Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."— Transkript prezentace:

1

2 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové vybavení počítačů, operační systém a uživatelské aplikace Klíčová slovaInformatika, software, program, licence, značka, OEM, open SW, Freeware PředmětInformační a komunikační technologie Autor, spoluautorIng. Jiří Soukup JazykČeština Druh učebního materiáluPrezentace, výklad, samostudium, autotest Potřebné pomůckyPC, dataprojektor, interaktivní tabule, PC učebna Druh interaktivityVýklad pomocí prezentace, distanční samostudium, autoevaluační test Stupeň a typ vzděláváníStřední škola, učiliště Cílová skupina1. ročník, žáci 15 – 16 let, obor E, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami Speciální vzdělávací potřebyano ZdrojeVlastní zdroje a seznam - viz poslední strana Software – Autorské právo a licence 1 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje VY_32_INOVACE_32_637

3 § Software – autorské právo a licence Diskutujte na téma typů SW a jejich požadovaného využití. Programy oživují počítač a určují jeho požadované použití. Konkrétní programy vytvářejí programátoři a vývojáři, tedy lidé a jejich tvůrčí práce v softwarových firmách. Na rozdíl od jiného zboží je program autorské dílo: Nemůžeme si ho koupit jako celek, kupujeme si pouze právo k jeho používání, tzv. licenci. Pokud chceme shodný program používat na více počítacích, můžeme koupit příslušný počet licencí, nebo tzv. multilicenci. Licence je tedy povolení k provozování = používání programu. SW jako produkt dle zákona: Výsledně se jedná o používání legálního nebo nelegálního SW. Počítačové pirátství je trestné. I když se programy bohužel kopírují a stahují všelijak, nikdy v případě zjištění rozhodně nikdo nebude akceptovat výmluvu - já nevěděl, já myslel, že... Neznalost zákonů neomlouvá.

4 Software – autorské právo a licence Proč je důležité vlastnit legální operační systém? 1. Komerční programy Tyto programy se kupují (licence) podobně jako jakékoli jiné zboží. Tedy si vybereme program v běžném obchodě, v katalogu, e-shopu, apod., zaplatíme a program nainstalujeme na svém počítači. Součástí takové verze programu je vlastní program na nějakém nosiči, (nejčastěji CD, DVD, = „krabicová verze“), manuál (návod k jeho užívání) a také poukaz na zákaznickou podporu v případě problému s použitím, buď pomocí e-mailu nebo telefonem, (tzv. hotline). K takto pořízenému programu máme většinou nárok na zlevněný upgrade, tj. licenci na instalaci nové verze programu za nižší cenu. Mimo této „krabicové“ verze programu jsou čím dál více populární verze síťové, kdy koupíme „Produktový klíč“, což je kód pro legalizaci staženého programu, nebo jeho časové varianty, (platná licence v určitém časovém období, např. rok apod.). Druhy licencí SW:

5 Software – autorské právo a licence Seznamte se s pojmenováním v AJ i ČJ včetně synonym. 2. OEM software Jsou programy dodávané současně s koupí počítače, (či jiného zařízení, obecně s jakýmkoli technickým (HW) dílem). OEM program je většinou levnější (a to poměrně výrazně) než stejný program komerční. Jeho užívání je však vázáno na technické vybavení, ke kterému byl zakoupen. Nebývá k němu manuál, není nárok na technickou pomoc ani na levný upgrade na vyšší verzi programu. V současné době převažují tyto licence při koupi spotřebního elektronického zboží před jinými variantami. Druhy licencí SW:

6 Software – autorské právo a licence Seznamte se s pojmenováním v AJ i ČJ včetně synonym. 3.Demoverze, zkušební verze, shareware (trial) Jedná se o plné či redukované verze programu, které zpravidla mají zablokované ukládání dat, omezení některých vlastností, případně fungují jen po určitou dobu (trial). Slouží k vyzkoušení funkcí programu před jeho zakoupením. Legalizaci a plný chod programu po vyzkoušení zajistíme zaplacením. Po uplynutí doby jsme povinni zaslat autorovi programu stanovený poplatek, nebo program ze svého počítače vymazat. Nejčastější omezení: program funguje jen po určitý počet dnů od instalace může být spuštěn jen několikrát (určený počet spuštění) vkládá do výstupů identifikační značky (např. u grafických editorů) zabraňuje uložení projektů, nebo souborů (např. u editorů zvuku a 3D modelingu) je limitován na určité dny užívání (každý den, kdy je program používán, se počítá) ukončí se po nastavené časové periodě (typicky mezi 5 a 60 minutami) je limitován v počtu použití některých důležitých funkcí (například vypalování CD) Druhy licencí SW:

7 Software – autorské právo a licence Seznamte se s pojmenováním v AJ i ČJ včetně synonym. 4.Freeware Programy, které můžeme zdarma používat i šířit. Nesmíme je ale měnit, používat jako součást svého díla a nabízet za úhradu, apod. Tento typ software je jednoznačně nejoblíbenějším, zejména pro komunikaci a zábavu. Druhy licencí SW: Oblíbené weby s „Freeware“ odkazy http://www.stahuj.centrum.cz/ http://www.slunecnice.cz/ http://raketka.cz/ http://www.superhry.cz/ http://mujsoubor.cz/hry-a-zabava http://stahnu.cz/plne-hry http://www.ceskehry.eu/ http://www.gamepark.cz/ http://www.ceskehry.cz/ http://www.stahuj.centrum.cz/vyvojove_ nastroje/ostatni/kodu/ http://www.stahuj.centrum.cz/vyvojove_ nastroje/ostatni/kodu/ a další zajímavé odkazy: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095870977-game-page/ http://www.freegame.cz/ http://www.gamesource.cz/ http://www.game-net.cz/ http://www.newgame.cz/ http://www.top-hry.net/ http://www.mojehry.cz/default.asp?sid= http://www.mojehry.cz/default.asp?sid http://www.zive.cz/clanky/napiste-si-hru-za-10-minut-i-kdyz- neumite-programovat/sc-3-a-156844/ http://www.zive.cz/clanky/napiste-si-hru-za-10-minut-i-kdyz- neumite-programovat/sc-3-a-156844/ http://cz.game24.ru/ http://www.poker.cz/

8 Software – autorské právo a licence Seznamte se s pojmenováním v AJ i ČJ včetně synonym. 5.GNU/GPL Licence zajištující zcela volný přístup k programům, GNU znamená doslova „GNU's Not UNIX“ tedy „GNU není UNIX“. Je to slovní hříčka, označení projektu vývoje volného (Open, bezplatného) systému. GPL znamená „General Public Licence“ tedy „Obecná veřejná licence“. S takovým programem musí být šířen i jeho zdrojový kód a každý, kdo má příslušné znalosti, může proto program upravovat a vylepšovat. Běžní uživatelé počítače mohou tyto programy zdarma používat. Základní myšlenkou tzv. „svobodného“ nebo „otevřeného“ software je dostupnost programu (nástrojů pro naši práci, tvorbu) i informací zdarma pro všechny. Existují i další typy licencí pro Open Source produkty, ale tato je asi nejznámější. Druhy licencí SW:

9 Software – autorské právo a licence Seznamte se s pojmenováním v AJ i ČJ včetně synonym. Svobodný software má tedy licence, které nijak neomezují uživatele. Říkají totiž, že software můžete získat jakýmkoliv způsobem a bude to legální. Nejznámější licence GNU GPL umožňuje > jakkoliv získat software a používat ho doma nebo ve firmě > upravovat software > šířit software Všechny tyto činnosti jsou legální – z toho vyplývá, že pokud budete používat svobodný software, nestanete se počítačovým pirátem. Nemusíte vyplňovat žádný formulář o softwarové čistotě nebo se obávat kontroly softwaru ve firmě. Programové vybavení, jako je linuxový operační systém, kancelářský balík LibreOffice, OpenOffice nebo třeba webový redakční systém WordPress, je legální. Nebojte se a používejte legální software – svobodný software. Open – svobodný SW:

10 Software - úvod Nalezni případně odpověď na internetu a urči které firmě obrázek patří. Autotest – otázky a úkoly: 1.Co znamená zkratka SW – originální slovo a jeho překlad. 2.Co jsou typy SW a k čemu který slouží? 3.K čemu jsou programy? 4.Viděl jsi někdy následující první – levý obrázek? Co znamená, jaký má význam? Pokus se logicky odvodit co znamenají oba obrázky vůči sobě

11 10 STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁSTŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Použité zdroje Vlastní zdroje a vytvořené materiály, Soukup Jiří, Multimediální komponenty a prezentace v aplikacích, skripta UJEP Ústí n. L., 2008 Soukup Jiří a kol, Multimédia ve výuce, skriptum UJEP Ústí n. L.,2004 Webové zdroje: http://software.heureka.cz/ http://www.studna.cz/ http://elektronika.heureka.cz/ http://www.i-kantor.eu/cze/ucebnice/informatika.php http://www.komik.cz/ http://www.microsoft.com/cs-cz/default.aspx http://www.microsoft.com/cze/legalnisoftware/ http://www.skodlivysoftware.cz/ http://www.stahuj.centrum.cz/ http://www.slunecnice.cz/ Emotikony – kliparty programu MS Office: - emotikony a kliparty sady MS-Office, dostupné také na http://office.microsoft.com/cs-cz/images/MC900442026.aspx


Stáhnout ppt "Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0771 ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové."

Podobné prezentace


Reklamy Google