Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OCHRANA ČLOVĚKA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OCHRANA ČLOVĚKA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."— Transkript prezentace:

1 OCHRANA ČLOVĚKA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu: VY_52_INOVACE_472 Tématický celek: ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II. Autor: Mgr. Zdenka Zavičáková Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí. Ukázka tvorby DUMu v Powerpointu slouží k probírání a procvičování učiva ochraně člověka za mimořádných událostí. Práce je ukončena testem.

2 OCHRANA ČLOVĚKA PŘÍRODOVĚDA – 4. ROČNÍK

3 A / URČI CO JE... ? úrazyúrazy nemocinemoci Chřipka - Průjem,- Zlomenina – Spalničky – Opálenina – Alergie – Neštovice – Angína – Příušnice - Odřenina

4 NA CO DÁVAT POZOR ? NA CO DÁVAT POZOR ? Nehodící se škrtni. při bruslení na zamrzlém rybnícepři bruslení na zamrzlém rybníce při koupání v příroděpři koupání v přírodě při přecházení silnicepři přecházení silnice na sílu leduna sílu větru na střepyna dřepy na autana počasí

5 JAKÉ PŘÍZNAKY MÁ : nachlazení – chřipka – angínanachlazení – chřipka – angína úpal úpal průjem průjem

6 TELEFONNÍ ČÍSLO na hasiče je ……………na hasiče je …………… na policii ………………na policii ……………… na lékařskou pomoc………..na lékařskou pomoc………..

7 KONTROLA

8 A / URČI CO JE... ? úrazyúrazy Zlomenina Opálenina Odřenina nemoci Průjem Neštovice Angína Příušnice Alergie Chřipka Spalničky

9 NA CO DÁVAT POZOR ? NA CO DÁVAT POZOR ? Nehodící se škrtni. při bruslení na zamrzlém rybnícepři bruslení na zamrzlém rybníce při koupání v příroděpři koupání v přírodě při přecházení silnicepři přecházení silnice na sílu ledu na střepy na auta

10 JAKÉ PŘÍZNAKY MÁ : nachlazení - ucpaný nos, bolesti v krku, chrapot a kýchání nebývají tak závažné jako příznaky chřipky, k nimž patří horečka, nesmírná únava, …nachlazení - ucpaný nos, bolesti v krku, chrapot a kýchání nebývají tak závažné jako příznaky chřipky, k nimž patří horečka, nesmírná únava, … chřipka - začíná náhle z plného zdraví horečkou 38° – 40° C doprovázenou zimnicemi, mrazením, bolestmi ve svalech …chřipka - začíná náhle z plného zdraví horečkou 38° – 40° C doprovázenou zimnicemi, mrazením, bolestmi ve svalech … angína - je akutní zánět krčních mandlí angína - je akutní zánět krčních mandlí úpal - je reakce organismu na jeho vystavení vysokým teplotám - bolest hlavy, závrať,nevolnost až zvracení úpal - je reakce organismu na jeho vystavení vysokým teplotám - bolest hlavy, závrať,nevolnost až zvracení úžeh-úžeh - vzniká jako následek přímého působení slunečních paprsků na nekryté části těla (hlavně hlavu) - bolest hlavy a zvracení průjem - yznačuje se náhlou změnou charakteru a frekvence stolic. průjem - vyznačuje se náhlou změnou charakteru a frekvence stolic.

11 TELEFONNÍ ČÍSLO na hasiče jena hasiče je 150 na policiina policii 158 na lékařskou pomocna lékařskou pomoc 155 112 – evropské číslo tísňového volání

12 B/ TEST URČI SPRÁVNOU ODPOVĚĎ

13 1. Když vás obtěžuje cizí člověk, třeba vám nabízí sladkosti a různé dárky nebo vás láká, ať jdete s ním, co uděláte? Nebudu se s ním bavit a odejdu. Půjdu s ním. Řeknu mu svou adresu.

14 2. Co dalšího byste měli udělat, kdyby vás někdo obtěžoval? Řeknu to rodičům nebo paní učitelce. Nechám si to pro sebe. Pochlubím se s tím kamarádům.

15 3. Může se stát, že některý z vašich spolužáků bude chtít, ať mu dáte své věci nebo za něj napíšete úkol, nebo vás bude dokonce bít a urážet. Může vám i vyhrožovat. Co byste měli udělat? Svěřím se rodičům nebo paní učitelce. Nikomu to neřeknu. Nechám si to líbit.

16 4. Když jezdíte na kolečkových bruslích, na kole nebo na lyžích, nesmíte zapomenou na helmu. klobouk. kšiltovku.

17 5. V autě nesmíte nikdy zapomenout připoutat se bezpečnostním pásem. otevřít okno. pustit si hudbu.

18 6. Vždy, když přecházíte silnici, musíte se pořádně rozhlédnout. držet za ruce. podívat před sebe.

19 7. Pokud se ztratíte, co je nutné znát? Své jméno, adresu a telefon. Kolik vážím a měřím. Místo, kde se právě nacházím.

20 8. Co uděláte, když najdete mrtvé zvíře? Nechám ho ležet a nesahám na něj. Zakopu ho. Vezmu ho do rukou a hodím do koše.

21 9. Když potkáte toulavého pejska, nebudete mu nic dávat, ani na něj sahat. vezmete si ho domů. pohladíte si ho a dáte mu najíst.

22 10. Venku je krásně, svítí sluníčko a vy stojíte na břehu rybníka. Rádi byste se zchladili. Můžete skočit z břehu do vody? V žádném případě. Nevím, jaká je zde hloubka a co je na dně. Můžu, musím se přece zchladit. Ano, skočím a uvidím.

23 11. Venku je horko a vy jdete k vodě. Na co nesmíte zapomenout? Na sluneční brýle, klobouk, krém na opalování a pití. Na svačinku. Vzít si mýdlo a ručník.

24 12. Znáte důležitá telefonní čísla, která mohou vám nebo ostatním zachránit život? Pokud ano, klikněte na správný rámeček. 158 – policie 150 – hasiči 155 – záchranná služba 112 – evropské číslo tísňového volání 158 – policie 150 – hasiči 255 – záchranná služba 212 – informace 120 – policie 126 – záchranná služba 100 – hasiči 112 – evropské číslo tísňového volání

25 KONTROLA

26 1. Nebudu se s ním bavit a odejdu.1. Nebudu se s ním bavit a odejdu. 2. Řeknu to rodičům nebo paní učitelce.2. Řeknu to rodičům nebo paní učitelce. 3. Svěřím se rodičům nebo paní učitelce.3. Svěřím se rodičům nebo paní učitelce. 4. helmu4. helmu 5. připoutat se bezpečnostním pásem5. připoutat se bezpečnostním pásem 6. připoutat se bezpečnostním pásem6. připoutat se bezpečnostním pásem 7. Své jméno, adresu a telefon.7. Své jméno, adresu a telefon. 8. Nechám ho ležet a nesahám na něj.8. Nechám ho ležet a nesahám na něj. 9. nebudete mu nic dávat, ani na něj sahat.9. nebudete mu nic dávat, ani na něj sahat. 10. V žádném případě. Nevím, jaká je zde hloubka10. V žádném případě. Nevím, jaká je zde hloubka a co je na dně. a co je na dně. 11. Na sluneční brýle, klobouk, krém na opalování a pití.11. Na sluneční brýle, klobouk, krém na opalování a pití. 12.158 – policie 155 – záchranná služba12.158 – policie 155 – záchranná služba 150 – hasiči 112 – evropské číslo tísňového volání 150 – hasiči 112 – evropské číslo tísňového volání

27 Konec Mgr. Zdenka Zavičáková MŠ a ZŠ Valašské Meziříčí, Poličná


Stáhnout ppt "OCHRANA ČLOVĚKA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504."

Podobné prezentace


Reklamy Google