Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Úvod do mikroprocesorové techniky Obor:Mechanik elektronik Ročník:4. Vypracoval:Antonín Mahdal MEIV-1.1.3 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí

3 Co je to vlastně mikroprocesor ? Je to programovatelný integrovaný obvod obsahující paměť, procesor a vstupně výstupní periferie. www.atmel.com ● Různé typy pouzder.

4 Počátky mikroprocesorové techniky ● Počátky vývoje sahají do 70 let minulého století. ● Vývoj těchto obvodů se rozdělil do dvou proudů. ● Jeden proud vedl ke stále větším rychlostem, velikosti pamětí atd. Dnes známé jako osobní počítače. Společná pamět pro program i data von Neumanovská architektura. ● Druhý proud směřoval k integraci celého počítače na jeden čip. Většinou je odělena paměť pro data od programu Harvardská architektura.

5 Základní dělení jednočipů ● Pokud jde o osmibitové jednočipové mikropočítače a mikrořadiče patří u nás mezi nejpoužívanější dvě řady. ● Jednou z nich je mikropočítač 8051, který pochází z roku 1980 a je vývojově relativně starým. U návrhářů však dosáhl takové obliby, že i v současné době se řada výrobců, včetně firmy Atmel, orientuje na výrobu procesorů s jádrem 8051, které je rozšířené o další periferie. Je to procesor s architekturou jádra CISC (Complex Instruction Set Computer).

6 Druhou řadou jsou mikrořadiče PIC firmy Microchip s architekturou jádra mající silné prvky architektury RISC s redukovanou instrukční sadou (RISC – Reduced Instruction Set Controlers). Jsou vhodné hlavně pro jednoduché aplikace. Kromě nízké ceny jsou výhodné i tím, že firma Microchip k nim poskytuje zdarma vývojový software a to jak asembler, tak i jazyk C.

7 Mikroprocesory AVR Firma Atmel viděla, jaký úspěch na trhu zaznamenal Intel se svojí rodinou 80C5x, uvedla kolem roku 1993 svoji inovaci tohoto oblíbeného mikroprocesoru. Tou inovací bylo použití paměti flash jako programové paměti, namísto do té doby používané paměti EPROM. Používání pralerního programování. Umožňuje spuštění programu a jeho sledování.

8 Využití mikroprocesorů ● Je určený k velmi širokému použití. ● Používá se pro různé aplikace od těch velmi jednoduchých, až po velmi složité aplikace. Můžeme je naleznou všude kolem sebe jak v domácnostech, tak i v průmyslových prostředí, mobilních prostředcích atd. www.siemens.com

9 Široké využití ● Je tedy možné vytvořit pomocí jedné a té samé součástky nějakou jednoduchou aplikaci, ale také třeba řídicí jednotku celé elektrárny. V tom spočívá síla mikroprocesorů. www.siemens.com

10 Ovládaní mikroprocesoru ● Mikroprocesor sám o sobě není schopen vykonávat žádnou aplikaci. Jak už bylo zmíněno k tomu, aby mikroprocesor vykonával nějakou činost musíme vytvořit funkční program a zároveň nastavit příslušné periferie IO. www.siemens.com

11 Co je to program ● Programem je algoritmus, který vykonává danou činnost v časovém sledu na základě vnějších podnětů. ● Počítačový program je jednoduše sada instrukcí, která počítači říká, jak provést určitý úkol. Je to jako kuchařský recept: sada instrukcí, která kuchaři říká, jak připravit určité jídlo. Popisuje ingredience (data) a posloupnost kroků (proces), které jsou potřebné k tomu, aby se ingredience změnily na dort nebo cokoliv jiného. Programy se tomu velmi podobají.

12 Závěr Toto je krátký úvod do mikroprocesorové techniky. S programováním a konkrétní architekturou mikroprocesoru se budeme zabývat v dalších hodinách. Doufám že pro většinu z Vás nastínění možností mikroprocesorové techniky vzbudil zájem pro další poznání.

13 Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 www.sps-ub.cz


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google