Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zájmena 2 Procvičení tvarů osobních zájmen Skloňování zájmen náš, váš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zájmena 2 Procvičení tvarů osobních zájmen Skloňování zájmen náš, váš."— Transkript prezentace:

1

2 Zájmena 2 Procvičení tvarů osobních zájmen Skloňování zájmen náš, váš

3 sebou s sebou O Zvratné zájmeno se označuje vztah ke jménu (osobě, zvířeti, věci), které je ve větě podmětem. O Například: Nepolej se (= sebe). Podej si (= sobě) talíř. O Rozlišujeme sebou a s sebou. O Například: Netrhej sebou. O Vezmi si s sebou svačinu. Pamatuj!

4 Doplňte tvary sebou a s sebou O Máš ---- přezůvky? O Polekal se a trhl ----. O Ryba ---- mrskala. O Vezměte ji -----. O Neměli ---- tolik peněz, aby mohli koupit tak drahý dárek. O To se rozumí samo ----.

5 Řešení : O Máš s sebou přezůvky? O Polekal se a trhl sebou. O Ryba sebou mrskala. O Vezměte ji s sebou. O Neměli s sebou tolik peněz, aby mohli koupit tak drahý dárek. O To se rozumí samo sebou.

6 Doplňte správné tvary osobních zájmen: O Přines (já) jablko. (My) se to nelíbí. Pozvěte (oni) do kina. S (vy) se neloučíme. Řekněte (on), aby nespěchal. To (já) nezajímá. Nečekej na (ona). (Ona) se to netýká. Miminko plakalo, dokud (ono) nepochovali.

7 Řešení: O Přines mi/mně jablko. Nám se to nelíbí. Pozvěte je do kina. S vámi se neloučíme. Řekněte mu, aby nespěchal. To mě/mne nezajímá. Nečekej na ni. Jí se to netýká. Miminko plakalo, dokud ho/je nepochovali.

8 Skloňování zájmen náš, váš O Při skloňování si můžeme pomoci tvary zájmena ten (toho našeho, tím naším…). O Pamatuj! V jednotném čísle je zakončení 4. p. ženského rodu krátké (tu naši/vaši). Stejným způsobem jako náš/váš se skloňují zájmena co, něco, ledaco, lecco, cosi, cokoli a nic.

9 Zájmena v závorkách dejte do náležitého tvaru: O Na (naše) zahradu přilétl roj včel. S (ten váš) psem není něco v pořádku. S (někdo) se nedomluvíš po dobrém ani po zlém. Nejednej se mnou jako s (ledakdo). (Onen) člověka vidím poprvé. (Nic) nerozumíš.

10 Řešení: O Na naši zahradu přilétl roj včel. S tím vaším psem není něco v pořádku. S někým se nedomluvíš po dobrém ani po zlém. Nejednej se mnou jako s ledakým. Onoho člověka vidím poprvé. Ničemu nerozumíš.

11 Zdroje: O KRAUSOVÁ, Zdeňka; TERŠOVÁ, Renata. Český jazyk 6. Plzeň: Fraus, 2003, ISBN 80- 7238-206-3. O www.office.microsoft.com O Obrázky z galerie Klipart


Stáhnout ppt "Zájmena 2 Procvičení tvarů osobních zájmen Skloňování zájmen náš, váš."

Podobné prezentace


Reklamy Google