Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo."— Transkript prezentace:

1 Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

2 Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – přírodní látky.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

3 K V A Š E N Í

4 Definice: ● Kvašení (fermentace), zkráceně také někdy označováno jako kvas, je přeměna látky za účasti enzymů mikroorganismů, při níž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek, obvykle sacharidů a vznikají látky energeticky chudší nebo se nové látky syntetizují. ● V potravinářství tento termín označuje procesy, jichž se zúčastní mikroorganismy (např. kvašení piva, vína, těsta).

5 V roce 1907 získal německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii za objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy.

6 Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie.

7 Z průmyslově využívaných kvašení je nejvýznamnější kvašení alkoholové a mléčné.

8 Alkoholové kvašení ● Je biochemický proces, při kterém jsou rostlinné polysacharidy přeměňovány na alkohol za přítomnosti kvasinek. ● Při anaerobních podmínkách kvasinky přeměňují glukosu na, pro lidstvo již po několik tisíciletí oblíbený produkt, ethanol a jako vedlejší produkt vzniká oxid uhličitý. ● Fermentace sumárně: ● glukosa → 2 CO 2 + 2ethanol ΔG = −235 kJ/mol

9 Pivovarský sklep klasické koncepce – otevřené kvašení piva

10 Kvašení vína:

11 Mléčné kvašení ● Je anaerobní kvasný pochod, při němž bakterie vyrábějí z jednoduchých sacharidů (hlavně mono-, di- a oligosacharidů) kyselinu mléčnou. ● Tato fermentace je náročná na podmínky prostředí, původci často vyžadují vitamíny a dusíkaté organické látky. ● Využívá se například ke konzervaci okurek, při výrobě tvarohů, sýrů.

12

13 POUŽITÉ ZDROJE: ● Kvašení. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Alkoholové kvašení. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Kvašení (fermentace). Sites.google.com [online] [cit ]. Dostupné z: https://sites.google.com/a/gnj.cz/4b_davidova/home/vyroba-slivovice/kvaseni-fermentace ● Pivovarský sklep klasické koncepce – otevřené kvašení piva. [online] [cit ]. Dostupné z: reseni/pivovarsky-sklep-klasicka-koncepce/ ● Fermentation. Umamimart.com [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google