Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: ", KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační."— Transkript prezentace:

1 EMAIL, KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE

2 EMAIL Elektronická pošta, zkráceně e-mail, je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Internetové e-mailové zprávy se skládají ze dvou hlavních častí: Hlavička – předmět zprávy, odesílatel, příjemce a jiné informace o e-mailu Tělo – Samotná zpráva, obyčejně obsahuje na konci blok s podpisem.

3 EMAIL Hlavičky obvykle obsahují alespoň 4 pole: Od (From): e-mailová adresa (popř. i jméno) odesílatele zprávy (zpravidla vyplňuje program automaticky) Komu (To): e-mailová adresa (popř. i jméno) příjemce zprávy, adresátů může být více současně (vyplňuje odesílatel) Předmět (Subject): stručný popis obsahu zprávy (vyplňuje odesílatel, nepovinně) Datum (Date): místní datum a čas odeslání zprávy (vyplňuje program automaticky)

4 EMAILOVÁ ADRESA E-mailová adresa Každý uživatel musí mít pro příjem zpráv svoji e-mailovou adresu, která identifikuje jeho elektronickou poštovní schránku. Ta je fyzicky umístěna na nějakém internetovém serveru, populární jsou zejména servery, které nabízejí e- mailovou schránku zdarma a s webovým rozhraním (např. Centrum.cz, GMail, Seznam.cz). Pro odesílání zpráv není vlastní e-mailová adresa nutná, typickým příkladem jsou elektronické pohlednice, bez vlastní e-mailové adresy lze přes webové rozhraní zasílat také klasické e-mailové zprávy i s přílohou (např. Sendik.cz).

5 EMAIL Nejčastější české free e-maily jsou : Seznam.cz Centrum.cz Google.com

6 KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE ICQ Celým názvem I Seek You [áj sík jú]. Program byl vyvinut izraelskou firmou Mirabilis. V Česku zajišťuje podporu, oficiální překlad a prezentaci klienta ICQ firma a portál Atlas.cz a Centrum.cz Funkce programu ICQ zahrnují –posílání textových zpráv, –offline posílání zpráv, –chatování ve více uživatelích, –omezené odesílání SMS zpráv zdarma –posílání souborů, pohlednic –multiplayerové hry převážně v technologii Flash

7 KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE SKYPE Program, který umožňuje provozovat internetovou telefonii. Jeho autory jsou Nikla Zennström a Janus Friis. Země původu je Estonsko. Program umožňuje telefonovat mezi svými uživateli zdarma, za poplatek lze telefonovat do tradičních telefonních sítí (služba SkypeOut) a případně získat telefonní číslo a přijímat telefonáty z pevných a mobilních sítí se službou SkypeIn. Skype však nepodporuje volání na linky záchranného systému (rychlá lékařská pomoc, hasiči, policie).

8 KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE FACEBOOK Rozsáhlý společenský webový systém sloužící hlavně - k tvorbě sociálních sítí, - komunikaci mezi uživateli - sdílení multimediálních dat, udržování vztahů a zábavě. - Se svými 500 miliony aktivních uživatelů ( 19. července 2010) je jednou z největších společenských sítí na světě. - plně přeložen do šedesáti pěti jazyků. Po registraci v systému a odsouhlasení licence má uživatel možnost vyplnit svůj detailní profil a může se připojovat k různým skupinám uživatelů a získávat nové kontakty. Pokud jiný uživatel souhlasí s tím, že je váš přítel, můžete vidět také jeho profil. Někteří uživatelé ovšem svoje profily pomocí nastavení práv uživatelů zveřejňují i lidem, kteří jsou zapsáni pod stejnou skupinou nebo i celému internetu. Systém umožňuje komunikaci mezi uživateli pomocí zpráv, diskusních fór nebo diskusemi na uživatelských profilech. Další funkce obstarávají externí i interní aplikace. Ty nejpoužívanější pocházejí přímo z dílen Facebooku. Hlavní síla Facebooku je v propojenosti jednotlivých komponent.

9 KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE DISKUZNÍ FÓRUM A CHAT Internetová diskuse je stránka (místo) na internetu, kam lidé vkládají své názory a reakce a ty se následně na stránce zobrazují. Oproti chatu se internetová diskuse obvykle liší tím, že přispěvatelé nemusí být ke stránce připojeni současně a reagovat bezprostředně, ale mohou reagovat i s odstupem mnoha dní či měsíců. Mnohé diskusní stránky však mají zároveň i znaky chatu. Chat je krátká komunikace nebo rozhovor dvou nebo více lidí prostřednictvím komunikační sítě. Uskutečňuje se vždy v reálném čase. V užším smyslu se při chatu komunikuje formou psaného textu. Slovo chat se v angličtině běžně používá pro klábosení, pokec, přátelský rozhovor. V technologickém smyslu se původně jednalo o čistě textovou formu komunikace, při které mohly být vyměňovány pouze znaky. Pro chat byl zaveden komunikační protokol IRC.Později se k tomuto způsobu přidala možnost přenášet zvuk, případně i obraz. Mluvíme pak o audiochatu, případně videochatu.


Stáhnout ppt ", KOMUNIKAČNÍ NÁSTROJE. Elektronická pošta, zkráceně , je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační."

Podobné prezentace


Reklamy Google