Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."— Transkript prezentace:

1 Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních materiálů Téma: Zkoušení keramiky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.007/34/0003 Elektronická škola VY_32_INOVACE_611

2 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 1. ročníku nástavbového studia oboru STAVEBNÍ PROVOZ Datum: Autor: Ing. Marie VARADYOVÁ Jazyk: čeština Vzdělávací cíl: seznámit žáky s vlastnostmi a metodami zkoušení stavebních hmot,surovin a materiálů Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: výklad,prezentace Vazby na ostatní materiály: interaktivní cvičení

3 Vlastnosti a metody zkoušení stavebních hmot, surovin a materiálů

4 ZKOUŠKY KERAMIKY VLASTNOSTI VYPÁLENÝCH VZORKŮ Z KERAMICKÉ HLÍNY

5 P OPIS VNĚJŠÍCH VLASTNOSTÍ Popis vypáleného vzorku je prováděn na základě pozorování vzorků po jejich výpalu v závislosti na výši vypalovací teploty. Určujeme: celkový vzhled vzorku – vzhled a porušení(trhliny, odštěpky, dutiny), barvu a stejnoměrnost zabarvení – závisí na obsahu oxidů, zejména Fe 2 O 3, zvuk - posuzujeme poklepem kladívka (zvonivý, jasný, zastřený, dutý).

6 S TANOVENÍ SKUTEČNÝCH ROZMĚRŮ VÝROBKU Při měření skutečných rozměrů je potřeba předem očistit hrany a případně plochy zkušebních vzorků a zbavit je větších výčnělků. Poté měříme posuvným měřítkem základní rozměry (délku l, šířku b a tloušťku h) na všech čtyřech plochách, a to vždy na spojnici středů protilehlých hran. Pro každý rozměr provedeme tři měření a vypočteme aritmetický průměr. Výsledek zapíšeme s přesností na 1 mm.

7 NASÁKAVOST KERAMIKY Nasákavost je schopnost vypáleného keramického materiálu přijímat kapalinu. Stanovuje se v % jako poměr hmotnosti vody pohlcené zkušebním vzorkem ke hmotnosti vysušeného vzorku

8 S TANOVENÍ NASÁKAVOSTI Zvážené vysušené vzorky se umístí do nádoby tak, aby se nedotýkaly stěn nádoby ani vzájemně. Do nádoby se nalije voda v takovém množství, aby byly všechny vzorky zcela ponořeny. Následně se voda uvede do varu a ten se udržuje po 2 hodiny. Odpařená voda se doplňuje tak, aby byly vzorky stále ponořeny. Po ukončení varu se vzorky nechají vychladnout na okolní teplotu. Poté se vzorky povrchově osuší a zváží se jejich hmotnost. Výsledná nasákavost NV v [%]se vyjádří ze vztahu: NV = (m n -m s )/m s [%] NV - nasákavost v [%], m n - hmotnost vzorku po zkoušce nasákavosti [kg], m s - hmotnost vysušeného vzorku [kg].

9 S TANOVENÍ VZLÍNAVOSTI KERAMICKÉHO STŘEPU Při styku neslinutého střepu s kapalinou začne kapalina účinkem kapilárních sil vnikat do otevřených pórů a to i proti působení kapilární síly. Tuto vlastnost označujeme jako vzlínavost. Z rychlosti vzlínání usuzujeme na prosákavost střepu - mezní hodnota vzlinutí 50mm/90mim. Postup zkoušení. Pro rychlejší odečet si vzorky předem označíme po 1 mm. Takto upravené zkušební vzorky se postaví do dostatečně vysoké nádoby s plochým dnem, ve které je nalitá destilovaná voda. Vzorky do nádoby postavíme na podstavce, aby k nim měla voda dobrý přístup a aby sahala do výšky cca 5 mm od spodního okraje vzorku. Výška vzlinutí se měří v časovém intervalu 5 minut od doby vložení vzorků do vody.

10 S TANOVENÍ NÁCHYLNOSTI KERAMICKÉHO STŘEPU KE TVORBĚ VÝKVĚTŮ Výkvěty způsobují soli, které krystalizují na povrchu keramického střepu. Tyto soli způsobují nežádoucí zbarvení a barevné skvrny - výkvěty. Zkušební vzorek se postaví do misky s destilovanou vodou, která dosahuje do výše 10 mm od spodního okraje vzorku. Vzorek se v misce ponechá po 7 dní. Po tuto dobu je třeba doplňovat odpařenou vodu. Intenzita výkvětu - bez výkvětu, slabý výkvět, střední výkvět nebo silný výkvět Barva - bílá, žlutá, žlotočervená nebo zelená Poloha výkvětu - na ploše, hraně nebo rohu.

11 Z DROJ http://homel.vsb.cz/~khe0007/opory/opory.php?strank a=cihly_zkouseni http://homel.vsb.cz/~khe0007/opory/opory.php?strank a=cihly_zkouseni


Stáhnout ppt "Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních."

Podobné prezentace


Reklamy Google