Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: Péče o zdraví 3. Výživa. Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: Péče o zdraví 3. Výživa. Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační."— Transkript prezentace:

1 Téma: Péče o zdraví 3. Výživa

2 Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník: 3 Tematická oblast: OV3 Anotace: Tento materiál slouží k výuce a opakování učiva pro žáky, kteří byli v souladu s § 9 vyhlášky číslo 73/2005 Sb. o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, v platném znění, zařazeni do třídy odborného učiliště, kde se vzdělávají dle ŠVP v oborech 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby, 66-51-E/01 Prodavačské práce a 75-41-E/01 Pečovatelské služby. Autor: Mgr. Marcela VLASATÍKOVÁ Období vytvoření: Srpen 2013

3 ÚVOD 1.Záleží na tom, co jíme? Některá jídla člověku prospívají. Jiná mohou škodit. Vždy záleží na kvalitě a na množství toho, co sníme.

4 Proč se zabývat výživou? Nezdravá strava, nedostatek pohybu, kouřením a nadměrnou konzumací alkoholu patří mezi 4 nejčastější příčiny vzniku zdravotních potíží a je nejčastější příčinou invalidity a úmrtnosti v dospělosti. Do uvedené skupiny patří například: srdečně-cévní nemoci jako mozková mrtvice a srdeční infarkt cukrovka mnohá nádorová onemocnění zánětlivá střevní onemocnění poruchy imunity vysoký krevní tlak vysoká hladina cholesterolu artróza Alzheimerova choroba

5 2. Složení stravy. Naše strava obsahuje živiny bílkoviny cukry (škroby) tuky minerály, vitamíny, vodu.

6 Cukr a škrob Cukry a škroby se v těle hned spalují a vzniká energie nutná k životu. Nadměrné množství se mění na tuk a ukládá v těle. Nadměrná konzumace sladkostí může vést ke zvyšování tělesné hmotnosti, k nevyváženosti jídelníčku a špatnému prospívání dětí (vysoká konzumace ovocných šťáv). Sladkosti se mohou podílet i na zvýšené kazivosti zubů. Jsou obsaženy ovoci, sladkostech a pekárenských výrobcích.

7 Cukry Cukry jsou základním zdrojem energie pro organizmus. Cukry se dělí na: Jednoduché cukry (např. cukr řepný nebo třtinový – sacharóza nebo cukr hroznový – glukóza), které se velmi rychle vstřebávají a dávají tělu okamžitou energii, ale brzy nastupuje hlad a únava. Složené cukry, které se vstřebávají pomalu, čímž dodávají tělu energii pozvolna a dlouhodobě. Díky pomalému vstřebávání a obsahu vlákniny navozují pocit sytosti.

8 Škroby Hlavní plodiny poskytující škrob jsou kukuřice, brambory, pšenice Využívá se při výrobě zakysaných smetan, pomazánkových másel, jogurtů, omáček, tvarohových krémů, pudingů, tavených sýrů a pomazánek. Použití bramborového škrobu má své opodstatnění i v pekárenském průmyslu, zejména do pekařských náplní, krémů, slaných tyčinek. Uplatnění získal také v masném průmyslu, a to při výrobě jemně mělněných výrobků, šunkových výrobků.

9 Bílkoviny Bílkoviny – slouží ke stavbě těla a obnovu tkání. Bílkoviny jsou velmi důležité při stavbě svalové hmoty, pokud tedy posilujeme, tak bychom jich měli přijímat dostatek, aby se měly z čeho tvořit nové svaly. Dělí se na živočišné (maso, vejce, mléko) rostlinné (luštěniny, rýže). vlákninu - je to zvláštní druh bílkoviny, slouží pro správný průchod potravin střevech (celozrnné pečivo- má vyšší obsah vlákniny, luštěniny, ovoce a zelenina).

10 Bílkoviny Rostlinné Bílkoviny živočišné

11 Tuky Tuky dělíme podle původu na rostlinné (slunečnice, řepka, olivový, mák, len) živočišné (sádlo, máslo, slanina a lůj) Za zdravotně prospěšné tuky se považují – většina rostlinných olejů, rybí tuk a ořechy. Tučná masa, paštiky, uzeniny, sýry, chipsy, sladkosti se považují se za nejškodlivější tuky. Tuky živočišné - obsah škodlivého cholesterolu, přispívají ke vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

12 Význam tuků Tuky v lidské výživě patří k zásobárně energie v potravě, tvoří stavební složku buněk. Nadbytek tuku se ukládá v podkoží. Vysoká energetická hodnota 1 g tuku je asi 38 kJ. Dále nás chrání před úniky tepla Umožňují vstřebávání vitamínů v nich rozpustných (vitaminy A, D, E, K) Z tuků (cholesterolu) se tvoří některé hormony.

13 Co špatného způsobují tuky? Nasycené tuky jsou součástí potravin živočišného původu, výjimečně rostlinného původu ( palmový a kokosový olej, kakaové máslo). Konzumace nadbytečného množství nasycených tuků může vést k srdečně-cévním onemocněním a také zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Přispívají ke vzniku srdečních a nádorových onemocnění Nenasycené tuky jsou součástí rostlinných olejů, ořechů a ryb. Pro náš organismus mají příznivé účinky a jsou zdravé.

14 Minerály Význam ovoce a zeleniny Minerály– železo, jód je v soli, chlor, fluor, měď aj. Stopové prvky a minerály, jako draslík, hořčík a vápník, se nacházejí v zelenině a ovoci. Pomáhají snižovat riziko vysokého tlaku, slouží jako prevence různých onemocnění. Je potvrzen vliv zeleniny a ovoce na snížení rizika vzniku nejen nádorů žaludku, tlustého střeva a rekta, ale také nádorů dýchacích cest, pankreatu a močového měchýře.

15 Vitamíny přehled a zdroje v potravě tabulka

16

17 Voda Voda – 50-60 % v těle (moč, pot, slzy). Pijeme různé nápoje Je i v jídle (mléko, polévky, ovoce, zelenina) Nutný pitný režim = 1,5-2 l denně. Dehydratace – odvodnění = únava, vede až ke smrti.

18 3. Energetická hodnota potravin Je to množství energie, které se uvolní z potravin v těle. Uvádí se v KJ a kcal. Měli bychom sníst tolik stavy, jaký je náš výdej energie. Výdej energie závisí na naší aktivitě, námaze, hmotnosti, věku, muž – žena - dítě.

19 Nebezpečí, rizika Je-li příjem větší než výdej, vzniká nebezpečí obezity. Nejvíce energie mají tuky a cukry (masná a sladká jídla, limonády). Její rizika –ohrožení zdraví: nemoci srdce a cév, cukrovka, infarkt, obezita, pocity méněcennosti aj.

20 4. Biologická hodnota potravin? Biologická hodnota potravin je obsah živin a látek nezbytných pro správnou funkci všech tělesných orgánů. Biologicky nehodnotné potraviny mohou způsobit špatnou funkci a nemoci různých orgánů v našem těle.

21 5.Jak se správně stravovat? Strava má mít správné složení a být vyvážená: ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnný chléb, ovesné vločky, mléko a sýry, jogurt, maso, drůbež, ryby, vejce.

22 6. Zásady správné výživy Omezit spotřebu tuků ( ne smažená jídla, sádlo, máslo, smetanu, raději nízkotučné výrobky). Jíst libové maso - vařené, pečené, grilované. Málo solit. Omezit spotřebu sladkých jídel a cukru, raději med. Jíst dostatek vlákniny. Pít 2 – 3 litry vody. Maso, mléko a sýry s mírou. Hamburgery, hranolky, colu jen výjimečně.

23 7.Nežádoucí způsoby výživy Mentální bulimie – přejídání Bulimie spočívá v tom, že nejprve dojde k přejedení, ale následně následuje pocit viny, a tak chce snězené jídlo dostat ze svého těla. Nejčastěji to je vyvrhování potravy. Mentální anorexie – strach z jídla, vyhublost Já chci být štíhlá. To je nejčastější důvod mentální anorexie, který je převážně dospívajícími a mladými ženami realizován hladověním. Alternativní výživa Vegetarián Vegetariánství je způsob stravování, kdy člověk nejí některé živočišné produkty, hlavně maso (včetně ryb a kuřat), sádlo, želatinu vegetariáni nejí jatečné produkty, tedy nic, kvůli čemu bývá zvíře zabíjeno. Vegan Veganství je životní styl, spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů. Na rozdíl od vegetariánství se veganství zříká konzumace nejen masa, ale i vajec a mléčných výrobků, někdy i medu.

24 8. Pyramida zdravé výživy Představuje ideální složení naší každodenní stravy. Tvoří ji čtyři patra, ve kterých jsou rozděleny potraviny dle vhodnosti příjmu. Základ pyramidy, tedy i základ správné výživy, tvoří přílohy. Chléb, obiloviny, těstoviny, rýže či brambory by měly tvořit základ všech jídel. Nemusíme se jich obávat, pokud nejsou omaštěné nebo namazané silnou vrstvou tuku.

25 OTÁZKY: 1.Záleží na tom, co jíme? 2.Z čeho se skládá strava člověka? Jak se dělí živiny a k čemu slouží? Význam nejznámějších vitamínů. Význam vody. 3. Co je to energetická hodnota? Nebezpečí a rizika nesprávného stravování. 4. Biologická hodnota potravin 5. Jak se správně stravovat? 6.Nejvíce energie mají tuky a cukry (masná a sladká jídla, limonády). 7.Nežádoucí způsoby výživy 8.Popiš pyramidu zdravé výživy.

26 Občanská výchova pro odborná učiliště I Autorka Hana Kovaříková, vydalo 2003 nakladatelství Septima http://pekarstvicais.cz/produkty/tvarohovy_fesak_kus_b.jpg http://www.pekarstvicais.cz/produkty/vaz_kolac_plundr_b.jpg http://media.loupak.cz/bonbony/lipo.jpg http://1.bp.blogspot.com/- ELLyZRDHLBE/Uq80ZbNYFhI/AAAAAAAAG1g/p9iEPUeqGzY/s1600/P1050659.JPG http://www.rozumnehubnuti.cz/wp-content/uploads/2010/08/cukr_mlecne_napoje.jpg http://www.fitness-24.cz/soubory/contentTiny/male/312-proteiny-fitness24.cz.jpg http://www.blog-fitness.cz/blog-fitness/wp-content/uploads/2009/09/bilkoviny-150x150.jpg http://www.mineralfit.cz/system/files/photos/2482/images/original_post.jpg http://www.tipkucharka.unas.cz/images/fisch.jpg http://files.masokurtin.cz/200000010-4394d458a3/maso.jpg http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/britanie5.zip/04.jpg http://www.capnito.cz/images/offer/1016_1.jpg http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/jidelnicek.zip/01.jpg http://bryleo.cz/media/images/musli-diffuze.png http://koutekzdravi.net/pics/food-pyramid.jpg http://www.potravinova-alergie.info/clanek/vitaminy-prehled-zdroje.php http://cs.wikipedia.org/wiki/Veganstv%C3%AD


Stáhnout ppt "Téma: Péče o zdraví 3. Výživa. Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační."

Podobné prezentace


Reklamy Google