Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Říjen - prosinec 2012. V čtvrtém čtvrtletí roku 2012 bylo městskou policií řešeno: Přestupků: 6 764 Trestných činů: 31 Řízení v opilosti nebo pod vlivem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Říjen - prosinec 2012. V čtvrtém čtvrtletí roku 2012 bylo městskou policií řešeno: Přestupků: 6 764 Trestných činů: 31 Řízení v opilosti nebo pod vlivem."— Transkript prezentace:

1 říjen - prosinec 2012

2 V čtvrtém čtvrtletí roku 2012 bylo městskou policií řešeno: Přestupků: 6 764 Trestných činů: 31 Řízení v opilosti nebo pod vlivem drog: 14 Zadržení hledaných osob: 7 Řešených cyklistů: 347 Převoz na záchytku: 66 Trestné činy postupuje městská policie k dořešení Policii ČR.

3 Strážníci v čtvrtém čtvrtletí řešili: Krádeže v obchodních domech: 65 Ověřování totožnosti „černých pasažérů“: 114 Kontrolovaných cyklistů: 141 Celkem za rok 2012 řešili strážníci : Přestupků: 23 095 Trestných činů: 109 Poskytovali pomoc občanům, linka 156: 5 465

4 Pomoc občanům: S žádostí o pomoc se na městskou policii obrátilo 1 389 občanů. Rada či pomoc se nejčastěji týkala dopravy – parkování, hledání adres organizací a institucí. Na strážníky se však obracejí i občané, kteří jsou v ohrožení života či zdraví nebo v tíživé životní situaci, v této souvislosti strážníci pomohli 88 občanům.

5 Z činnosti strážníků: Strážníci se ve zvýšené míře zaměřují na kontrolu dodržování vyhlášky města, týkající se volného pohybu psů, uklízení psích exkrementů a dodržování povinnosti mít psa řádně přihlášeného. Za 4. čtvrtletí bylo zkontrolováno 321 psů a 117 odchycených zvířat bylo převezeno do útulku.

6 Porušení vyhlášky města Za porušení vyhlášky města, týkající se pohybu psů na veřejném prostranství a uklízení psích exkrementů, bylo pokutou od 200 do 1000 Kč řešeno 20 majitelů. Za porušení vyhlášky města, zakazující ve vybraných lokalitách požívání alkoholu na veřejnosti, bylo blokovou pokutou řešeno 24 osob.

7 Mladá žena byla napadena svým přítelem SMS zprávou požádala mladá žena svého otce o pomoc a vyrozumění městské policie. Operační pracovník, který od muže přijal oznámení, okamžitě na uvedenou adresu vyslal hlídku. Strážníci před domem nalezli mladou ženu s četnými podlitinami v oblasti zápěstí a kotníků. Uvedla, že jí přítel opakovaně napadá, a to i před zraky malé dcerky. Vzhledem k tomu, že se jednalo o podezření z domácího násilí, byla na místo přivolána Policie ČR, která si událost převzala k řešení.

8 Den vzniku samostatného československého státu 28. října si občané města připomněli výročí vzniku samostatnosti. Při této příležitosti udělil primátor města MUDr. Zdeněk Fink šesti strážníkům za záchranu lidského života Medaili statutárního města Hradce Králové.

9 Z činnosti strážníků Strážníci hradecké městské policie řeší denně přes 100 událostí, od parkování, přes pomoc občanům, až po zásah proti opilým či násilnickým osobám. Stále častěji se setkávají s agresivitou lidí, vůči kterým zasahují. V zájmu ochrany života a zdraví osob a své vlastní, při ochraně majetku a veřejného pořádku, jsou stále častěji nuceni použít donucovacích prostředků. Od začátku roku 2012 bylo vůči agresivním osobám použito donucovacích prostředků v 65 případech.

10 O svatodušních svátcích se zvyšuje návštěvnost hradeckých hřbitovů. Na silnicích se pohybují nejen Hradečáci, ale i návštěvníci z jiných měst. Mnohdy za volant usednou sváteční řidiči, kteří mohou mít problém s hustým provozem. Hlídky městské policie v tomto období dohlíží ve zvýšené míře na veřejný pořádek, ochranu osob a majetku, koordinují dopravní situaci na příjezdových komunikacích, usměrňují dopravu a dohlíží na parkování v okolí hřbitovů. Dušičky

11 Vánoce a vánoční stromečky Strážníci hradecké městské policie společně s lesní stráží se v předvánočním období ve zvýšené míře zaměřují na kontrolu lesních porostů. Před Vánoci se množí případy, kdy jsou stromky nezákonně uřezávány. Hradecká radnice a lesníci chtějí proti zlodějům stromků bojovat novou taktikou. Stromky ošetřují látkou, která v teple bytu silně páchne, nebo stromkům stříhají větve, které je vizuálně znehodnotí a přitom jim neublíží.

12 Strážníci nalezli muže v bezvědomí V nepřirozené poloze seděl na lavičce hradeckého terminálu mladý muž. Obličejem se opíral zavazadlo a paže mu volně visely dolů. Strážníci se ho marně pokoušeli probudit, nereagoval na žádné podněty. Jeden ze strážníků si všiml, že má kolem krku silně utaženou šálu. Tu okamžitě uvolnil, ale muž se stále neprobíral. Zaklonil mu tedy hlavu a uvolnil dýchací cesty. Muž se po chvíli spontánně nadechl a probral se. Byl dezorientovaný, vyděšený a nekomunikoval. Z nosu mu vytékala krev a upadal do šoku. Stěžoval si na bolesti nohou, břicha a hrudníku. Hlídka ho okamžitě uložila do stabilizované polohy, zabalila do deky a přivolala záchrannou službu. Do příjezdu lékaře kontrolovali jeho zdravotní stav. Dvaatřicetiletý muž byl převezen do nemocnice.

13 Hlídky městské policie dohlížely na klidný průběh i těchto akcí: Čekání na Václava Veřejná cyklojízda po Hradci Králové Ligová fotbalová utkání Volby do krajského zastupitelství Uctění památky zesnulých Říjnové oslavy na Masarykově náměstí Martin na bílém koni pod Bílou věží Mikulášský trolejbus pro nejmenší cestující na okružní jízdě městem Muzejní adventní trh přilákal do Muzea východních Čech a na Eliščino nábřeží stovky lidí Běh městem – 21. ročník Vzpomínková akce – Den boje za svobodu Závody psích spřežení – NHK Pomoc při zajištění převozu a instalaci vánočních stromů Městská policie Hradec Králové se v předvánočním období tradičně zapojuje do ochrany mladých lesních porostů Z činnosti strážníků

14 Hradecká městská policie slaví 20 let svého působení 6. listopadu byla v prostorách Magistrátu města Hradce Králové zahájena výstava věnovaná 20. výročí vzniku Městské police Hradec Králové. V našem městě byla městská policie zřízena v březnu 1992. V jejich řadách sloužilo 20 strážníků a jejich pravomoci byly, v souladu s první podobou „Zákona o obecní policii“, velmi omezené. Postupně, na základě požadavků města a s rozšiřováním pravomocí, začala měnit svoji podobu a požadavky na přijetí k městské policii se stále zpřísňovaly. V současnosti je městská policie profesionálně vybavena a v jejich řadách pracuje 126 mužů a žen.

15 Cílem těchto preventivních kontrol je v maximální možné míře omezit riziko vykrádání rekreačních chatek. Během pochůzek se strážníci zaměřují především na kontrolu zámků, okenic a dveří. Stejně tak pozornosti strážníků neuniknou opuštěné objekty, které často slouží squatterům a bezdomovcům jako dočasné noclehárny. V těchto objektech se často skrývají i hledané osoby a uživatelé drog. Zde je třeba postupovat s nejvyšší opatrností, protože se zde, kromě všudypřítomných injekčních stříkaček, mohou ukrývat i nebezpečné osoby na útěku. Strážníci kontrolují chatové oblasti

16 Sběr injekčního materiálu Městská policie spolupracuje při řešení problematiky nálezů nebezpečného injekčního materiálu po drogově závislých osobách s o.s. Laxus. Občanské sdružení se zabývá poradenstvím i terénní sociální prací v této oblasti a nalezený nebezpečný materiál odborně likviduje. V roce 2012 bylo nalezeno a předáno 728 kusů stříkaček.

17 Strážníci monitorují hradecké bezdomovce S nástupem mrazů se strážníci zaměřují na kontrolu osob bez přístřeší. Protože mají dobrou místní znalost, vědí o místech, kde se tito lidé nacházejí a kde přebývají. Prověřují, zda se v této komunitě nepohybují hledané osoby nebo ti, kteří se na ulici ocitli teprve nedávno a neví o možnostech pomoci. Strážníci je poučí, případně nakontaktují na terénní pracovníky a organizace, které jim mohou pomoci a na které se lze obrátit. Každoročně tak strážníci znalostí svého rajonu a včasným zásahem zachrání několik lidských životů. Přesto se mnozí lidé bez přístřeší chovají velmi nerozvážně. Během nízkých teplot odmítají možnost noclehu v azylových zařízeních a zahřívají se alkoholem. Tím si však zvyšují riziko zdravotních problémů či dokonce umrznutí.

18 Zbavili se feny i štěňat Kňučení a škrábání se ozývalo z papírové krabice odhozené u popelnic v Roudničské ulici. Přivolaný psovod městské policie zjistil, že uvnitř uzavřené krabice je sedm štěňat. V blízkosti seděla fena křížence německého ovčáka, která svá mláďata neopustila. Strážník ji odchytl a společně se štěňaty naložil do služebního vozidla. Zvířata, kterých se někdo zbavil takovým to způsobem, převezl do hradeckého psího útulku.

19 Z nešťastné lásky se pokusila zabít Na zábradlí železničního viaduktu seděla mladá dívka. V ruce držela láhev sektu a hlasitě plakala. Všiml si jí mladý muž, který právě projížděl kolem. Zastavil a začal s ní mluvit. Dívka se mu svěřila, že chce skončit se životem. Rozešla se s přítelem a dál už žít nechce. Postavila se na zábradlí a pokoušela se ho přelézt. Bylo zjevné, že chce skočit. V tu chvíli na místo dorazili přivolaní strážníci. Okamžitě zareagovali, chytli dívku za ruce a oděv a strhli ji zpět. Zabránili tak jejímu pádu do kolejiště. Osmnáctiletá dívka naříkala, že má smůlu, protože právě nejel žádný vlak, pod který by mohla skočit. Strážníci jí zabalili do deky, mluvili s ní a snažili se jí uklidnit. Zjistili, že vypila větší množství alkoholu a spolykala léky. Byla převezena do nemocnice.

20 Chodci a cyklisté V čtvrtém čtvrtletí proběhlo několik akcí, cíleně zaměřených na chodce a cyklisty. Strážníci kontrolovali dodržování pravidel bezpečného a správného chování cyklistů a chodců v silniční dopravě. U cyklistů se kontrolovalo především používání světel při snížené viditelnosti, u chodců přecházení po přechodu a přecházení na zelený signál. Řešeno bylo 113 chodců a 347 cyklistů.

21 Oddělení prevence kriminality Oddělení prevence kriminality se v rámci svých přednášek zaměřuje na sociálně-patologické jevy. Přednášky přizpůsobuje aktuálnosti a věku dané cílové skupiny, od školáků v mateřských a základních školách, přes studenty středních škol až po seniory. Za rok 2012 zrealizovali strážníci OPK 727 přednášek, přednáškových cyklů a kurzů sebeobrany pro 15 184 posluchačů všech věkových kategorií.

22 Jak nenaletět podvodníkům! „Předváděcí akce, padělky a trestné činy páchané na seniorech“ to bylo téma přednášky, kterou zrealizovala hradecká městská police pro seniory, v rámci uceleného cyklu „Akademie seniorů“. Přednášky se zúčastnili hosté, televizní redaktorka Silvie Dymáková a mluvčí Policie ČR nprap. Jan Čížkovský. Paní Dymáková se problematikou předváděcích akcí zabývá více jak rok. Sama je několikrát navštívila a přesvědčila se, jakými nekalými praktikami prodejci nutí seniory k zakoupení předraženého a často nekvalitního zboží. Názorně na spotech z připravovaného celovečerního pořadu ukázala jejich jednání, psychologický nátlak a manipulaci, které senioři velice často podlehnou a zboží zakoupí nebo podepíší nevýhodnou smlouvu. Pan Čížkovský z Policie ČR seznámil více jak 40 posluchačů s možnostmi, jak se bránit podobným praktikám a především jak jim úspěšně předcházet.

23 Řešení dětí a mladistvých Městská policie HK spolupracuje při řešení osob mladších 18 let s Oddělením sociálně právní ochrany dětí MmHK. V roce 2012 se OSPODu předávalo 54 událostí týkajících se 97 osob – 28 dětí a 69 mladistvých. Ve 42 případech se jednalo o alkohol, v 16 o krádeže a 39 osob bylo řešeno v jiné souvislosti. 14 osob mladších 18 let se postupovalo Policii ČR s podezřením na trestný čin, 1 událost Cizinecké policii ČR a 3 děti, jako ohrožené (v souvislosti s domácím násilím), byly předány kurátorům. Domácí násilí Městská policie HK se aktivně podílí i na řešení problematiky domácího násilí. V rámci této problematiky spolupracuje MPHK s Policií ČR, soudy, Probační a mediační službou, Oddělením sociálně právní ochrany dětí MmHK, Intervenčním centrem pro osoby ohrožené domácím násilím, Adrou a s odbornými psychologickými poradnami. V roce 2012 bylo s podezřením na domácí násilí postoupeno PČR 14 událostí, 4 osoby byly předány Intervenčnímu centru a ve dvou případech se spolupracovalo s Adrou.

24 Fotbalový turnaj - International Police Association, územní skupina 108 Hradec Králové 14.12.2012 proběhl ve sportovní hale v Předměřicích nad Labem turnaj v malé kopané. Zúčastnilo se sedm družstev policistů a strážníků. Naši strážníci obsadili 3. místo.

25 Komise místní samosprávy V IV. čtvrtletí roku 2012 proběhlo na území našeho města 54 jednání Komisí místních samospráv. Z jednání komisí vyplynuly směrem k MP především tyto požadavky : Častější měření rychlosti ve vybraných lokalitách. Dohled nad parkováním - průjezdnost pro jednotky IZS, parkování vozidel a motocyklů na chodnících. Kontroly cyklistů – především osvětlení a jízdu na chodnících. Kontroly dětských hřišť, okolí hřbitovů a kuřáků v okolí středních škol. Do problémových lokalit umístit fotopasti. Žádost o kontroly dodržování vyhlášky zakazují požívání alkoholu ve vybraných lokalitách. Přísněji postihovat majitele psů za nedodržování vyhlášky města o volném pohybu psů a úklidu psích exkrementů, aktualizovat vyhlášku (nově vzniklé ulice a veřejná prostranství). Kontrolovat veřejný pořádek v místech, kde se opakovaně schází osoby bez domova a nepřizpůsobiví občané.


Stáhnout ppt "Říjen - prosinec 2012. V čtvrtém čtvrtletí roku 2012 bylo městskou policií řešeno: Přestupků: 6 764 Trestných činů: 31 Řízení v opilosti nebo pod vlivem."

Podobné prezentace


Reklamy Google