Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_06_20_Generátory

2 Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled o využití generátorů v praxi Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: generátor,dynamo,alternátor Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 15 let

3  GENERÁTOR JE ELEKTRICKÝ STROJ, SLOUŽÍCÍ K PŘEMĚNĚ JINÝCH DRUHŮ ENERGIE(MECHANICKÉ) NA ENERGII ELEKTRICKOU  NEJČASTĚJI SE JEDNÁ O ROTAČNÍ RESPEKTIVE TOČIVÉ STROJE, KTERÉ VYUŽÍVAJÍ TOČIVÉHO MAGNETICKÉHO POLE A CÍVEK, VE KTERÝCH SE INDUKUJE ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ(DOBRÁ ÚČINNOST,VELKÉ VÝKONY) generátory

4 složení generátoru generátory využívají elektromagnetickou indukci skladají se z rotoru a statoru, kdy obyčejně rotor vytváří točivé magnetické pole pomocí elektromagnetu a ve statoru jsou umístěny pevné cívky, ve kterých se indukuje elektrické napětí STATOR se neotáčí, ROTOR se otáčí druhy rotačních elektrických generátorů – alternátor a dynamo Rotor and stator of electric motor

5 dynamo je točivý elektrický stroj, přeměňující mechanickou energii z rotoru hnacího stroje na elektrickou energii ve formě stejnosměrného elektrického proudu, jedná se tedy o stejnosměrný elektrický generátor usměrnění probíhá v komutátoru dříve se používal v automobilech, dnes má malé uplatnění, protože velký proud lze usměrnit pomocí diodových usměrňovačů (levné a málo poruchové)

6 komutátor Model funkce komutátoru elektrotechnická součástka mechanický rotační přepínač užívá se u elektrických stejnosměrných motorů zajišťuje přepínání směru proudu vedených do rotorových cívek umístěn na rotoru stroje skládá se z řady navzájem izolovaných vodivých lamel, k nimž jsou připojeny kartáče(grafitové)

7 využití komutátoru část stejnosměrných rotačních elektrických strojů stejnosměrný motor dynamo část univerzálních motorků na stejnosměrný i střídavý proud (vrtačky, mixéry) je poruchový, někdy může jiskřit – nepoužívá se v dolech, kde je výbušný metan dnes i elektronický komutátor BLDC (Brushless DC) nebo EMC (Electronically Commutated Motor)

8 dynamo rotor dynama s komutátorem

9 alternátor je točivý elektrický stroj vytváří střídavý proud, nemá komutátor, z čehož plyne menší poruchovost a snadnější údržba výroba el.energie (4) - třífázové alternátory napojené na turbínu-vyrábí se třífázový proud alternátor v automobilu na dobíjení akumulátoru (baterie)

10 alternátor Alternátor v hydroelektrárně

11 výroba střídavého proudu v alternátoru obrázky alternátor automobilu

12

13

14 Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Komutátor_(elektrotechnika) http://www.oskole.sk/?id_cat=3&clanok=10441 http://en.wikipedia.org/wiki/Stator http://www.answers.com/topic/alternator RAUNER, Karel; HAVEL, Václav; RANDA, Miroslav. Fyzika 9. Plzeň : Fraus, 2007. 136 s.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled."

Podobné prezentace


Reklamy Google