Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-20.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-20."— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-20

2 První pomoc Uštknutí Mgr. Vilém Nejezchleb

3 www.profimedia.cz

4 UŠTKNUTÍ Příběh z praxe: Dospívající dívka se účastnila letního dětského tábora na Vítkovsku. Při pohybu na louce byla uštknuta zmijí do bérce. Vedoucí jí poskytli první pomoc – dezinfikovali ránu a obvázali ji, postiženou ihned transportovali do nejbližší nemocnice. Při přijetí byl patrný značný otok dolní končetiny a také uzlin v třísle. Dívčin stav se však podařilo stabilizovat i bez použití antiséra. Po přibližně týdenní hospitalizaci mohla být propuštěna do domácího ošetřování. K jejímu rychlému uzdravení pomohla správně poskytnutá první pomoc a neprodlené předání pacientky k odborné léčbě.

5 UŠTKNUTÍ Všichni evropští jedovatí hadi patří do čeledi zmijovitých Jsou menšího až středního vzrůstu Obvykle se vyskytují na suchých, slunných místech a útočí pouze v sebeobraně. Mnoho kousnutí je tzv. suchých – tj. bez vypuzení jedu.

6 www.profimedia.cz

7 PŘÍZNAKY Dvě nebo čtyři ranky od zmijích zubů Bolest a otok místa kousnutí Zvětšení mízních uzlin, malátnost, bolest břicha, nevolnost, zvracení, průjem Pro zdravého dospělého člověka nebývá uštknutí zmijí život ohrožující Nebezpečné může být v případě dětí, lidí s oslabenou imunitou, alergiků a starých lidí

8 www.pozirac.bloguje.cz

9 PRVNÍ POMOC Smyslem je zpomalit vstřebávání jedu Uklidněte uštknutého a zajistěte jeho absolutní tělesný klid Vydezinfikujte a sterilně přikryjte místo kousnutí Uštknutou končetinu obvažte elastickým obinadlem od rány k tělu Končetinu se pokuste znehybnit a chladit Volejte záchrannou službu – 155 Ránu nemačkejte, nerozřezávejte, nevypalujte ani nevysávejte ústy Končetinu nezaškrcujte!!!

10 PRVNÍ POMOC Důležitá je prevence: vysoké boty nenavštěvovat rizikové lokality nedráždit objevené zmije


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9. ročník III2-11-20."

Podobné prezentace


Reklamy Google