Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g."— Transkript prezentace:

1

2  Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.

3  Působí na dálku.  Kolem tělesa je gravitační pole.  Velikost gravitační síly závisí na:  vzdálenosti – čím větší vzdálenost od tělesa, tím je síla menší.  hmotnosti – čím větší hmotnost, tím je síla větší.  Je vždy přitažlivá – nikdy není odpudivá.  Působí na všechna tělesa.

4  Působí do středu Země – svislý směr.  Svislý směr určujeme pomocí olovnice.  Svislý směr je kolmý na vodorovný.  Vodorovný směr určuje hladina kapaliny – měříme vodováhou.  Kolikrát je větší hmotnost tělesa, tolikrát je větší síla, kterou je těleso přitahováno k Zemi.

5  Každý kilogram hmotnosti tělesa je k Zemi přitahován silou 10 N.  Tuto vlastnost nazýváme gravitační zrychlení a označujeme g.  g = 10 N/kg  Těleso o hmotnosti m je k Zemi přitahováno gravitační silou F g, kterou vypočítáme tak, že hmotnost tělesa m vynásobíme gravitačním zrychlením g.  F g = m. g

6  Gravitační sílu znázorňujeme orientovanou úsečkou (úsečkou se šipkou).  Gravitační síla má směr do středu Země.

7 1) Jak velkou silou přitahuje Země motýla o hmotnosti 10 mg? 2) Jak velkou silou přitahuje Země čápa o hmotnosti 1,2 kg? 3) Jak velkou silou přitahuje Země slona o hmotnosti 0,5 t? 4) Anežka v obchodě nakoupila 1 kg chleba, 2,5 kg jablek a 250 g másla. Urči hmotnost nákupu. Jakou silou působí nákup na Anežčinu ruku?

8 5) Tři stejnorodé krychle hliníková, měděná a železná mají stejný objem. Která z nich působí na podložku největší silou a která nejmenší silou? Vysvětli. 6) Barunka zvedá těleso silou 50 N. Jakou silou ji musí pomoci Albert, aby společně zvedli těleso o hmotnosti 30 kg? 7) Hmotnost medvěda je 600 kg. Jakou silou působí medvěd na podložku? Tuto sílu znázorni.

9 8) Hmotnost Alberta je 38 kg. Jakou silou působí Země na Alberta? Změní se hmotnost Alberta na Měsíci? Jakou silou by na Alberta působil Měsíc? 9) Na auto Země působí silou 1 400 N. Vypočítej hmotnost auta. 10) Balkon je postaven tak, aby vydržel sílu 8 kN. Může se na něj postavit 10 lidí, když každý má hmotnost 75 kg?

10 11) Znázorni sílu, kterou Země působící na tělesa.


Stáhnout ppt " Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g."

Podobné prezentace


Reklamy Google