Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Smyčcové nástroje VUS Ondráš

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Smyčcové nástroje VUS Ondráš"— Transkript prezentace:

1 Smyčcové nástroje VUS Ondráš
Housle, viola, kontrabas, violoncello Při prezentaci hraje CM VUS Ondráš

2 Jedním z uplatnění smyčcových nástrojů je cimbálová muzika.

3

4

5 Housle Housle jsou strunný smyčcový nástroj se čtyřmi strunami laděnými v čistých kvintách: g, d¹, a¹, e². Mají hlubokou tradici v evropské klasické hudbě, většina skladatelů jim věnovala důležitou část svého díla. Jsou nejmenší z rodiny houslových nástrojů, která ještě mimo jiné obsahuje violu a violoncello. Příbuzný smyčcový nástroj - kontrabas, však svou stavbou patří mezi gamby (stejně jako např. středověký nástroj viola de gamba).

6 Viola Viola je strunný smyčcový nástroj se čtyřmi strunami laděnými v čistých kvintách: c, g, d¹, a¹. V orchestru a smyčcových souborech slouží jako střední altový hlas, přičemž vyšší hlasy hrají housle a nižší violoncella a kontrabasy.

7 Kontrabas Kontrabas, je strunný smyčcový nástroj se strunami laděnými v čistých kvartách: E1, A1, D, G (na rozdíl od většiny moderních smyčcových nástrojů, které jsou laděny v kvintách). Má široké využití v klasické hudbě – je nedílnou součástí symfonických i komorních orchestrů a mnoha smyčcových komorních souborů. Velice důležitou roli hraje i v dalších hudebních stylech: jazz, blues, folk nebo rock and roll.

8 Violoncello Violoncello, zkráceně také cello je strunný smyčcový nástroj se strunami laděnými v čistých kvintách: C, G, d, a, tedy o oktávu níže než viola. Na tento nástroj hrají členové metalové skupiny Apocalyptica.

9 Moje oblíbené cimbálové muziky.
CM Martina Hrbáče CM Jana Minkse CM VUS Ondráš CM Ohnica CM Sľuk CM Hudci z Kyjova CM Pernica CM Hora

10 CM VUS Ondráš, CM Martina Hrbáče

11 VUS ONDRÁŠ - Foto

12 VUS ONDRÁŠ - Charakteristika
Ondráš je jediným poloprofesionálním souborem svého druhu v ČR. Vznikl před 56 lety. Do loňska uspořádal na vystoupení, která vidělo přes 1,3 milionu diváků. K jeho členům - nevojákům patří až 50 tanečnic, tanečníků a muzikantů, hlavně z řad vysokoškoláků.

13 VUS ONDRÁŠ – Zrušení, petice
V roce 2008 tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová rozhodla, že se VUS Ondráš (vojenský umělecký soubor) zruší, aby se ušetřily peníze pro armádu. Nikdo nechápal, proč zrovna Ondráš? Ze všech vojenských uměleckých těles měl nejmenší rozpočet a byl tedy nejmenší „zátěží“.Petici, která vznikla, podepsaly tisíce lidí! Později ale Vlasta Parkanová svůj výrok přehodnotila a VUS Ondráš tedy zůstal zachován. Řekněte sami, zrušili byste něco takového i po této prezentaci a tedy i poslechu? Tato prezentace byla jenom „ochutnávka“ toho, co VUS Ondráš nabízí. Neviděli jste totiž tanečníky tohoto uměleckého tělesa a pokud je nikdy neuvidíte, o hodně přicházíte!


Stáhnout ppt "Smyčcové nástroje VUS Ondráš"

Podobné prezentace


Reklamy Google