Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český jazyk a literatura. ROČNÍK: 7. NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_13_6Č-Předmět AUTOR: Mgr. Jana Chmelíková DATUM TVORBY: březen 2014 OVĚŘENÍ: 8.4.2014 ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení žáků s větným členem, možnostmi jeho vyjádření, je zakončena dvěma praktickými cvičeními a tajenkou.

2 Předmět vyjadřuje osobu, zvíře nebo věc, které slovesný děj přímo zasahuje nebo kterých se přímo týká (babička čte dětem pohádku, máma peče bábovku, váza je plná květin, seznámili jsme se s novými kamarády, učím se plavat)

3 závisí na slovese nebo na přídavném jméně ptáme se na něj pádovými otázkami kromě 1. a 5. pádu závislost je vyjádřena řízeností – řídící větný člen řídí pád předmětu postavil dům – koho,co – Pt 4.p. je chtivý majetku – koho,čeho – Pt 2.p. jsme závislí na rodičích – na kom, čem – Pt 6.p. pomáhejme starým lidem – komu,čemu – Pt 3.p. nemluvím s ním – s kým, čím – Pt 7.p.

4 bývá vyjádřen podstatným jménem, zájmenem nebo infinitivem kočka chytá myši - podstatné jm. čekám na tebe - zájmeno potřebujeme nakoupit - infinitiv jsem zvyklý si denně číst - infinitiv

5 slovesa předmětová – může na nich záviset předmět – stavět, malovat, číst, telefonovat, podobat se, zúčastnit se, dosáhnout, mluvit… slovesa bezpředmětová – předmět na nich záviset nemůže, bývají rozvita příslovečným určením – jet (kam), bydlet (kde), spát (jak, kde),…

6 Doplňte vhodné předměty: Žáci se zúčastnili běžeckého _________. Lyžař konečně dosáhl _______ závodu. Zabal si do kufru všechny ______ a nezapomeň na _______. Pošli mi ______________z dovolené. _________se na táboře velmi líbilo. Klavírista zahrál hezkou ___________. Maminka mi přikázala ________ ______. Dům byl zaplaven ________. závodu cíle věci pas pohlednici Dětem skladbu zamést smetí vodou

7 Vyhledejte ve větách předměty, určete jejich pád, z písmen nad předměty složte tajenku : Kamarád mi půjčil zajímavou knihu. Lékař doporučil tátovi zhubnout. Řidič se ptal kolemjdoucích na cestu. Ten člověk je všeho schopný. Děti se podobají rodičům. Nikdo se o tom s tebou nebaví. mi – Pt 3.p., knihu- Pt 4.p. tátovi – Pt 3.p. zhubnout – Pt inf. kolemjdoucích – Pt 2.p. na cestu – Pt 4.p. všeho – Pt 2.p. rodičům – Pt 3.p. o tom – Pt 6.p. s tebou – Pt 7.p. K A Z B H D Y O J F U G P Ř C N M Í S G CH L Š R Y T Ě V

8 TAJENKA AHOJ ÍŠTŘPĚ

9 Citace a zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí je Mgr. Jana Chmelíková Ilustrace kliparty MS Office


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3806 ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český."

Podobné prezentace


Reklamy Google