Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bitva u Rakovníka Doubravka Hálová. Bitva u Rakovníka 27.10.1620 – 6.11.1620 Byla to poslední velká bitva před bitvou na Bílé hoře,kde se střetlo císařsko.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bitva u Rakovníka Doubravka Hálová. Bitva u Rakovníka 27.10.1620 – 6.11.1620 Byla to poslední velká bitva před bitvou na Bílé hoře,kde se střetlo císařsko."— Transkript prezentace:

1 Bitva u Rakovníka Doubravka Hálová

2 Bitva u Rakovníka 27.10.1620 – 6.11.1620 Byla to poslední velká bitva před bitvou na Bílé hoře,kde se střetlo císařsko –ligistické vojsko se stavovským.Tato bitva rozhodla nejen o osudu stavovského povstání,ale poznamenala vývoj českého státu na dalších 300let.

3 Stačilo málo a rozhodující bitva českých dějin se neodehrála 8. Listopadu 1620 v Praze na Bílé hoře,ale o pár dní dříve u středočeského Rakovníka. Pouhých několik dní před bitvou na Bílé hoře se česká stavovská vojska pokusila právě u Rakovníka zastavit nepřítele postupujícího na Prahu. Bylo to císařské vojsko Ferdinanda II. podporované vojsky Katolické jednoty. Šlo o hodně. Kdo měl Prahu měl všechno.

4

5 Tři armády z nichž každá měla kolem 20až 30 tisíc mužů rozprostřeli svá vojenská ležení i s markytánkami a rodinami vojáků v olšanském polesí. Lesy se rozkládali mezi Rakovníkem a obcemi Olešná,Senomaty,a Lišany. Deset dní se tam vojska tří armád vzájemně ostřelovala. Už to skoro vypadalo že tam přezimují a k rozhodující bitvě dojde právě tady až na jaře. Jenže 5. Listopadu vojska odtáhla, když Valdštejnův kyrysnický pluk fingoval výpad Měl za úkol zmást stavovská vojska a předstírat,že chce zimovat na Lounsku.Byl to úhybný manévr,zbytek armády zamířil na Prahu a vše nezadržitelně směřovalo k tragické bitvě na Bílé hoře.Bitvu u Rakovníka lze charakterizovat jako předehru Bílé hory.

6

7 První zmínky o historické bitvě u Rakovníka zachytil kronikář Pavel Skála ze Zhoře.Událost posuzoval z pohledu poražených stavovských vojsk.Při bojích byl zničen rakovnický kostel sv,Jiljí.Dále událost podrobně zpracoval historik Zdeněk Kalista na základě dochovaných zápisků generálů,jejich pobočníků i vojenských lékařů.V rakovnických lesích se našla řada archeologických nálezů z dob třicetileté války.Jde hlavně o zbraně,části vojenských postrojů,meč,knoflíky a stříbrné mince – krejcary a groše,kterými se v té době platilo.

8 Zdroje: MF Dnes Kdy,Kde,Proč a Jak se to stalo v českých dějinách – kolektiv autorů


Stáhnout ppt "Bitva u Rakovníka Doubravka Hálová. Bitva u Rakovníka 27.10.1620 – 6.11.1620 Byla to poslední velká bitva před bitvou na Bílé hoře,kde se střetlo císařsko."

Podobné prezentace


Reklamy Google