Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tématický okruh: Zoologie Téma: Měkkýši Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – charakteristika měkkýšů – plži, mlži, hlavonožci, popis těla. Text psaný černě) slouží i jako „zápis“ do sešitu. V prezentaci je doplňující informace psaná červenou barvou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 MĚKKÝŠI

3 Měkkýši 3 skupiny plži mlži hlavonožci vodní i suchozemští kůže tvoří plášť – vylučuje sliz a vápenaté látky = schránky

4 Schránky: ulita (plži) lastura (mlži) bez schránky(hlavonožci)

5 Smysly zrak – jednoduchá očka, oční váčky hmat – tykadla, okraj pláště čich, poloha

6 1. PLŽI suchozemští i vodní pohybují se pomocí svalnaté nohy – vylučuje sliz. K čemu sliz slouží? K usnadnění pohybu plže.

7 Tělo je kryto ulitou. V ulitě jsou uloženy orgány – srdce, střevo, plicní vaky, slinivkojaterní žláza. Plži jsou odděleného pohlaví, někteří jsou hermafroditi. Vysvětli, co je hermafrodit.

8 Zástupci: suchozemští s ulitou hlemýžď zahradní páskovka suchozemští bez ulity plzák lesní slimák

9 vodní okružák ploský plovatka bahenní bahenka živorodá

10 2. MLŽI vodní měkkýši – sladká i slaná voda tělo je kryto je dvoudílnou skořápkou – lastura lastury jsou v hřbetní části drženy silnými vazy, případně ozubenými okraji a rýhami – tzv. zámkem. Na vrcholu lastury je vaz, který lasturu otevírá. vnitřní strana lastur je krytá perletí Popiš vznik perly – viz. učebnice str.64 Víš, že… Některé druhy mlžů jsou přisedlí jiní se pohybují pomocí svalnaté nohy.

11 zástupci: učebnice str. 64

12 3. HLAVONOŽCI mořští,dravci Stavba těla 8 -10 ramen (chapadel s přísavkou) Zbytek nohy přeměněn v nálevku – vystřikuje vodu v ohrožení – únik http://www.youtube.com/watch?v=WnmuJjvo_AY&feature=fvsr V případě ohrožení sépie vystřikuje z inkoustové žlázy ve stěně konečníku tmavou tekutinu, která jí usnadňuje únik

13 oči velké dokonale vyvinuté 1 pár Sépiová kost zvápenatělý zbytek skořápky sépie Kde se využívá?

14 loděnka – „živá zkamenělina“. Žije ve větších hloubkách Tichého oceánu.Má spirálovitě stočenou schránku s větším počtem komůrek. Sépie – žije v teplých pobřežních vodách. Přes den leží na dně částečně zakrytá pískem, večer ožívá.

15 Oliheň - mají dobře vyvinutou hlavu a deset chapadel s přísavkami. Dvě chapadla jsou delší než ostatní. Jsou to výborní plavci a aktivní lovci. Nebývají větší než 60 cm, ale v bohatých mořích jich může žít velké množství. Většinou žijí jen jeden rok a po kopulaci umírají. Právě v období rozmnožování se shromažďují ve velkých počtech a stávají se tak vítanou kořistí ryb, mořských ptáků, savců i člověka.

16 Chobotnice - obývají mnoho rozličných částí světového oceánu, především korálové útesy. Jsou charakteristické osmi rameny, obvykle s přísavkami. Jejich útrobní vak je bez ploutvovitého lemu. Pohybují se lezením a plaváním.

17 Chobotnice dokáže měnit barvu i strukturu své kůže, také vylučuje inkoust a tím mate nepřítele. V testech se dokázala chobotnice zbarvit do šachovnice i puntíků. Dalším způsobem jak se chránit je i napodobení různých zvířat. Chobotnice dokáže napodobit hada, platýse, a další i nebezpečné živočichy, aby mohla přeplavat přes nebezpečné území. http://cs.wikipedia.org/wiki/Chobotnice

18 Zdroje: Přírodopis I- L.J. Dobroruka, V. Cílek, F. Hasch, Z. Storchová,, Scientia 1997, ISBN 978-80- 86960-59-3 Přírodopis 6 – V. Čabradová, F. Hasch, J.Sejpka, I. Vaněčková, Nakladatelství FRAUS 2003, ISBN 80-7238-211-X http://www.youtube.com/watch?v=WnmuJjvo _AY&feature=fvsr – únik chobotnice http://www.youtube.com/watch?v=WnmuJjvo _AY&feature=fvsr


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google