Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický okruh Ekonomické předměty Téma Peníze a měna (vývoj a funkce) Ročník 2. Jméno autora Ing. Petra Koudelková Anotace Žáci poznají historii peněz a jejich důležitost v ekonomickém systému Datum tvorby1.8.2012

2 Peníze Ing. Petra Koudelková

3 Peníze Peníze jsou takový statek, který v určité společnosti slouží jako běžně přijímaný prostředek směny (platidlo). Peníze jsou univerzální zboží, sloužící především k vyjadřování hodnoty ostatního zboží (k jeho koupi, prodeji a provádění různých plateb).

4 Historický vývoj peněz - přehled 1. Barterové obchody 2. Všeobecné ekvivalenty 3. Drahé kovy 4. Kovové peníze 5. Papírové peníze 6. Elektronické peníze

5 Historie peněz 1 barterové obchody - forma výměny zboží za zboží. Jednalo se o přímou směnu bez zapojení některého všeobecného prostředku směny. Barterový způsob obchodování byl široce využíván ještě v koloniální éře a dodnes jej nelze považovat pouze za překonaný historický jev. všeobecné ekvivalenty - používaly se takzvané zbožové peníze například dobytek, kožešiny, sůl kovy apod. Jednalo se stále o barterové obchody, ale s prvky měnového systému. Nevýhodou všeobecných ekvivalentů byla jejich těžká dělitelnost, skladovatelnost a někdy také malá trvanlivost.

6 Historie peněz 2 kovové peníze v 7. až 6. století před našim letopočtem začaly kovové peníze (mince) nahrazovat tzv. všeobecné ekvivalenty. Přechod od všeobecných ekvivalentů k penězům začal tím, že obchodníci začali stříbrné, zlaté, nebo měděné slitky označovat hodnotou hmotnosti a později i různými obrazci a symboly. Ve chvíli, kdy kovový slitek označil svým výsostným znakem panovník a zaručil se tak za správnou váhu a za ryzost kovu, začínáme hovořit o mincích. První české stříbrné mince (denáry) nechal razit kolem roku 970 Boleslav I. (935 - 972).

7 Historie peněz 3 papírové peníze - kovové peníze přestávají uspokojovat požadavky obchodu, novým druhem platidla. V 17. století začínají prominentní bankovní domy vydávat bankovky, mají papírovou formu a jejich podstatou je příslib, že jejich doručiteli bude vyplacena určitá suma vyjádřena množstvím drahého kovu. V Číně se ovšem začaly papírové peníze používat již od 9. století našeho letopočtu.

8 Ukázky mincí Keltské mince Denáry (1061-1092), Pražský groš (1283 – 1305)

9 Ukázky mincí Říšský zlatý od 1561 Dukáty (1346- 1378) Tolary

10 Peníze Na těchto odkazech najdete více o ražení mincí a tisku bankovek: http://www.cnb.cz/cs/platidla/mince/mince _50czk.html http://www.cnb.cz/cs/platidla/bankovky/

11 Elektronické peníze Prostředek vzdáleného přístupu k účtu Umožňuje držiteli přístup k finančním prostředkům uloženým na jeho účtu v bance a dovoluje provést platbu ve prospěch jiné osoby - především platební karty a aplikace přímého bankovnictví (telefonní, internetové atd.)

12 Formy peněž 1.Oběživo Hotové peníze, které dělíme na mince a bankovky. Hotové peníze mají dokonalou likviditu. 2. Bezhotovostní peníze Jedná se o deposita. Jsou to peníze, které jsou uloženy na účtech u peněžních ústavů. Využívají se při bezhotovostním platebním styku k platbám mezi bankami, podniky, placení pomocí platební karty atd.

13 O penězích Považovány za největší objev lidstva, vyřešilo problémy s naturální směnou. Zpočátku byla věrohodnost peněz zabezpečena tím, že byly peníze z drahých kovů. Později se ukázalo že je to důvěra v to, že mohou být peníze za něco jiného směněno, tím se stalo, že důvěra v peníze začala souviset s důvěrou lidí ve státní moc. Další etapou ve vývoji peněz a financí se stalo bankovnictví (první bankovní doby byly již za dob Templářů). Lidé disponují uloženými penězi, probíhá bezhotovostní platební styk. Je snaha o nahrazení klasických peněz právě bezhotovostními.

14 Funkce peněz 1. Zprostředkovatelé směny (nákup zboží a služeb za peníze) 2. Uchovatelé hodnoty (akumulace kapitálu, např. použitím odložených peněžních zdrojů – spoření) 3. Zúčtovací jednotka (s příchodem účetnictví peníze slouží pro zúčtování obchodních vztahů)

15 Pro ty kteří ještě nevědí … Každý stát má svoje platidlo Od vzniku euro zóny (1.1.2002) některé státy v EU mají stejné platidlo (Euro). Tyto státy kromě jiného musí splňovat tzv. maastrichtská kritéria (co to je?). Některé členské státy EU ještě Euro nepřijali (kdo to je?). V České Republice je základní platební jednotka 1 Kč (100 haléřů)

16 Domácí měna Měnou nazýváme konkrétní druh peněz upravený právním řádem státu. Jedná se o zákonné platidlo na vymezeném území Právní rámec, která definuje zacházení s domácí měnou navíc: Povinnost platit daně v domácí měně Povinnost měnu přijmout Zákaz kumulace a poškozování měny Občan daného státu je automaticky účastníkem jeho peněžního systému v jeho domácí měně

17 Zahraniční měna Všechny ostatní měny kromě domácí Měnový kurz jedné měny je cena vyjádřená v jednotkách jiné měny. Tržní kurz není možné předpovědět; souvisí s výší úrokových sazeb a další řadou faktorů. Směnné kurzy jsou aktualizovány každý den a vyhlašovány v kurzovním lístku, kde je uveden nákup a prodej. Prodejní kurz > nákupní kurz KONVERTIBILITA (směnitelnost měny) Plně konvertibilní = plně směnitelné (americký dolar, euro, libra, australský dolar, japonský jen,..)


Stáhnout ppt "Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický."

Podobné prezentace


Reklamy Google