Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Antarktida Je pátý největší světadíl a je to pevnina. Pokrývají ho kry. Tyto kry mohou být až 60 metrů vysoké a mnoho kilometrů dlouhé. Podnebí je zde.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Antarktida Je pátý největší světadíl a je to pevnina. Pokrývají ho kry. Tyto kry mohou být až 60 metrů vysoké a mnoho kilometrů dlouhé. Podnebí je zde."— Transkript prezentace:

1

2 Antarktida Je pátý největší světadíl a je to pevnina. Pokrývají ho kry. Tyto kry mohou být až 60 metrů vysoké a mnoho kilometrů dlouhé. Podnebí je zde studené a mrazivé, není příhodné pro člověka. Je zde také malý úhrn srážek, i když je skoro celý rok na Antarktidě zataženo. Antarktida je navíc největrnějším kontinentem na světě. Na jeho okrajích a v pobřežních oblastech dochází k velmi častému silnému až bouřlivému proudění vzuchu. Antarktida je pokryta sněhem, který může být starý i desítky let, protože zde sníh netaje.

3 První kroky na antarktidu Antarktidu poprvé objevil James Cook, v roce 1773. Po čase ho následoval Fadděj Faddějevič Bellingshausen,který je více známý... V dnešní době je cestování na antarktidu běžné.Dokonce se již na antarktidu dělají dovolené James Cook: Fadděj Faddějevič Bellingshausen

4 Živočichové Antarktidy Na Antarktidě je chudší druhová pestrost, asi jako na Arktidě... Žije zde například Tučnák císařský, který je až jeden metr vysoký a živí se lovem ryb Na antarktických ostrovech zdomácněla i některá zvířata dovezená člověkem (sobi, ovce, králíci, koně). Na většině ostrovů se rozšířily a výborně přizpůsobily drsným podmínkám také krysy. U moře žijí:,lachtani,Rypouši sloní a mroži, kteří váží až 1210kg V moři žijí delfíni a velryby, kteří zde nacházejí potravu a jsou zde různé mořské hvězdice,medůzy a krevety, mořské houby... Za ptáky zde žijí:chaluhy, albatrosi, racci,kteří se živí krylem, proto je zde také tolik ryb Spousta zvířat však postihlo globální oteplování, které tučnákům ubíra prostor k životu Zvířata si na tuhou zimu však zvykla, nebo se přizpůsobila :například tučnáci se ve velké zimě tisknou k sobě, ti, kteří byli uprostřed, jdou na chvíli zase na okraj...Tučnáci mají vajíčka ve vaku a po narození se jeho rodiče střídají v lovení ryb, protože mládě potřebuje hodně potravy.

5 Fotografie živočichů

6 Rostliny na Antarktidě nedostatek slunečního záření v období polární noci extrémně nízké teploty nízké roční úhrny srážek a značný rozsah zalednění V Antarktidě jsou jen 3 druhy kvetoucích rostlin, asi 60 druhů mechů a lišejníků, pod povrchem zvětralých hornin žijí mikroby, řasy, bakterie a houby. Z živočichů byli nalezeny dva druhy tučňáků a racek. Hojná je však zvířena v mořích. Živočichové se soustřeďují především při pobřeží, protože se zde rychle zvyšuje množství planktonu, který jim poskytuje výživu.Jsou zde tedy nižší rostliny...

7 Arktida je název pro oblast okolo severního polu Teplotní podmínky jsou nesrovnatelně vyšší než v Antarktidě. V zimě jsou střední lednové teploty od +3 °C (jižní okraj Arktidy) do −40 °C v centrální Arktidě. Naopak střední červencové teploty se pohybují od +10 °C na jižním okraji po 0 °C v centrální části Arktické klima je ovlivňováno relativním oteplujícím vlivem moře (mořské proudy) a relativně ochlazujícím vlivem pevniny, zejména v zimním období (pevninskéledovce a studené vnitrozemské klima). Globální oteplování v posledních desetiletích se nejzřetelněji projevuje právě v polárních oblastech a v Arktidě způsobuje tání mořského kerného ledu. Tato situace může v blízké budoucnosti významně ovlivnit celosvětové změny klimatu v důsledku změn působení a tras mořských proudů. Po většinu roku převládá vysoký tlak vzduchu (Arktická tlaková výše), je tedy málo oblačnosti i srážek.

8 Živočichové Arktidy Zvířata jsou zde převážně vázaná na ryby Zvířata jsou na potravu, kterou většinou získávají z moře. Především na jižním pólu dochází k mísení vodních mas, což velice prospívá planktonu, který je základnou pro hejna ryb, měkkýšů a korýšů. Potravní řetězec pak končí velkými zvířaty jako tuleni a lachtani. Lední medvěd žije výhradně kolem severního pólu... Lední medvěd: Nejčastějším způsobem obživy ledních medvědů je lov a hlavní kořistí jsou tuleni. Protože tuleni stále mění svá stanoviště, musí za nimi medvěd stále putovat, aby se uživil.Samice své mládě musí chránit před samci. Sob polární Sob je velmi dobře přizpůsoben k životu na mrazivém severu. Má dlouhou srst s dutými pesíky a hustou podsadou, která chrání tělo před chladem. Ostatní: Husa krátkozobá, Berneška bělolící,mroži,tuleni a různé druhy ryb.

9 Obrázky živočichů

10 Rostliny Arktidy V těchto podmínkách mohou přežívat pouze nejskromnější rostliny: některé traviny, lišejníky a mechorosty využívají holých míst a zbytků vody. V Arktické mrazové poušti je rostlinstvo velmi chudé, je zde málo druhů i málo jedinců, směrem k jihu nalézáme kvetoucí rrostliny. V přechodné zóně pouštní tundry nalezneme mechy lišejníky i kvetoucí rostliny, vegetace je však přerušovaná, vzrůst rostlin je malý. Z rostlin jsou zde například lomikámeny, řeřišnice, dryádka polární, trávnička, polární vřes, pryskyřník,rdesno a různé trávy. Z dřevginnalezneme vrbu bylinnou. V tundře se nachází souvislá vegetace, je zde i bohatší druhové složení. To obsahuje výše zmíněné druhy a z dalších např. břízu zakrslou, vrbu laponskou.

11 Konec


Stáhnout ppt "Antarktida Je pátý největší světadíl a je to pevnina. Pokrývají ho kry. Tyto kry mohou být až 60 metrů vysoké a mnoho kilometrů dlouhé. Podnebí je zde."

Podobné prezentace


Reklamy Google