Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hustota ƍ je dána poměrem hmotnosti „m“ k objemu „V“ homogenní látky při určité teplotě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hustota ƍ je dána poměrem hmotnosti „m“ k objemu „V“ homogenní látky při určité teplotě."— Transkript prezentace:

1

2 Hustota ƍ je dána poměrem hmotnosti „m“ k objemu „V“ homogenní látky při určité teplotě.

3 Její velikost závisí na atomové stavbě látky je tedy závislá na poloze prvku v periodické soustavě prvků. Hustota různých kovů bývá v širokém rozmezí a často jsou kovy podle ní tříděny na lehké a těžké. Příklad: nejlehčí je hořčík ƍ = 1,74 kg/dm 3 nejtěžší je iridium ƍ = 22,5kg/dm 3

4 Teplota tání a tuhnutí Rozumíme bod, při kterém látka mění své skupenství – tání a tuhnutí, uvádí se v °C. Je závislá na vnitřní stavbě kovů. Je důležitá ve slévárenství, svařování atd. Délková a objemová roztažnost Materiál se zvětšuje v objemu nebo prodlužuje vlivem zvýšené teploty. Smrštění je např. u plastů ve formě, s roztažností se musí počítat u mostů, potrubí atd.

5

6 Příklad objemové roztažnosti u radiátoru – voda při zahřátí nabývá na objemu.

7 Tepelná vodivost – nejvíce u čistých kovů – stříbro porovnáváme s jinými materiály, výsledek v %. Elektrická vodivost – schopnost vést elektrický proud – vodič a nevodič (izolant) zvláštní skupinou je polovodič (křemík – vede jen za určitých podmínek)

8 Supravodivost – u kovů (některých) – při nízkých teplotách proud prochází téměř bez odporu. Magnetické vlastnosti – u materiálu zjišťujeme z jejich chování v magnetickém poli.

9 Vyjmenuj fyzikální vlastnosti technických materiálů …………………….. Uveď příklad délkové roztažnosti…………………… K čemu se používá stříbro………………………o jakou zkoušku se jedná…………………. Kam zařadíš vodič, nevodič, polovodič……………………. Na čem záleží hustota………………………………… Uveď příklad lehkého kovu…………………… Součinitel tepelné roztažnosti α ………………………… Otázky k tématu

10 Anotace Tato prezentace je určena k výkladu o materiálech ve strojírenských oborech. V předmětu strojírenská technologie a materiály pro obor umělecký kovář.

11 Použité zdroje HLUCHÝ, Miroslav. KOLOUCH, Jan. Strojírenská technologie 1-1.díl. Nauka o materiálu, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, 150 05 Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN 978-80-86960-26-5 HLUCHÝ, Miroslav. Strojírenská technologie 1-2.díl. Metalografie a tepelné zpracování, vydalo Nakladatelství Scientila, společnost. S. r. o., Křížová 1018/6, 150 05 Praha 5 – Smíchov, 2007, ISBN 80-7183-265-0 BOHNE, Otakar. Strojírenská technologie vydalo Nakladatelství technické literatury, n. p., Spálená 51, Praha 1, 1989, 04-217-89 BOHDE, Otakar. Strojírenská technologie i pro strojírenské učební obory, vydalo Nakladatelství Sobotáles, 1997, ISBN 978-80-85920-42-0

12 Identifikační údaje Autor: Jan Elsner Vytvořeno dne: 30.9. 2012 Odpilotováno dne: 1.10. 2012 Ve třídě: 1.F Vzdělávací oblast: Materiály a jejich použití Vzdělávací obor: Umělecký kovář Tematický okruh: Základní rozdělení vlastností technických materiálů Téma: Vlastnosti technických materiálů Klíčová slova: Vlastnosti, technické, materiály, použití, fyzikální, objem, hustota, vodivost.


Stáhnout ppt "Hustota ƍ je dána poměrem hmotnosti „m“ k objemu „V“ homogenní látky při určité teplotě."

Podobné prezentace


Reklamy Google