Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Monopol Stránská Tereza C2A. Co je to monopol ? Monopol je hypotetická situace na trhu, kdy firma nemá žádnou konkurenci, a tak na ni připadá celá poptávka.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Monopol Stránská Tereza C2A. Co je to monopol ? Monopol je hypotetická situace na trhu, kdy firma nemá žádnou konkurenci, a tak na ni připadá celá poptávka."— Transkript prezentace:

1 Monopol Stránská Tereza C2A

2 Co je to monopol ? Monopol je hypotetická situace na trhu, kdy firma nemá žádnou konkurenci, a tak na ni připadá celá poptávka na trhu. Konkurencí nejsou jen firmy působící na stejném trhu, ale i firmy působící na jiných trzích. Monopolista  prodávající

3 Co je to monopol ? Předpokladem vzniku monopolu jsou bariéry trhu bránící vstupu nových firem do příslušného odvětví

4 Druhy monopolů z hlediska příčin vzniku: Administrativní monopol vzniká, je-li vstup na trh vázán povolením od státu.(příklad – monopol České pošty na doručování některých zásilek). Přirozený monopol vzniká z důvodu přirozených bariér vstupu na trh, obvykle na základě vysokých počátečních nákladů. Patří sem distribuce elektřiny, vody, tepla, kanalizace nebo třeba dálnice. Dočasný monopol, který vzejde z inovace, je obvykle všeobecně prospěšný.

5 Protimonopolní zákony Samotný vznik monopolu není trestný. Nezákonný je až v případě zneužití výsadního postavení na trhu. uplatňována antimonopolní politika státu (formou zákonů a zřizování institucí, které dohlížejí na trh) Úřad na ochranu hospodářské soutěže a Antimonopolní úřad. Pokud monopolista zneužívá své postavení, může proti němu stát uplatnit i cenovou regulaci. Stanoví např. cenový strop, což je maximální cena, za kterou lze prodávat produkt (patří sem regulované nájemné).

6 Zdroje http://www.finslovnik.cz/co-je-monopol- historie-a-priklady/ http://www.finslovnik.cz/co-je-monopol- historie-a-priklady/ http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika- co-je-to-monopol-dci- /p_ekonomika.aspx?c=A110106_205140_p_ek onomika_wag http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika- co-je-to-monopol-dci- /p_ekonomika.aspx?c=A110106_205140_p_ek onomika_wag


Stáhnout ppt "Monopol Stránská Tereza C2A. Co je to monopol ? Monopol je hypotetická situace na trhu, kdy firma nemá žádnou konkurenci, a tak na ni připadá celá poptávka."

Podobné prezentace


Reklamy Google