Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3."— Transkript prezentace:

1 Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3

2 Najdi větu vedlejší, urči druh. Líbí se mi, jak tančí. líbí se co – jaká věc podmětná Změň na větu jednoduchou Líbí se mi jeho tanec.

3 Najdi větu vedlejší, urči druh. Mluvili jsme o tom, jak se vrátil. mluvili o čem předmětná Změň na větu jednoduchou Mluvili jsme o jeho návratu.

4 Najdi větu vedlejší, urči druh. Koupil si dům, který je na Šumavě. jaký dům? přívlastková Změň na větu jednoduchou Koupil si dům na Šumavě.

5 Opakujeme příslovečné věty závisí na slovese (př. jm., příslovci) ptáme se příslovcem

6 příslovečná místní Petr šel, kam jsme ho poslali. šel kam? ptáme se příslovcem kde, kam, odkud…

7 příslovečná časová Vrátil se, když byl večer. vrátil se kdy ? ptáme se příslovcem kdy, odkdy…

8 příslovečná způsobová Udělám to, jak chceš. udělám jak? ptáme se příslovcem jak

9 příslovečná měrová Dám ti tolik peněz, kolik potřebuješ. kolik? jak moc?

10 příslovečná příčinná protože, poněvadž (proto, že) Protože ztratil klíč, vyměnili jsme zámek.

11 příslovečná podmínková Vyjadřuje podmínku věty hlavní Za jaké podmínky? Spojky: jestliže, -li, kdyby (když = jestliže) Jestliže bude sníh, půjdu lyžovat. Bude-li zima, nikam nepůjdeme. Zavolej mi, kdybys mohl přijít. Dám ti to, když (=jestliže) poprosíš.

12 příslovečná přípustková ač, ačkoli, třebaže, přestože, i když, i kdyby Ačkoli ho volali, neotočil se. Přijel, i když napadl sníh.

13 příslovečná účelová Uvažujeme o ní jen tehdy, začíná-li vedlejší věta spojkou ABY (abych, abys, abychom, abyste) Ptáme se proč, za jakým účelem Vzal si svačinu, aby neměl hlad. POZOR: Chtěl, abych přišel. chtěl co? jakou věc? – v.v. předmětná

14 Urči druh vět Maminka mi to zakázala, poněvadž je to nebezpečné. Kdybys to přinesl včas, neměl bys zbytečné problémy. Dokud se nevrátili, babička měla starost. Udělej to, jak umíš nejlépe. Doprovodím tě, abys nezabloudil. I kdybychom to neřekli, maminka by to poznala.


Stáhnout ppt "Opakujeme vedlejší věty 3 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_06_Opakujeme vedlejší věty 3."

Podobné prezentace


Reklamy Google