Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AJ - přítomný čas Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AJ - přítomný čas Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 AJ - přítomný čas Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Přítomný čas Přítomný čas prostý Používá se pro vyjádření něčeho, co dělám pravidelně –Každé pondělí chodím plavat. –I go to swim every Monday. něčeho, co je stále pravda –Slunce vychází na východě. –The sun rises in the East. –Jsem student. –I am a student. něčeho, co se opakuje (často, občas, někdy...) –Často navštěvuji babičku. –I often visit my gradmother. pocitů –Mám rád čokoládu. Myslí si, že je to hezké. –I like chocolate. He thinks it is nice. Přítomný čas průběhový Používá se pro vyjádření něčeho, co dělám „právě teď“ –Píšu domácí úkol. (teď) –I am writing my homework. něčeho, co probíhá –Svítí sluníčko. –The sun is shining. (svítilo před chvílí, svítí teď a bude svítit i za chvíli) Rozeznáváme dva typy přítomného času:

3 Všimli jste si rozdílu? Přítomný čas prostý Větu v přítomném času prostém vytvoříme pomocí infinitivu slovesa: –Hraji na klavír (umím hrát na klavír). –I play a piano. –Jezdím na koni (umím jezdit na koni). –I ride horses. –V zimě padá sníh. –Snow falls in winter. –Jsem programátor. –I am a programmer. –Můj otec je policista. –My father is a police officer. Přítomný čas průběhový Větu v přítomném času průběhovém vytvoříme pomocí slovesa to be + významového slovesa + koncovka –ing –Hraji na klavír (právě teď trénuji). –I am playing a piano. –Jezdím na koni (právě teď). –I am riding a horse. –Podívej, padá sníh! –Look, it is snowing!

4 Jak vytvořit anglickou větu v přítomném času prostém

5 … a česky

6 Jak vytvořit anglickou větu v přítomném času průběhovém

7 … a česky

8 Jiný pohled na přítomný čas průběhový Mohli bychom zkusit přeložit anglickou větu v přítomném průběhovém čase trochu jinak – maličko kostrbatě, ale možná nám to pomůže ;o) Např. –I am cleaning windows. –Já jsem čistící okna. (právě teď jsem ve stavu čištění oken) –You are going too fast! –Ty jsi jedoucí příliš rychle! (právě teď jsi ve stavu, kdy jedeš příliš rychle) –We are having a good time. –My jsme mající dobrou zábavu. (právě teď jsme ve stavu, kdy se dobře bavíme) Pokud si můžeme větu říct tak, že jsme, vyskytujeme se v nějakém stavu, pak je to věta vhodná pro přítomný čas průběhový.

9 Jak ještě mohu poznat, zda jde o přítomný čas prostý, nebo průběhový? Přítomný čas prostý má obvykle vyjádření opakování (často, nikdy, každou středu, občas, …) Přítomný čas průběhový, pokud má vyjádření času, pak teď, v tento okamžik

10 Cvičení – doplň správnou formu slovesa v závorce My sister is (be) a programmer. She usually works (work) late at night. Do not disturb me, I am watching (watch) TV! I get up (get up) at six o’clock every morning. His brother likes (like) animals and wants (want) to be a vet. My father gives (give) me £10 a week as my pocket money. We drive (drive) on the right hand-side of the road in our country.

11 A: „What are you doing (do) at the moment?“ B: „I am eating (eat) my lunch.“ A: „Where are (be) you from?“ B: „I am (be) from Japan.“ The weather is (be) terrible today. It is (be) still raining. Excuse me, I am looking (look) for this address. Oh no! The lift is not working (not work) again! The food smells (smell) delicious! A: How often do you play (play) tennis? B: I practise (practise) every day and I think (think) my technique is getting (get) better and better.


Stáhnout ppt "AJ - přítomný čas Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google