Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. REMBRANDT VAN RIJN – Noční hlídka VY_32_INOVACE_160312 24. ledna 2014

2 2 03 1.Jak vnímáš dílo? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Rembrandt van Rijn, Noční hlídka, 1642, olej na plátně, 363 x 437 cm, Rijksmuseum, Amsterdam, Nizozemsko 1

3 3 03 2. Jaký příběh skrývá obraz?

4 4 03 Kopie ze 17. století od malíře Gerrita Ludense ukazuje, jak toto dílo původně vypadalo. Kopie je umístěna v Národní galerii v Londýně. Rembrandt van Rijn, Noční hlídka, 1642 21 3. Porovnej oba obrazy. Gerrit Ludens, kopie, 17. století

5 5 03 Roku 1715 byl obraz přenesen do amsterdamské radnice, kde byl oříznut na všech čtyřech stranách z důvodu umístění obrazu mezi dva sloupy, kam se původně nevešel. Na levé straně po oříznutí zmizely dvě postavy, na vrchní straně vrchol oblouku a dále pak balustráda a okraj schodu. Právě balustráda a schod na původním obrazu byly klíčem k vystižení pohybu. Kompozice se tímto podstatně změnila. Kapitán Cocq nyní stojí přímo uprostřed, zakotven na místo diagonálou, takže kompozice je podstatně statičtější.

6 6 03 4. Seznam se blíže s detaily obrazu. Kapitán Frans Banningam CocqPoručík Willem van RuytenburchVlajkonoš Jan Visscher Cornelissen Reinier Engelen Rombout Kemp Jacob Dircksen de RoyDívka ve žlutém šatu (barva vítězství) Kuře za opaskem (poražení protivníka)

7 7 03 Místo na tvé poznámky: ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. 5. Objev další zajímavosti související s obrazem. Použij internet, odbornou literaturu.

8 8 03 Původní název tohoto obrazu je Posádka kapitána Franse Banninga Cocqa (oblečen v černém s červenou šerpou) a Willema van Ruytenburcha. Obecně známý název Noční hlídka vznikl pod mylným dojmem, že obraz zachycuje noční scénu. Tento dojem byl způsoben tmavým nátěrem, kterým byl obraz dodatečně natřen. Ve 40. letech 20. století byl během restaurování tento nátěr odstraněn a od té doby má obraz opět původní odstíny. Ve skutečnosti tedy obraz nazývaný Noční hlídka zachycuje scénu za jasného dne.

9 9 03 Jedná se o objednaný kolosální skupinový portrét oddílu domobrany. Oddíl byl ustaven k obraně Amsterdamu během války Nizozemska se Španělskem a objednané dílo mělo zdobit jeho nové sídlo. Každý člen milice na cenu zakázky přispěl, takže Rembrandt musel všechny do obrazu zahrnout. Místo statického skupinového portrétu se rozhodl namalovat oddíl za pochodu. Předvedl ho, jako kdyby šlo o divadelní kus, a scénu osvětlil mnoha reflektory. V době vzniku obrazu měly milice převážně už jen společenský význam, takže nálada díla je spíše klidná a uvolněná než vojenská. Portréty tohoto druhu zobrazovaly zpravidla členy v úhledných řadách nebo při hostině. Remrandtova verze však proměnila prozaický námět v dynamické umělecké dílo. Zobrazuje kapitána gardy, jak vede svého žlutě oděného poručíka při seřazování uniformovaných skupin. Jenom osmnáct ze čtyřiatřiceti postav jsou portréty, ostatní jsou symbolické, jako mladá dívka ve žlutém, alegorický emblém gardy.

10 10 03 Tři nejvýraznější prvky obrazu jsou dva důstojníci v popředí a malá dívka nalevo od nich. Za ní nese vlajkonoš Jan Visscher Cornelissen posádkový prapor. Mrtvé kuře, jež má dívka upnuto opaskem k oděvu, symbolizuje poraženého protivníka a jeho pařát je symbolem vojáků bojujících s arkebuzou. Stejně tak žlutá barva jejích šatů symbolizuje vítězství. Muž před ní má na helmě dubový list, což je tradiční motiv vojáků bojujících s arkebuzou.

11 11 03 Použité zdroje: Obrázky: [1] WIEBEW. Rembrandt van Rijn-De Nachtwacht-1642 [online]. 2008 [cit. 2014-01-24]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rembrandt_van_Rijn-De_Nachtwacht-1642.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rembrandt_van_Rijn-De_Nachtwacht-1642.jpg [2] JAN ARKESTEIJN. Nachtwacht-kopie-van-voor-1712 [online]. 2009 [cit. 2014-01-24]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nachtwacht-kopie-van-voor-1712.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nachtwacht-kopie-van-voor-1712.jpg Text: 1000 obrazů, které musíte vidět. 1. vyd. Editor Stephen Farthing. Překlad Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2007, 960 s. Fortuna art. ISBN 978-807-3212-971. KENT, Sarah. Umění zblízka: kompozice. 2. vyd. Bratislava: Perfekt, 2000, 64 s. ISBN 80-804-6164-3. Noční hlídka (obraz). In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-01-24]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/No%C4%8Dn%C3%AD_hl%C3%ADdka_(obraz)http://cs.wikipedia.org/wiki/No%C4%8Dn%C3%AD_hl%C3%ADdka_(obraz)


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google