Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením. Téma:MS Excel 2010 – Operace s řádky a sloupci. Ročník:1. Datum vytvoření:leden 2014 Název:VY_32_INOVACE_16.3.12. ICT Anotace: Změna šířky sloupce, změny u více řádků (sloupců) najednou, přidání a odstranění řádku (sloupce), skrytí (zobrazení) řádku (sloupce). Inovativnost digitálního učebního materiálu spočívá zejména v jeho názornosti, které bylo dosaženo využitím nástroje Výstřižky operačního systému Windows 7. Díky grafice je žák tématem provázen krok za krokem. Interaktivita výuky je zvýšena propojením s prací na Internetu a může být ještě umocněna využitím interaktivní tabule. Metodický pokyn: Materiál je určen pro výklad a procvičení. Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale díky své názornosti může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC, dataprojektoru, popř. interaktivní tabule.

2 Šířka sloupce a výška řádku Šířku i výšku buněk v MS Excel není možné měnit pro jednotlivé buňky, vždy se tyto parametry mění pro celý sloupec nebo řádek. Rychle lze upravovat rozměry sloupce a řádku tažením myši v záhlaví sloupce a řádku. Výška řádku Šířka sloupce Další možností je kliknout pravým tlačítkem myši na záhlaví vybraného řádku nebo sloupce, z kontextové nabídky vybrat možnost Výška řádku (Šířka sloupce) a zadat požadovanou velikost.

3 Nastavení velikostí více řádků (sloupců) Pokud potřebujeme mít stejnou velikost u více řádků (sloupců), je potřeba je označit v jejich záhlaví. Nastavení rozměrů provedeme pomocí rozbalovací nabídky Formát ve skupině Buňky na kartě Domů. Zde je možné nastavit přesnou výšku řádku a šířku sloupce, případně přizpůsobit výšku nebo šířku podle nejširší nebo nejvyšší buňky v označené oblasti. Volba Výchozí šířka umožní nastavit šířku, kterou mají při otevření sešitu všechny listy, to je 8,43 znaku (64 pixelů).

4 Nastavení velikostí více řádků (sloupců) Nastavení řádků Nastavení sloupců

5 Přidávání řádků a sloupců Při tvorbě tabulek se často stane, že se nám nedostávají řádky nebo sloupce. Tabulku nemusíme vytvářet znovu, ale stačí řádky (sloupce) přidat: Vložit buňky Vložit buňky Označte záhlaví řádku (sloupce), před který chcete řádek nebo sloupec přidat, klepněte pravým tlačítkem a zvolte Vložit buňky. Budete-li mít označeno více řádků nebo sloupců, po klepnutí na Vložit buňky se vloží tolik řádků nebo sloupců, kolik jste jich měli označeno. Řádky se vkládají nad označené buňky, sloupce se vkládají vlevo. Další možností je po označení řádků (sloupců) rozbalit tlačítko Vložit v sekci Buňky na kartě Domů. Poznámka: Pro přidání řádku (sloupce) není nutné označovat celý řádek (sloupec). Stačí mít označenou jednu buňku.Poznámka:

6 Odstranění řádků a sloupců Odstranit Odstranění řádků a sloupců provedete podobně, jen místo Vložit buňky klepněte na Odstranit. Pokud byste použili tlačítko Delete, vymazal by se pouze obsah buněk, ale nikoliv samotné buňky. Další možností je rozbalit tlačítko Odstranit v sekci Buňky na kartě Domů. upřesnění akce Při používání pravého tlačítka myši je rozdíl při označení jedné buňky nebo celého řádku (sloupce) v tom, že se u buňky objevuje dialogové okno pro upřesnění akce.

7 Skrytí řádků nebo sloupců Řádky a sloupce je možné skrýt. Skrytí nebo zobrazení je možné provést rozevřením nabídky Formát v sekci Buňky na kartě Domů. Skrýt Rychlé skrytí řádků a sloupců můžete provést také klepnutím pravého tlačítka na záhlaví příslušného řádku (sloupce) a v kontextové nabídce zvolit Skrýt. Zobrazit Pro opětovné zobrazení označte sousední řádky (sloupce), klikněte na pravým tlačítkem a vyberte Zobrazit. Pravé tlačítko myši Ikona Formát v sekci Buňky

8 Používání a definice řady Pro zrychlení zadávání některých dat umožňuje MS Excel uživatelům zadávat takzvané řady. Řadou se rozumí automatické vyplňování některých předem definovaných údajů. Příklad použití řady: Do libovolné buňky zadejte slovo leden. Pomocí levého tlačítka myši uchopte černý čtvereček v pravém dolním rohu buňky a táhněte vlevo, vpravo, nahoru nebo dolů. Ve směru tažení se začnou automaticky vyplňovat další měsíce.

9 Předvolené řady (seznamy)

10 Vlastní řady (seznamy) Kromě využití předdefinovaných seznamů je možné si vytvořit i seznamy vlastní. SouborMožnostiUpřesnitObecné Upravit vlastní seznamy Zvolte kartu Soubor, položku Možnosti, dále Upřesnit, oddíl Obecné a v něm tlačítko Upravit vlastní seznamy. Klepnete-li na tlačítko Přidat, můžete vytvořit vlastní seznam, který se bude chovat stejně jako seznamy předdefinované. Položky seznamu vepsat do okna Položky seznamu importovat z tabulky Excelu

11 Procvičení učiva 1.Vytvořte tabulku dle vzoru. 2.Pomocí vložení sloupce doplňte duben a vložením řádku Pátek. 3.Skryjte sloupec Pondělí a řádek červen. 4.Vytvořte seznam spolužáků přítomných ve třídě seřazený abecedně podle příjmení a přidejte ho do vlastních seznamů.

12 Zdroje: NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. 7. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, 2009, 175 s. ISBN 978-80-7402-020-9. Všechny obrázky vytvořil autor pomocí nástroje „Výstřižky“ při práci s programem MS Excel 2010.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením."

Podobné prezentace


Reklamy Google