Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU."— Transkript prezentace:

1 Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 A UTOR Mgr. Petr Kříž T EMATICKÝ CELEK Zahraniční literatura 20. století R OČNÍK 4. D ATUM TVORBY 13. 2. 2013

2 * Anotace: Tato prezentace přibližuje dílo Williama Styrona Sophiina volba. Orientačně seznamuje s autorovým životem. Inovuje výuku využitím multimediálních pomůcek. Materiál je určen pro výuku ve 4. ročníku střední školy – světová literatura 2. poloviny 20. století. * Metodické pokyny: Materiál použije učitel při výkladu látky. Doba prezentace odpovídá zhruba 40 – 45 minutám. Prezentaci může učitel doplňovat svými otázkami.

3 William Styron

4 OPENROADMEDIA. Flickr [online]. [cit. 25.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.flickr.com/photos/openroadmedia/5598730722/sizes/m/in/photostream/ /

5 * americký prozaik, autor jižanských prózy * zabýval se např. tématem rasové segregace, rasismu, otázkami viny a trestu (jako Dostojevskij) * získal Pullitzerovu cenu (žurnalistické a umělecké ocenění)

6 CELKOVÁ CHARAKTERISTIKA * psychologický román vracející se k událostem 2. světové války * odehrává se v těsně poválečné době v New Yorku

7 POSTAVY * Stingo – vypravěč příběhu, mladík posedlý literaturou a nenaplněným sexem, vypráví příběh hlavní postavy, Polky Sophie * Sophie Zawistowská – Polka, která přežila koncentrační tábor Osvětim. I když byla v Osvětimi, není židovka, dokonce má i árijské rysy. Otec byl rasista. Sophie je typem tzv. „nespolehlivého vypravěče“ (též náčelník Bromden) – události odkrývá postupně, není jasné, kdy mluví pravdu a kdy lže (např. neříká, že měla děti).

8 * Nathan Landau – newyorský žid, milenec Sophie, narkoman a schizofrenik * Rudolf Höss – velitel koncentračního tábora Osvětim * další postavy: Stingova přítelkyně Leslie, majitelka penzionu Yetti, Stingův otec, další lidé v penzionu, Sophiina rodina atd.

9 DĚJ A KOMPOZICE * román s několika dějovými liniemi, např.: 1. život Stinga v New Yorku, snaha prorazit ve světě literatury 2. osudy milenců Sophie a Nathana 3. vzpomínky Sophie na život ve Varšavě a v koncentračním táboře Osvětim Stingo se v roce 1947 snaží v New Yorku napsat román (předkové získali peníze za prodej otroka, tento obnos mu umožňuje nezávisle tvořit). V penzionu se seznámí s dvojicí milenců, židem Nathanem a Polkou Sofií.

10 Od obou se postupně dozvídá podrobnosti ze života Sophie – její zpočátku spokojený život v Polsku narušila válka, Sophia se souhrou náhod dostala do Osvětimi, kde jí nacistický lékař postavil před krutou volbu – musela si vybrat, které dítě pošle na smrt (Eva) a které přežije (Jan – protože byl starší a měl větší šanci přežít). Sophie si kromě své volby vyčítá i své pragmatické chování za války (např. pokouší se svést Hösse) a antisemitskou tradici své rodiny. Po válce se dostává do Ameriky, kde po počátečních pokusech normálně žít volí s Nathanem dobrovolný odchod ze života. Pozadí válečným událostem tvoří Stingovy vzpomínky na rodný Jih USA a problematika dědictví otrokářského systému.

11 JAZYK A STYL DÍLA * vyprávění převážně v ich-formě, hovorová a obecná čeština * Sophia – nespolehlivý vypravěč, pro její jazykový projev jsou typické chyby – v překladu do ČJ např. časování a vid sloves (rozkvétávat X rozkvétat)

12 OKOLNOSTI VZNIKU DÍLA A JEHO VLIV * Stingo částečně autobiografická postava – Styron také vyrůstal v rodině s otrokářskou tradicí a neúspěšně působil v nakladatelství * roku 1982 byl natočen (Alan J. Pakula) stejnojmenný film, za který získala Meryl Streepová Oscara

13 Zdroje: AL]., [autorsky zpracovali Lukáš Andree... et]. Literatura pro 4. ročník středních škol. Vyd. 1. Brno: Didaktis, 2010. ISBN 978-807-3581-497. AL], [Otakar Slanař... et]. Obsahy a rozbory děl: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006. ISBN 80-902-5717-8.


Stáhnout ppt "Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice 370 01 Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/34.0423 Č ÍSLO MATERIÁLU."

Podobné prezentace


Reklamy Google