plynulé stupňování běhu z klusu do maxima, po proběhnutí úseku následuje uvolněný doběh.

12 Běžecké štafety je vhodné realizovat v úvodní části hodiny TV či sportovního tréninku  Příklad na cvičení -meta je ve vzdálenosti 10 m, -děti jí obíhají a vracejí se zpět, -počet dětí v jednom družstvu je 5-6, -každý běží 1 až 2x.

13  Startovní polohy – z kleku, ze dřepu, ze vzporu (11), ze sedu nebo lehu na břiše i zádech atp.  Způsob běhu – poskoky snožmo, běh pozadu, poskoky po jedné atp. Štafety lze provádět se švihadlem (12), s míčem, s obručí atp.

14 Honičky respektive rušné hry se zařazují zpravidla v úvodní části TV a sportovního tréninku  Hra na babu – baba se může předávat pouze dotykem určitého místa, např. ramene, stehna atp.  Předávaná – děti si mezi sebou přihrávají míč stanoveným způsobem, honící nesmí dát „babu“ tomu kdo drží míč.  Na tygra – tygr se pohybuje po čtyřech, ostatní tygra škádlí, tygr občas vyrazí a některého z „lovců“ chytí, ten se stává dalším tygrem a chytají společně.

15  Hon na draka – děti vytvoří zástup o 5 hráčích, drží se v pase za sebou, první v zástupu se snaží chytat posledního v druhém zástupu, první tedy současně chytají i brání, zástupy se nesmí roztrhnout.  Honička s cloněním – určený hráč, který nemůže dostat „babu“, brání pronásledovateli v pohybu cloněním. Ten, kdo je chycený, cloní, honičem se stává ten, který dříve clonil.

16 Frekvenční cvičení je vhodné realizovat v průběhu hlavní části hodiny TV či sportovního tréninku  Slalom – na zemi jsou položeny za sebou malé kužely ve vzdálenosti 1-5 m, mezi nimi děti probíhají různé druhy slalomů (15) : kužel oběhnou dokola (střídavě zleva, zprava) kužel oběhnou dokola tak, že celou dobu běží čelem k jednomu místu (střídavě, zleva, zprava)

17  Žebřík – na zemi jsou položeny krátké tyčinky (16) či žebřík, děti co možná nejrychleji přebíhají a přitom: - realizují každý krok do samostatné mezery - realizují oba dokroky do stejné mezery  Překážky – přeběh nízkých překážek: - pouze jednou nohou - oběma nohama

18 Reakční cvičení je vhodné realizovat v průběhu hlavní části TV či sportovního tréninku  Chytni kolík – dva žáci stoji naproti sobě, jeden upustí kolík, druhý se ho snaží ihned chytit.  Zrcadlové cvičení – dvojice stojí čelem proti sobě ve vzdálenosti 1 m. Jeden z dvojice udělá prudký pohyb do strany a druhý se snaží reagovat stejným způsobem.  Odraz míč v kruhu – dvojice je proti sobě ve vzdálenosti 2 m. Děti se pomalu pohybují dokola kolem sebe a vzájemně si přihrávají odrážením míče.

19 Cvičení na hbitost je vhodné realizovat v průběhu hlavní části TV či sportovního tréninku  Z-dráha – děti běží dráhou vyznačenou kužely.  Cik-cak běh – kužely jsou rozmístěny v řadě za sebou, děti běží slalom cvalem stranou, čelem v jednom směru.  T-běh – čtyři kužely jsou postavené do T přibližně 10 m od sebe. Děti startují od dolního kuželu, běží vpřed, od druhého kuželu cválají stranou vpravo ke třetímu kuželu a od třetího kuželu ke 4. kuželu cválají stranou vlevo. Od 4. ke 2. kuželu cval stranou vpravo, od 2. k 1. běh pozadu. Zpět

20 1. Jak bychom charakterizovali rychlost? Jak bychom charakterizovali rychlost? 2. Rychlost lze členit, víte jak? Rychlost lze členit, víte jak? 3. Pro rozvoj rychlosti je vhodné? Pro rozvoj rychlosti je vhodné? 4. Co patří do běžecké abecedy? Co patří do běžecké abecedy? 5. Ve štafetách lze využívat náčiní, víte jaké? Ve štafetách lze využívat náčiní, víte jaké? 6. Cvičení typu žebřík, slalom, přeběh překážek slouží jako? Cvičení typu žebřík, slalom, přeběh překážek slouží jako? 7. Jako reakční cvičení lze provádět? Jako reakční cvičení lze provádět? 8. Z-dráha, T-dráha, cik-cak běh, obíhání kuželů apod. slouží v rozvoji rychlosti pro? Z-dráha, T-dráha, cik-cak běh, obíhání kuželů apod. slouží v rozvoji rychlosti pro? Zpět

21  Je schopnost realizovat daný pohybový úkol v co nejkratším úseku času. Zpět

22  Rychlost reakce, jednotlivého pohybu, opakovaného pohybu, komplexního pohybu. Zpět

23  Běžeckou abecedou, štafetami, honičkami, cvičením frekvenčním a reakčním, cvičením hbitosti. Zpět

24  Liftink, skipink, zakopávání, předkopávání, odpichy. Zpět

25  Švihadla, obruče, míče. Zpět

26  Frekvenční cvičení. Zpět

27  Chytni kolík, zrcadlové cvičení, odraz míč v kruhu atp. Zpět

28  Hbitost. Zpět

29  ČELIKOVSKÝ, S. a kol. Antropomotorika pro studijní tělesnou výchovu. Praha: SPN, 1990. ISBN 80-04-23-248-5.  PERIČ, T. Sportovní příprava dětí. 2. vyd. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2643-4.  Obrázek č.1 - PETTITT, Martin. wikipedia [online]. [cit. 21.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Felipe_Massa_2007_Britain.jpg  Obrázek č.2 - PECHER, Eckhard. wikipedia [online]. [cit. 21.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Osaka07_D6A_M200M_nearfinish.jpg  Obrázek č.3 - MIAOW. wikipedia [online]. [cit. 21.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/200mW_at_Josef_Odlozil_Memorial_in _Prague_14June2010_065.jpg  Obrázek č.4 - PECHER, Eckhard. wikipedia [online]. [cit. 21.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Osaka07_D7M_Stephan_Steding_Javeli n.jpg  Obrázek č.5 - VAN LEEUWEN, Erik. wikipedia [online]. [cit. 21.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/800_m_final_Daegu_2011.jpg  Obrázek č.6 - PECHER, Eckhard. wikipedia [online]. [cit. 21.10.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Osaka07_D8M_M110MH_Decathlon_S cene.jpg  Obrázek č.7-16 – vlastní zdroje autora


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_02_Rozvoj rychlosti TÉMA."

Podobné prezentace


Reklamy Google