Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová."— Transkript prezentace:

1 Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová

2 Grónská zem http://www.youtube.com/watch?v=qwIeib V5lYw http://www.youtube.com/watch?v=qwIeib V5lYw

3 Text písně Grónská zem Daleko na severu je grónská zem, žije tam Eskymačka s Eskymákem, my bychom umrzli jim není zima, snídají nanuky a eskyma. Mají se bezvadně vyspí se moc, půl roku trvá tam polární noc, na jaře vzbudí se a vyběhnou ven, půl roku trvá tam polární den. Když sněhu nenapadne nad kotníky, hrávají s medvědy na četníky, medvědi těžko jsou k poražení, neboť medvědy ve sněhu vidět není.

4 Pokaždé ve středu přesně ve dvě, zaklepe na iglú hlavní medvěd, Dobrý den mohu dál na vteřinu? Nesu vám trochu ryb na svačinu. V kotlíku bublá čaj kamna hřejí, psi venku hlídají před zloději, smíchem se otřásá celé iglú, medvěd jim předvádí spoustu fíglů. Tak žijou vesele na severu, srandu si dělají z teploměrů, my bychom umrzli jim není zima, neboť jsou doma a mezi svýma.

5 1. a 2. sloka Daleko na severu je Grónská zem, žije tam Eskymačka s Eskymákem, my bychom umrzli jim není zima, snídají nanuky a eskyma. Mají se bezvadně vyspí se moc, půl roku trvá tam polární noc, na jaře vzbudí se a vyběhnou ven, půl roku trvá tam polární den.

6 Grónsko je ostrov ležící na rozhraní Atlantiku a Severního ledového oceánu. Je největším ostrovem na světě, led dosahuje místy mocnosti až 3 km. Po jeho roztátí by hladina světového oceánu stoupla o 7 m.

7 Polární noc a polární den Polární noc je jev, který nastává za hranicí polárního kruhu, kdy po dobu nejméně jednoho dne nevystoupí Slunce nad horizont a tedy zde není přirozené sluneční světlo. Opakem polární noci je polární den, kdy naopak Slunce nezapadá pod horizont. Období, kdy nastává polární noc, a období výskytu polárního dne se symetricky střídají s periodou půl roku.

8 Nejznámější zástupce grónské fauny je lední medvěd. Měří 1,5 m, délka těla je 2,5 m. Lední medvědi žijí většinou samotářsky. Po většinu dne hledají potravu, za kterou jsou schopni putovat i několik desítek kilometrů denně. Živí se převážně lovem a jejich nejčastější kořistí bývají tuleni.tuleni

9 Otázky Co víš o zemi plné ledu? Jak vypadá polární noc a polární den? Chtěl by jsi žít v Grónsku?

10 Použitý materiál http://cs.wikipedia.org/wiki/Polární_noc www.youtube.com/watch?v=qwIeibV5lYw http://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd_ledn%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B3nsko


Stáhnout ppt "Hudební výchova Rozbor tematické písně k zimnímu období - Grónská zem Bc. Kateřina Cuperová."

Podobné prezentace


Reklamy Google