Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-14.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-14."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-14

2 Výchova k občanství Komunismus Mgr. Vilém Nejezchleb www.lidovky.cz/foto: Reprofoto

3 www.proprofs.com

4 KOMUNISMUS (z latinského communis = „společný“) je především politická ideologie, hlásající a požadující společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi.

5 KOMUNISMUS Komunismus je založen na principu každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb. V komunistickém systému již nemají existovat společenské třídy nebo státní aparát, funkce státu má vykonávat komunisticky uvědomělý lid.

6 KOMUNISMUS Komunistické ideje mají předchůdce již v antice. Jako významná politická síla se vynořily v první polovině 19. století a v rámci politické levice Nejvlivnějšími teoretiky socialistického (dělnického) hnutí se stali Karl Marx a Friedrich Engels, V. I. Lenin, kteří také stáli u zrodu prvních levicových organizací a vtiskli levicovému hnutí revoluční charakter: „soukromé vlastnictví mohou vykořisťovaní zrušit jen násilím“.

7 KOMUNISMUS - RYSY zrušení vlastnického principu beztřídní společnost každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb.

8 www.etb50.hubpages.com

9 CHARAKTERISTIKA KOMUNISMU oficiální ideologie, která si činí nárok na neomylnost budování „nové společnosti“ jediná vládnoucí politická strana státní(stranická) kontrola nad hospodářským životem monopol na hromadné sdělovací prostředky rozsáhlá politická kontrola obyvatelstva masivní využívání represivních prostředků

10 KOMUNISMUS www.greanvillepost.com www.cs.wikipedia.org/wiki/Komunismus

11 KOMUNISMUS (doplň. info) Ostatní světové názory (např. náboženství, nacionalismus) jsou považovány za nepřátelské a potlačují se všemi dostupnými prostředky, někdy i násilím. Demokratické principy rozhodování jsou nahrazeny samosprávou v dělnických radách na různých úrovních, které jsou propojeny systémem delegátů. Z hlediska ekonomického je cílovým stavem společnost, kde každý člen přispívá podle svých možností a využívá společné zdroje podle svých potřeb. To předpokládá vysoké morální vlastnosti celé společnosti, kterých je nutné dosáhnout kompletní přestavbou vztahů mezi lidmi a vztahů k věcem.


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6.-9. Výchova k občanství 6. - 9. ročník III2-12-14."

Podobné prezentace


Reklamy Google