Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český jazyk Přehled dělení hlásek- samohlásky a souhlásky 3. ročník ZŠ praktická Mgr. Lenka Šťovíčková 32_INOVACE-04-sada 2-17 Projekt ZŠ, MŠ a PrŠ Karlovy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český jazyk Přehled dělení hlásek- samohlásky a souhlásky 3. ročník ZŠ praktická Mgr. Lenka Šťovíčková 32_INOVACE-04-sada 2-17 Projekt ZŠ, MŠ a PrŠ Karlovy."— Transkript prezentace:

1 Český jazyk Přehled dělení hlásek- samohlásky a souhlásky 3. ročník ZŠ praktická Mgr. Lenka Šťovíčková 32_INOVACE-04-sada 2-17 Projekt ZŠ, MŠ a PrŠ Karlovy Vary - Moderní škola 2010 registr. číslo projektu : CZ 1.07/1.4.00/21.0695 vytvořeno v 2. pololetí školního roku 2010/2011

2 Anotace Materiál slouží k upevnění učiva o hláskách. Má vytvořit představu o tom, jak dělíme hlásky. Prezentuje samohlásky a souhlásky. Obsahuje 7 různorodých aktivit i souhrnný přehled dělení hlásek. AutorMgr. Lenka Šťovíčková Jazykčeština Očekávaný výstup Číst slova a věty s porozuměním. Rozpoznat souhlásky. Dělit souhlásky. Vyhledat souhlásky a samohlásky. Vyjmenovat samohlásky. Dělit slova na slabiky a hlásky. Klíčová slovaSamohlásky, souhlásky, věta, slovo, slabika, hláska. Druh učebního materiálu Interaktivní prezentace vytvořená v Microsoft PowerPoint. Druh interaktivity Interaktivní prezentace Cílová skupinažák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – vzdělávání žáků s LMP – první stupeň – první období Typická věková skupina 9 - 10 let Doporučení Prezentace je určená k využití do 2-3 vyučovacích hodin dle schopností a možností žáků a uvážení pedagoga. Důvodem je udržení žákovi pozornosti a časté střídání aktivit v hodině. Lze ji využít do výuky po jednotlivých částech.

3 Samohlásky Skákal pes, přes oves, přes zelenou louku, šel za ním, myslivec, pero na klobouku. Píseň zazpívejte. Rozdělte slova na slabiky.

4 Slabiky se skládají z hlásek Hlásky zapisujeme pomocí písmen. Hláskám a, e, i, o, u, y - á, é, í, ó, ú- ů, ý říkáme samohlásky – dlouhé, krátké. Popište obrázek, slova zapište a podtrhněte samohlásky.

5 Dvojhlásky - au, ou, eu Maminka jde do sauny. Tatínek odjel někam autem. Nákup stál 5 euro. Dědeček je moudrý.

6 Ostatní hlásky jsou souhlásky Hy, chy, ky, ry, dy, ty, ny na zdi visí hodiny. Hláskám h, ch, k, r, d, t, n říkáme souhlásky tvrdé. Píšeme po nich y/ý.

7 Ostatní hlásky jsou souhlásky Kočičí oči září jako zlaté. Orel má široká křídla. Růžičky povadají žízní. Hláskám ž, š, č, ř, c, j, ď, ť, ň říkáme souhlásky měkké. Píšeme po nich i/í.

8 Ostatní hlásky jsou souhlásky Lišák vyšel na lup. V dáli slyší zajíce a přelstil ho velice. Be, fe, le, me, pes, se veze. B, f, l, m, p, s, v, z jsou souhlásky obojetné. Píšeme po nich i,í-y,ý

9 Pohybová hra Nauč se říkanku a napodobuj svým tělem samohlásky: A, E, I, O, U, Y -samohlásky to jsme my! Na obrázku vidíš písmeno U.

10 Přehled dělení hlásek Samohlásky krátké: a, e, i, o, u, y dlouhé: á, é, í, ó, ú- ů, ý dvojhlásky: au, ou, eu Souhlásky tvrdé: h, ch, k, r, d, t, n měkké: ž, š, č, ř, c, j, ď, ť, ň obojetné: b, f, l, m, p, s, v, z

11 Zdroje: Kliparty a obrázky [cit. 2011-20-03] z klipart Microsoft Office Word a Smart Notebook 10.


Stáhnout ppt "Český jazyk Přehled dělení hlásek- samohlásky a souhlásky 3. ročník ZŠ praktická Mgr. Lenka Šťovíčková 32_INOVACE-04-sada 2-17 Projekt ZŠ, MŠ a PrŠ Karlovy."

Podobné prezentace


Reklamy Google