Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace 23. 8. 2012 Projekt Vytvořen í s í tě venkovských komunitn í ch š kol v Po š umav í -m í stn í ch partnerstv í zaměřených na prosazov á n í.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentace 23. 8. 2012 Projekt Vytvořen í s í tě venkovských komunitn í ch š kol v Po š umav í -m í stn í ch partnerstv í zaměřených na prosazov á n í."— Transkript prezentace:

1 Prezentace 23. 8. 2012 Projekt Vytvořen í s í tě venkovských komunitn í ch š kol v Po š umav í -m í stn í ch partnerstv í zaměřených na prosazov á n í rovných př í ležitost í žen a mužů CZ.1.04/3.4.04/54.00223 Prezentace 23. 8. 2012 Venkovské komunitní školy

2 Osnova prezentace 1. Jeden z cílů projektu: založení VKŠ 2. Konkrétní cíle a poslání o.s.Pošumavská komunitní škola 3. Inspirace a příklady z jiných založených VKŠ (Švihov) 4 Společné úkoly a diskuze, osobní dotazník

3 1. Cíl projektu: založení VKŠ Město Hartmanice se zapojilo do projektu „Vytvoření sítě venkovských komunitních škol v Pošumaví“. Projekt je podpořen finančními prostředky z ESF a ze státního rozpočtu v rámci OLZZ. Příjemcem dotace je Město Švihov, zapojeny jsou: Měčín, Běšiny, Chanovice, Kasejovice a Kdyně.

4 1. Cíl projektu: založení VKŠ Cíl, ke kterému se vztahuje dnešní seminář: Vytvořit síť sedmi venkovských komunitních škol.

5 1. Cíl projektu: 1.rovné příležitosti pro ženy a muže 2. Zapojování občanů a firem do komunitního života 3. Zvýšení úrovně občanského uvědomění

6 1. Cíl projektu spolupráce všemi směry! NNO- spolky a jiné cílové skupiny samospráva podnikatelé

7 1. Cíl projektu - spolupráce diskuze: jak vypadá tato spolupráce u nás? hasiči myslivci Sokol VKŠ OBEC Podnikatelé NNO: myslivci, farnost, Sokol, hasiči, ochotníci, Unie rodičů, VKŠ

8 Význam VKŠ Význam venkovských komunitních škol spočívá podle účastníků především ve stmelování, rozvoji a celoživotním vzdělávání občanů v obci a okolí. Pomáhá i uchovat a podporovat školu v obci.

9 2. Pošumavská Komunitní škola se představuje (zkratky: VKŠ – venkovská komunitní škola obecně PKŠ – konkrétní název pro naše založené občanské sdr. Pošumavská Komunitní Škola) KŠ se představuje: naši členové Proč jsme se rozhodli pro práci v tomto o.s. (pan Brandtl, pan Jukl) Členové o.s. VKŠ pracují zdarma Členský příspěvěk

10 2. PKŠ se představuje Mohou být členové i z okolí a jiných NNO (spolků)? ANO Náš cíl: dlouhodobě fungovat pro všechny občany Pošumaví O.S. není zisková organizace. Vytvořený zisk musí vložit zpět do kurzu a jiné činnnosti. Náklady na kurzy jsou tedy minimální.

11 2. Cíle Pošumavské KŠ KŠ bude svou nabídkou činností (kurzů, seminářů a jiných aktivit) flexibilně reagovat na potřeby občanů a přispívat k: vzdělávání a všestrannému rozvoji občanů a společnosti vzrůstu zaměstnanosti zkvalitnění kulturního a společenského života.

12 2. Co vám naše KŠ přinese? zvýšíte šanci získat práci či postoupit v kariéře (matky na MD, lidé v předdůchovém věku, atd..) dozvíte se zajímavé informace naučíte se nové věci, které můžete předat dětem, rodičům, nebo vnoučatům (možnost mezigeneračních kurzů)

13 2. Co vám naše KŠ přinese? odpadá dojíždění na kurzy a semináře do měst. Kurzovné je minimální, o.s. není výdělečně činná organizace. Setkáte se se sousedy a kamarády nejen v hospodě a na zábavě

14 2. Co vám naše KŠ přinese? Možná nabídka : LETÁK

15 2. Co vám naše KŠ přinese? Anketa – vyhodnocení a rozebrání – výsledky, co z toho vyplývá činnost zahájí od října t.r. kurzy... podle ankety: angličtina pro začátečníky, němčina pro začátečníky a mírně pokročilé, rukodělné semináře, kurz první pomoci. místa: ZŠ, a další. Komunitní škola není vázaná na konkrétní budovu!

16 3. KŠ Švihov – nabídka kurzů Kurzy Komunitní školy Švihov v období leden - duben 2012 Angličtina pro mírně pokročilé : Doba trvání je 1 hodina. Cena za 15 lekcí je 750,- Kč při minim počtu 6 úč., odměna – lektor 250,/hod, pronájem: 30,-na hod ve škole Němčina pro mírně pokročilé: Doba trvání je 1,5 hodiny. Cena za 15 lekcí je 1 150,- Kč při minim počtu 6 úč., odměna – lektor 250,/hod, pronájem: 30,-na hod ve škole

17 3. ŠVIHOV – VKŠ Jóga a ještě něco navíc: Doba trvání je 1 hodina. Cena za 14 + 1 lekce zdarma je 280,- Kč při minimálním počtu úč.15, lektor 200,-/hod, pronájem 80,-na hod ve škole Virtuální univerzita třetího věku - Kouzelná geometrie Doba trvání je 1,5 hodiny. Cena za semestr je 300,- Kč. pevná

18 3. ŠVIHOV - VKŠ Začínáme s počítačem: Doba trvání je 1,5 hodiny. Cena za 6 lekcí je pro 1 účastníka 350,- Kč. Minimální počet účastníků je 6, pronájem na hodinu je 60,- Kč ve škole, lektor je placen: 250 za lekci (nikoli za 60min) Počítače pro pokročilé: Doba trvání je 1,5 hodiny. Cena za 6 lekcí je 350,- Kč. Minim. počet je 6, pronájem 60,-/hod ve škole, lektor: 250 za lekci Lektoři mají DPP, účetní má DPP ------------------------------------ Další web:http://www.branaprovenkov.cz/http://www.branaprovenkov.cz/

19 4. Pošumavská komunitní škola o.s. – úkoly na flipchart Úkoly pro vás – skupinová práce a diskuze nad odpovědmi: 1.Napadají vás jiné aktivity, které by VKŠ mohla organizovat?. (jednorázové semináře, besedy, atd..) 2. Znáte člověka, který by mohl předat své dovednosti, zkušenosti, znalosti ostatním spoluobčanům?

20 4. VKŠ – úkoly na flipchart Úkoly pro vás: 3. občanská sdružení se mohou zabývat otázkami živ. prostředí, kultury, spolupráce spolků a samosprávy města, atd… Napište, co vám v naší obci schází v oblasti sportu a kultury – a co pro to může udělat PKŠ ve spolupráci s vámi.

21 4. VKŠ – úkoly na flipchart Spolupráce se spolky: Hasiči mohou připravit seminář: prevence požáru, nebo prezentovat svůj spolek. Myslivci mohou zorganizovat výlet do přírody: stopy zvířat, či jiné semináře. Včelaři, Ochotnický spolek Úkol: 5. Jaké máte vy další návrhy na spolupráci se spolky?

22 4. VKŠ – úkoly na flipchart Spolupráce se spolky: Hasiči mohou připravit seminář: prevence požáru, nebo prezentovat svůj spolek. Myslivci mohou zorganizovat výlet do přírody: stopy zvířat, či jiné semináře. Včelaři, Ochotnický spolek Úkol: 5. Jaké máte vy další návrhy na spolupráci se spolky?

23 4. Osobní anketa s dotazníkem Myslíte, že naše o.s. má místo v naší obci a její práce bude mít smysl Chcete se zapojit jako: účastník kurzu, seminář, člen o.s., lektor – jaké máte dovednosti, které byste mohli a chtěli předat ostatním (ruční práce šití, pletení košíků, znalost historie, znalost živ. Prostř. Jazyky,

24 Možný dodatek: příklady KŠ Kněžice. Cílem sdružení je vzdělávání dospělých, rozvoj partnerství škola-obec-veřejnost a zapojení občanů do dění v obci. Nabídka jejich kurzů 2012-2013 Prezenční studium MOJE JEDINEČNÁ OBEC NAŠE MÍSTNÍ ZDROJE JAK NAKLÁDAT S FINANCEMI JAK SI USTELEM TAK SI LEHNEM - jak uplatnit svoje nápady, kde vzít čas, návrhy projektů (práce v týmu, sdílení zkušeností) e-learning ( můžete studovat doma od počítače)

25 Příklady ZÁKLADNÍ BOHATSTVÍ VENKOVA - PŮDA A VODA - k čemu potřebujeme půdu, eroze, samostudium UČÍME SE UČIT, VYPLATÍ SE TO - jak se efektivně učit v dospělosti, praktický trénink samostudia, trénink paměti Kurzy AJ pro pokročilé s rodilým mluvčím.1 lekce týdně 90min, - 10 lekcí cena 1200 Kč ( 60 Kč/hod.lekce) V rámci vícezdrojového financování naší organizace jsme začali prodávat výrobky našich členek a jezdíme po trzích.

26 Děkujeme vám za pozornost a přejeme krásný den V. Viktora a M. Novotná


Stáhnout ppt "Prezentace 23. 8. 2012 Projekt Vytvořen í s í tě venkovských komunitn í ch š kol v Po š umav í -m í stn í ch partnerstv í zaměřených na prosazov á n í."

Podobné prezentace


Reklamy Google