Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PODLAHY II.. PODLAHY Z KERAMICKÝCH DLA Ž DIC KERAMICKÉ DLAŽDICE Keramické dlaždice jsou desky různých formátů a tloušťky relativně slabé z keramického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PODLAHY II.. PODLAHY Z KERAMICKÝCH DLA Ž DIC KERAMICKÉ DLAŽDICE Keramické dlaždice jsou desky různých formátů a tloušťky relativně slabé z keramického."— Transkript prezentace:

1 PODLAHY II.

2 PODLAHY Z KERAMICKÝCH DLA Ž DIC

3 KERAMICKÉ DLAŽDICE Keramické dlaždice jsou desky různých formátů a tloušťky relativně slabé z keramického materiálu. Jako všechny keramické materiály - např.: nádobí, hygienické zařízení jako jsou umyvadla, WC, bidety... cihlářské materiály jsou také keramické dlaždice zpracovány z kaolinu, jílu, písků a dalších přírodních materiálů. Tyto zpracované a smíchané komponenty jsou po důsledné přípravě tvarovány do žádaného rozměru a pečené v teplotě od 1000 - 1250°C podle druhu dlažby. Tyto jsou pak tvrdé, odolné vůči mechanickému opotřebení, trvanlivé, hygienické, lehce omyvatelné, nehořlavé a ohnivzdorné. Všeobecně se pak tyto vlastnosti v praxi mohou měnit podle typu dlaždic. Jsou také pevné, tzn. že se nedeformují a neohýbají, ale zároveň při malé tloušťce křehké.

4 ZÁKLADNÍ POJMY CIHLOVÁ TAŽENÁ DLAŽDICE Cihlová tažená dlaždice se nepřipravuje lisováním, ale tažením ve vlhkém stavu. Je vysoce nasákavá (3 - 16%), rozměrově velmi nepřesná, barevně různorodá a ne příliš tvrdá. Přesto je velice oblíbená pro svůj rustikální vzhled. Pokud chcete předejít trvalému znečištění, je nutné dlažbu naimpregnovat. Aby bylo možné dlažbu vůbec položit, je nutné použít širší spáry.

5 GLAZOVANÁ POVRCHOVÁ ÚPRAVA Glazované dlaždice mají povrch pokrytý vrstvou barevného skla (glazury), které jim dodává estetické (barva, lesk, odstín) a technické (tvrdost, nepropustnost) vlastnosti. Všechny vlastnosti jsou závislé na typu glazury, a proto se od sebe mohou lišit. Glazura může být lesklá, matná, zdobená dekoračními barvami nebo jednobarevná. U glazovaných dlaždic se stanovuje otěruvzdornost.

6 KALIBROVANÉ DLAŽBY Pečlivě kontrolovaná tolerance nepřesností; hodí se zvláště pro interiérovou skladbu v místech, kde záleží na přesném provedení Kvalitní kalibrované dlaždice jsou roztříděny na daný rozměr s tolerancí v desetinách milimetru. (U kalibrované dlažby se doporučuje sražená hrana – tzv. mikrofazeta – po celém obvodu, díky níž není dlažba náchylná na poškození hrany při manipulaci a pokládce)

7 NASÁKAVOST Schopnost prvku absorbovat vodu

8 NEGLAZOVANÁ POVRCHOVÁ ÚPRAVA Povrchová úprava. Neglazované dlaždice mohou být režné nebo leštěné, s nasákavým nebo nenasákavým střepem. Dlaždice s nenasákavým, neporézním střepem se svými vlastnostmi blíží porcelánu. Nasákavý střep zase obsahuje póry, které absorbují vodu. Obecně jsou neglazované dlaždice vhodné pro namáhané prostory.

9 SLINUTÉ DLAŽBY Slinuté dlažby jsou vyrobeny z těženého přírodního materiálu (jíly, hlíny, kaolin, živec) rozemletého na prášek, slisovaného za vysokého tlaku a vypáleného za teplot nad 1 100 °C. Materiál se dokonale spojí (sline), takže výsledná hmota nemá téměř žádné póry, má velmi nízkou nasákavost (vždy pod 3 %, někdy i pod 0,1 %) a odolá extrémnímu zatížení.

10 SLINUTÉ DLAŽBY NEGLAZOVANÉ Slinutá neglazovaná dlažba je velice vhodná pro místa s velkým provozem, Díky probarvenému střepu a absenci glazury jsou případná poškozená místa méně nápadná. Navíc je tvrdší, má menší nasákavost (0,04 – 0,5%) a delší životnost. Další výhodou je relativně nízká pořizovací cena. Na druhou stranu jste kvůli absenci glazury, omezeni ve výběru barevných a vzhledových variací. V některých případech se může stát, že budete mít problém vyčistit různé skvrny (kuchyňský olej apod.)

11 SLINUTÉ DLAŽBY GLAZOVANÉ Slinuté glazované dlažby patří mezi nejuniverzálnější a nejoblíbenější typ dlažeb. Mají výborné vlastnosti jako je snadná údržba, vysoká tvrdost, nízká nasákavost, mrazuvzdornost apod. Výrobci v této kategorii nabízejí nepřeberné množství designů, barev a velikostí. (dlažby na klasickém střepu jsou kvůli horším mechanickým vlastnostem vhodnější spíše do interiérů)

12 NASÁKAVOST A MRAZUVZDORNOST Nasákavost je důležitý parametr ovlivňující zejména mrazuvzdornost materiálu. Dlažbu můžete považovat za mrazuvzdornou, pokud má nasákavost menší než 3% a dlažbu označenou symbolem sněhové vločky. Dlažby dělíme podle nasákavosti materiálů /méně než 1,5% (slinuté dlažby) do 24% (pórovinové obklady)/ do skupin.

13 ROZDĚLENÍ DLAŽEB PODLE NASÁKAVOSTI NormaNasákavostPříklady použití BI a menší nebo rovna 0,5% Nejlepší materiál z hlediska mrazuvzdornosti. Určené pro exteriér i interiér, soukromá i veřejná místa. BIod 0,5% do 3% Použití do interiérů i exteriérů Určení do zádveří vstupů, fasády, obklady apod. BII aod 3% do 6% BII b6% do 10% BIIIvyšší než 10%Určené pouze do interiérů

14 OTĚRUVZDORNOST DLE STUPNICE PEI PEI Charakteristika materiálu Příklad použití PEI Inízká odolnostNe na dlažby, pouze obkladový materiál PEI IImalá zátěžKoupelny, WC PEI IIIstřední zátěžVhodné do obývacích pokojů, chodeb, kuchyní PEI IVvyšší odolnost Vhodné na prostory více namáhané (písek,…) Společné prostory bytových domů, na terasy, přístupové chodníky PEI Vnejvyšší odolnostVhodné do restaurací, hotelů,obchodů apod.

15 TVRDOST Tvrdost dlažeb se vyjadřuje běžnou stupnicí tvrdosti (MOSH) od 1 do 10 (nejtvrdší). Kvalitní dlažby mají tvrdost mezi 6 a 9. Tato hodnota se udává u slinutých dlažeb a bývá často zaměňována se stupněm otěru. Čím tlustší dlaždice, tím větší bývá její pevnost. Dlažba s nižší tloušťkou než je 8 mm (resp. 7 mm u formátu 20*20 cm a větších) je nevyhovující a může překvapit popraskáním i v případě kvalitního položení.

16 PROTISKLUZ je označen v katalozích symboly: Metodiku posuzování protiskluznosti keramických dlaždic popisuje evropská norma EN 13552 a česká norma ČSN 72 5191, které nabízí několik metod k popisu protiskluzných vlastností dlaždic. a) Stanovení dynamického součinitele tření dlaždic b) Stanovení statického součinitele tření dlaždic c) Stanovení úhlu skluzu a kluzných vlastností pro mokré povrchy, po kterých se chodí bosou nohou v souladu s normou DIN 51 097. Stanovení úhlu skluzu a kluzných vlastností pro pracovní prostory a plochy se zvýšeným nebezpečím uklouznutí v souladu s normou DIN 51 130.

17 PROTISKLUZ Při měření dynamického a statického součinitele tření se jedná v podstatě o měření koeficientu tření mezi zkoušenou dlažbou a standardními typy pryžových materiálů. Tato metodika je využívána zejména v České republice, zemích Střední a Jižní Evropy Třída protiskluznosti podle ČSN 72 5191 Koeficient tření μCharakteristika Třída T1 μ < 0,20 Povrch extrémně nebezpečný Třída T2 0,20 ≤ μ ≤ 0,40 Povrch nedostatečně bezpečný Třída T3 0,40 ≤ μ ≤ 0,75 Povrch bezpečný Třída T4 μ > 0,75 Povrch velmi bezpečný

18 PROTISKLUZ Označení Úhel skluzu Doporučené použití A12° Základní protiskluznost. Chodby pro chůzi naboso, šatny B18°Sprchy, ochozy bazénů, schody C24° Nejvyšší protiskluznost. Schody pod vodou, šikmé okraje bazénů Protiskluz pro povrchy určené pro bosou nohu Jde o úhel náklonu keramické podlahy, kdy zkušební osoby začnou klouzat

19 Protiskluz pro povrchy určené pro obuv Označení Úhel skluzu Doporučené použití R95 až 10° Základní stupeň Vstupy do domů, terasy R1010 až 19°Toalety, malé kuchyně, sanitární prostory R1119 až 27°Restaurační kuchyně, mycí linky, prádelny... R1227 až 35°Mrazírny, mlékárny R13přes 35° Speciální průmyslové provozy: rafinerie tuků, koželužny, jatka Jde o úhel náklonu keramické podlahy, kdy zkušební osoby začnou klouzat

20 ROZMĚROVÁ PŘESNOST Každý výrobce je schopen vyrobit dlaždice dle platných norem, které povolují odchylku několika mm (až 0,6% z rozměru dlaždice). Bohužel dlažba s několikamilimetrovými odchylkami jednotlivých dlaždic prakticky nelze položit. Proto seriózní výrobci vyrobené dlaždice tzv. kalibrují, tj. rozdělují výrobky do několika rozměrových skupin se stejnými rozměrovými odchylkami.

21 SPÁRY Samostatnou kapitolou keramických dlažeb je spárování. Ze zkušeností není v žádném případě vhodné použít bílou spárovací hmotu na jakoukoliv podlahu včetně bílé. Bílé spáry se totiž v průběhu času špiní a šednou. Vhodnější je, když má spára o tón tmavší barvu než dlažba. Zvolíte-li odlišný odstínu spár a dlažby, dosáhnete barevného kontrastu, se kterým se dá velice dobře pracovat.

22 KLADENÍ DLAŽBY Na střih Jednotlivé dlaždice se pokládají rovnoběžně se stěnou a spáry probíhají ve čtvercové nebo obdélníkové síti. Na koso Dlažba se pokládá pod úhlem 45° vzhledem ke stěně - BORDURA Cihlová vazba Vzor používaný zejména pro obdélníkové formáty. Dlažba se pokládá rovnoběžně se stěnou. Jednotlivé kusy jsou vůči sobě různě posunuty. Nejčastěji se jedná o posunutí o půlku délky. Parketová skladba Vzor používaný pro obdélníkové formáty. Jednotlivé obdélníky se otáčejí o 90° a vytvářejí skladbu jako parkety (vlýsky). Tato skladba se používá nejčastěji u dlažeb s designem dřeva.

23 PRŮMĚRNÁ SPOTŘEBA MATERIÁLU PŘI RŮZNÝCH STYLECH POKLÁDKY Způsob pokládky Průměrný prořez Charakteristika pokládky Na střih7% Veškeré spáry jsou průběžné a rovnoběžné se stěnou Na vazbu10% Spáry nejsou průběžné, dlaždice jsou složeny jako cihly a jsou rovnoběžné se stěnou Na koso15% Spáry jsou průběžné, dlaždice jsou se stěnou pod úhlem 45°

24  - POKLÁDKA KERAMICKÉ DLAŽBY Optického zvětšení prostoru dosáhnete dlažbou větších rozměrů, pokládkou dlažby na šířku místnosti, nebo na koso Optického zvětšení místnosti také dosáhnete, zvolíte-li spáry v barvě obkladu. Získáte tak jednolitou plochu, Pokud do koupelny umisťujete rohovou vanu, či sprchový kout obloukového tvaru, pokládejte dlažbu na koso. Zdi bývají často nerovné, bez pravých úhlů a pokládka na koso tyto nepravidelnosti schová. Do tmavých místností vybírejte dlažby světlých barev s lesklým nebo pololesklým povrchem s barevnými doplňky.

25 - VELIKOSTI KERAMICKÉ DLAŽBY MOZAIKY ( do formátu 8 x 8 cm) BĚŽNÝ FORMÁT ( do formátu 40 x 40 cm) VELKOFORMÁTOVÉ ( nad 40 cm) TOZZETY ( vkládané většinou do osmibokých dlaždic, ale i obdélných a čtvercových dlaždic )

26 TOZZETY + DALŠÍ TVARY

27 MOZAIKY KERAMICKÉ - SKLENĚNÉ 2,3 x 2,3 x 0,7 4,7 x 4,7 x 0,79,4 x 9,4 x 0,7

28 PSEUDO MOZAIKY

29 BĚŽNÉ FORMÁTY

30 VELKOFORMÁTOVÉ DLAŽBY Techlam TECHLAM je slinutá dlažba (PORCELÁN), která se od běžné, konvenční, liší svojí velikostí a tloušťkou. Základní velikost obkladu je 3 000 x 1 000 mm a tloušťka pouhé 3 mm. I přes to, má TECHLAM vlastnosti běžné keramické slinuté dlažby či obkladu, zaručuje téměř nulovou nasákavost kapalin, odolnost proti poškrábání, otěru a je rezistentní k chemickým prostředkům. Díky svým vlastnostem se TECHALM uplatňuje v mnoha nekonvenčních řešeních interiérů, skýtá mnoho možností barevného řešení interiéru a díky své tloušťce 3 mm je vhodná pro jednoduchou rekonstrukci pouhým nalepením na stávající obklad či dlažbu.

31 TECHLAM je revoluční výrobek, který je tvrdší než žula, ale lehčí než hliník, je pružný a je ho možné opracovávat technikami používanými pro sklo a přírodní kameny.

32 TECHLAM

33

34 TECHLAM REALIZACE

35

36 UKÁZKY - GRAFITIFIANDRE

37

38

39

40

41

42

43 PODLAHY Z P Ř ÍRODNÍHO KAMENE

44 1.VYVŘELÉ HORNINY se dělí na vyvřeliny hlubinné a vyvřeliny výlevné. 1a: Vyvřeliny hlubinné Hlubinné vyvřeliny utuhly v hlubinách zemské kůry jako masívy. Magma chladlo velmi pomalu, a tím dokonaleji nerosty krystalizovaly. Hlubinné vyvřeliny jsou tedy zřetelně zrnité a bez pórů. hlubinné vyvřeliny: ŽULA, GABRO, DIORIT, SYENIT

45 1.VYVŘELÉ HORNINY 1b: Vyvřeliny výlevné Výlevné vyvřeliny vznikly utuhnutím lávy na zemském povrchu v podobě kuželů a kup, mají proto jemnozrnný až celistvý vzhled. Např. RYOLIT, ČEDIČ

46 2. USAZENÉ HORNINY Vznikají ze zvětraných částí hornin a nerostů, které se po přenosu /vodou a větrem/ začnou usazovat a v průběhu času se stmelí spojením zrnek písku pomocí jílovitého, vápenatého nebo železitého tmelu. Sediment často obsahuje zbytky fosilií. Např. PÍSKOVEC, DOLOMIT, TRAVERTIN, KREVEL

47 3. PŘEMĚNĚNÉ HORNINY Vznikají přeměnou vyvřelých a usazených hornin za pomoci vysokého tlaku, teploty a vodních roztoků. MRAMOR je přeměněný vápenec, převážně světlé barvy. Tmavé zabarvení nebo proužky způsobuje např. rozptýlený grafit. KŘEMENEC je přeměněný pískovec, je velmi tvrdý a výborně snáší mechanickou zátěž. BŘIDLICE přeměněná písčitojílovitá usazenina. Složená z velmi jemných částeček, které jí dodávají hedvábný lesk. Díky tomu, že částečky jsou uspořádány rovnoběžně, se hornina snadno tence deskovitě štípe

48 ROZMĚRY A POVRCHOVÉ ÚPRAVY Většinou se kamen dodává ve standardních rozměrech 60x30x2cm, 40x40x2cm, 40x20x2cm, 30x30x2cm, 50x50x2xcm. Dále deskoviny o rozměrech 300x200x2/3cm. Dle specifických požadavků je možno dodat jakýkoliv pravidelný či nepravidelný tvar v rozmezí 10-300cm (šířka) x 10-250cm (výška) x 2,3,4, až 10 cm (tloušťka). Povrchové mechanické úpravy kamene – leštěný, matný, kartáčovaný, pemrlovaný (obouchaný), antik, patinovaný, řezaný, pálený, štípaný a jiné.

49 MRAMORY

50

51

52

53

54 ŽULY

55

56

57 TRAVERTINY

58 PÍSKOVCE

59 UKÁZKY KAMENNÝCH DLAŽEB

60

61

62

63

64

65

66

67

68 Jde o litou zbroušenou podlahovinu bez spár z kamenné drtě v cementové maltě. Je velmi odolná, proto je vhodná pro všechny více namáhané podlahy, jako jsou např. chodby, kuchyně balkony a terasy. Dodnes se s teracem setkáte téměř na každé chodbě činžovního domu postaveného v první třetině dvacátého století. Teraco nemusí mít jen hrubou podobu drceného kamene. Je možné do plochy vkládat sklo či kov a vytvářet tak na podlaze moderní ornamenty nebo naopak repliky starých motivů. Zvolit můžeme i povrchovou úpravu, v nabídce je hedvábný či vysoký lesk. Komfort podlahy zvýšíme zabudováním podlahového vytápění. Výhodou teraca je jeho vysoká životnost a rozmanitost v provedení. Při použití litého teraca odpadají spáry a lze tak docílit celistvosti podlah i stěn. Tím se samozřejmě i výrazně zjednoduší údržba. V dnešní době nám nové syntetické materiály umožnily i lití teraca na neobvyklé podklady, jako jsou sádrokarton, železo, sádrové podklady apod., což je nesporná výhoda v moderním stavebnictví. Je ale nutné mít stále na zřeteli, že teraco je pouze napodobeninou přírodního kamene za zlomek ceny, proto není možné očekávat stejné visuelní vlastnosti jako u kamene pravého. PODLAHY Z UM Ě LÉHO KAMENE - TERACO

69 TERACO

70

71 BETONOVÁ DLAŽBA

72

73

74 PODLAHY - ZÁV Ě R http://www.supellex.cz http://ultra.borec.cz/index.php?action=pos_podlahy


Stáhnout ppt "PODLAHY II.. PODLAHY Z KERAMICKÝCH DLA Ž DIC KERAMICKÉ DLAŽDICE Keramické dlaždice jsou desky různých formátů a tloušťky relativně slabé z keramického."

Podobné prezentace


Reklamy Google