Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Statistický soubor, jednotka, znak VY_42_INOVACE_190221 13. prosince 2013

2 2 je věda zabývající se zjišťováním a studiem údajů získaných na dostatečně velkém souboru objektů.. STATISTIKA Původně statistika znamenala pouhý popis, výčet, seznam nebo řadu čísel vypovídajících o státu, obyvatelstvu apod. – tedy byla určitou formou „politické aritmetiky“. Tato data se sbírají i dnes. Moderní statistika se skládá z mnoha matematických metod a postupů, které umožňují činit rozumné závěry z malé části statistických dat.

3 3 Jedním z historicky nejstarších příkladů využití statistiky bylo sčítání lidu (census) – staří Babyloňané, Egypťané a Číňané shromažďovali statistické informace o obyvatelstvu zejména proto, aby zjistili počet lidí, s nimiž bylo možno počítat pro vojenskou službu, a aby stanovili výši daní. Sčítání lidu má v bibli tak významnou úlohu, že čtvrtá kniha Mojžíšova se jmenuje „Numeri“, protože se v ní od samého začátku podrobně mluví o „přehlídce národa“. Už počátkem 14. století francouzští kaplani povinně zaznamenávali veškeré křty, sňatky a úmrtí.

4 Proč je statistika důležitá? Why Statistics is Important to You Uveďte příklady, kde všude se se statistikou můžete setkat.příklady

5 5 STATISTICKÝ SOUBOR je neprázdná konečná množina nějakých dat, které chceme zkoumat (osoba, věc, událost, časové období). označujeme velkými písmeny z konce abecedy X počet všech jeho prvků se nazývá rozsah statistického souboru. Označujeme n.

6 6 STATISTICKÁ JEDNOTKA konkrétní prvek statistického souboru

7 7 STATISTICKÝ ZNAK je to co chceme měřit. Je to společná vlastnost prvků statistického souboru. Číselné hodnoty statistických jednotek označujeme x i a) kvantitativní - vyjádřený čísly - spojitý - mohou nabývat jakékoliv hodnoty z určitého intervalu nebo rozmezí (výška, hmotnost apod.) - diskrétní (nespojitý) - vyjádřeny oddělenými čísly (počet onemocnění, počet zemřelých apod.). b) kvalitativní (vyjádřený slovně: povolání, druh nemoci, barva, ano/ne)

8 8 Příklad 1 Určete, co je statistický soubor, jednotka a zda jde o kvalitativní či kvantitativní znak: 1.Průměrný plat obyvatel ČR v roce 2013. 2.Počet ukradených aut v ČR v prvním čtvrtletí roku 2013. 3.Zadluženost států EU v prvním pololetí roku 2012. 4.Průměrná známka z matematiky ve 4.B. 5.Nejčastější jména dívek narozených v roce 2012. 6.Počet zkolaudovaných jednotek v roce 2013.

9 9 Když má hlavu v sauně a nohy v ledničce, hovoří statistik o příjemné průměrné teplotě. Franz Josef Strauß Statistika je jako bikini. Co odhaluje je zajímavé, co skrývá je podstatné. Aaron Levenstein Nevěřím žádné statistice, kterou jsem sám nezfalšoval. (Tento podvržený výrok Winstona Churchilla rozšířil Joseph Goebbels.Winstona ChurchillaJoseph Goebbels Když lovec mine zajíce jednou zleva a podruhé zprava, je zajíc v průměru mrtvý. Statistika je jediná věda, která při použití stejných vzorců umožňuje různým expertům dostat různé výsledky. Evan Esar V Británii vyzvala komise statistiků k tomu, aby „členům vlády bylo zakázáno zkoumat statistické údaje před jejich zveřejněním, a zabránilo se tak možnosti jejich pomocí něco politicky ovlivňovat nebo je nějak zneužívat“. „Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky“

10 Citace 10 CALDA, Emil a Václav DUPAČ. Matematika pro gymnázia. 5. vyd. Praha: Prometheus, 2008, 170 s. Učebnice pro střední školy (Prometheus). ISBN 978-80-7196-365-3. POLÁK, Josef. Středoškolská matematika v úlohách. 1. vyd. Praha: Prometheus, 1999, 626 s. ISBN 80-719-6166-3.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google