Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RČENÍ O UČENÍ. VTIPY. Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RČENÍ O UČENÍ. VTIPY. Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165."— Transkript prezentace:

1 RČENÍ O UČENÍ. VTIPY. Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165

2 AnotacePracovní listy a ukázky školního humoru sloužící jako motivace a aktivizace na začátku školního roku. Využívají nejen reprodukci textu, ale i jeho tvůrčí obměňování a doplňování. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětČeský jazyk Očekávaný výstupReprodukuje obsah přiměřeně složitého sdělení. Pracuje tvořivě s textem. Druh učebního materiáluUkázky školního humoru. Cílová skupinaŽáci 4. ročníku Metodický postupUveden v textu. Datum9.1.2012

3 Toto cvičení využijeme na začátku školního roku jako rozcvičku a motivaci k učení. Můžeme je spojit se soutěží O nejlepší baviče třídy. Děti si vylosují různé vtipy ze školního prostředí připravené na lístcích. Celá řada je jich v čítankách Nová škola a ve starších učebnicích češtiny, např. JINAN /4. ročník/. K dispozici je též internet. Děti si vtipy doma nebo ve škole připraví k reprodukci. Soutěž může začnout. Součástí hodnocení je způsob podání a hodnotící arch /BAROMETR SMÍCHU/. Spolužáci si průběžně zapisují body, např. od 1 do 5. Nakonec vše vyhodnotí a vyberou největší baviče třídy.

4 1. 2. „ Proč se rostliny nepohybují, Pepíčku?“ „ Aby je včely nemusely honit.“ 3. „ Který savec nemá zuby, Mirečku?“ „Náš dědeček.“ 4. Nesmál jsem se tělocvičnému nářadí, kterému se říká koza. Smál jsem se spolužákovi, který se ji pokoušel podojit. 5. „Prosím vás, kde bych tady našel poštovní schránku?“ „Běžte pořád podél zdi a když budete mít štěstí, narazíte do ní hlavou.“ 6. Zbyšek rozbil okno a malý Zbyněk na něj volá: „Utíkej blátem, táta má bačkory!“ 7. Nevzal jsem mu svačinu! Já mu jenom z těch chlebů vytáhl řízek! Opustil jsem školní budovu v době výuky, protože mi z okna vypadla svačina a já ji tam nechtěl nechat jen tak ležet.

5 BAROMETR SMÍCHU Jméno, číslo vtipu Bodové hodnocení / 1, 2, 3, 4, 5 /

6 Další možnosti práce s vtipem : TVŮRČÍ DOPLŇOVÁNÍ A VYMÝŠLENÍ VLASTNÍCH VTIPŮ. Např. : Já vím, že se v jídelně neřve. ………………………………… Úkol: Vymysli vlastní verzi doplnění. /Já vím, že se v jídelně neřve. Jen jsem chtěl projevit radost, že máme k obědu kuře. atd./ Opět můžeme využít BAROMETR SMÍCHU. Nejde však už jen o pouhou reprodukci, ale o tvůrčí činnost.


Stáhnout ppt "RČENÍ O UČENÍ. VTIPY. Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165."

Podobné prezentace


Reklamy Google