Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Omsk Омск S 1,14 milionu obyvatel je sedmým největším městem Ruska a správním střediskem Omské oblasti. Je též sídlem pravoslavného biskupa. Omsk leží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Omsk Омск S 1,14 milionu obyvatel je sedmým největším městem Ruska a správním střediskem Omské oblasti. Je též sídlem pravoslavného biskupa. Omsk leží."— Transkript prezentace:

1 Omsk Омск S 1,14 milionu obyvatel je sedmým největším městem Ruska a správním střediskem Omské oblasti. Je též sídlem pravoslavného biskupa. Omsk leží na Transsibiřské magistrále zhruba 2700 km východně od Moskvy na pravém břehu Irtyše, při ústí řeky Om, podle níž se město jmenuje.

2 Погода Klima je suché kontinentální, s dramatickými změnami teplot v průběhu roku. Často je počasí až extrémní a teploty dosahují v létě k +40 °C a v zimě -40 °C. Omsk má zachovalé historické centrum z konce 19. a prvních let 20. století. Po vypovězení z Petrohradu zde část svého sibiřského exilu prožil Fjodor Dostojevskij

3 КХЛ Омск Казань Уфа Екатеринбург Новосибирск Челябинск

4 Vladivostok Владивосток Město leží na Dálném východě, na pobřeží Tichého oceánu, nedaleko hranic s KLDR. Je centrem přímořského kraje a také konečnou stanicí Transsibiřské magistrály. Název v překladu znamená „Vládni východu“. Až do roku 1992 bylo uzavřeno cizincům z důvodů vojenského utajení. V 80. letech se stalo centrem rybolovu.

5 Oblast dnešního Vladivostoku byla osídlená již dávno v minulosti. Poprvé se tato oblast objevuje na čínských mapách na konci 13. století. Pekingskou smlouvou z roku 1860 připadla nakonec celá oblast Ruské říši. První Evropané zde přistáli v roce 1855 a záliv na němž město dnes stojí pojmenovali Zlatý roh. Jeho tvar je totiž velmi podobný tomu v Istanbulu.

6 Kostel ochrany Panny Marie

7 Vlakové nádraží

8 Centrální park a přístav ve Vladivostoku

9 Stadion Dynamo

10 Jakou moderní stavbou se může Vladivostok pochlubit? Ve Vladivostoku je nejdelší zavěšený most světa. Most na Ruský ostrov má rozpětí 1104 metrů, pilíře vysoké 320,9 metru a jeho stavba stála 28 miliard rublů (17,5 miliardy korun). Překonal dosud nejdelší čínský Most Su-tchung z roku 2008 (1088 metrů). A zároveň se stal druhým nejvyšším mostem za jihofrancouzským Viaduktem Millau (343 metrů).

11 Jekatěrinburg Екатеринбург

12 Základní údaje Основная информация Jekatěrinburg je čtvrté největší město Ruské federace; má 1 424 702 obyvatel Mezi lety 1924a 1991neslo město název Sverdlovsk (po bolševickém vůdci Jakovu Sverdlovovi). Jekatěrinburg je hraničním městem mezi Evropou a Asií, přičemž polovina města je evropská a polovina asijská. Město leží na řece Iseť, na severovýchodě města se nachází jezero Šartaš. Екатеринбург является четвертым по величине городом в России, имеет 1424702 жителей В период с 1924 до 1991г. город назывался Свердловском (по большевистском лидеру Якову Свердлову). Екатеринбург является пограничным городом между Европой и Азией, причем половина европейская и половина азиатская. Город расположен на реке Исеть, на северо-востоке города находится озеро Сартас.

13 Герб города znak města

14 Historie města история города Jekatěrinburg je pojmenován podle svaté Kateřiny (manželky cara Petra Velikého). Během ruské revoluce zde byla internována a později zavražděna carská rodina. Město bylo po 1.světové válce obsazeno Československými legionáři. Ve 20.letech se město stalo průmyslovým centrem těžkého strojírenství: závod Uralmaš byl ve své době největší v Evropě.

15 Závod Uralmaš ЗаводУралмаш

16 Jezero Šartaš Озеро Сартас

17 Význam města pro školství Значение города для образование Jekatěrinburg je městem univerzit. Po Moskvě, Petrohradu a Novosibirsku je čtvrtým nejvýznamnějším centrem ruského školství. Má celkem 8 univerzit (Gorkého uralská státní univerzita (Горького Уральский государственный университет), Uralská státní technická univerzita(Уральский государственный технический университет), aj.).

18 Význam města pro dopravu значение города для транспорта Díky své výhodné pozici je město důležitým dopravním uzlem, a to jak železničním (městem prochází Transsibiřská magistrála(Транссибирская магистраль) a nachází se zde největší seřaďovací nádraží v Rusku), tak leteckým. Leží zde letiště Kolcovo.Ve městě funguje od roku 1994 metro a jezdí tam také trolejbusy a tramvaje.

19 Krasnojarsk Красноярск obyvatel: 1 006 800 rozloha: 348 km² крупнейший деловой 13, промышленный 14 и культурный центр Восточной Сибири Он находится в самом центре России на междуречье небольшой речки Качи и великого Енисея vede přes něj Transsibiřská magistrála V Krasnojarsku se nachází mnoho katedrál z 18. a 19. století např.: svatotrojická katedrála, svatoblagověščenská katedrála

20 Sibiřská státní letecko-kosmická univerzita akademika M. F.Rešetněva: připravuje vysoce kvalifikované odborníky v oblasti letectví a kosmonautiky založena 1960 regionální administrativní budova Regionální administrativní budova

21 Tunguská událost mimořádně silný výbuch, ke kterému došlo 30. června 1908 v prostoru centrální Sibiře, v dnešním Krasnojarském kraji. Událost je připisována výbuchu kosmického tělesa ve výšce asi 5 až 10 km nad zemským povrchem. Exploze byla natolik silná, že v oblasti přibližně 2000 km² vyvrátila a přelámala kolem 60 milionů stromů a zvuk výbuchu byl slyšitelný do vzdálenosti 1000 km. V oblasti exploze nebyl nikdy nalezen žádný odpovídající meteorit.

22 Krasnojarská přehrada (Красноярское водохранилище) přehradní nádrž nad Krasnojarskem rozloha: 2000 km² délka: 388 km šírka maximálně: 15km díky ní v dolinách přítoků Jeniseje (Derbina, Sisim, Syda, Tuba) vznikly velké zálivy

23

24 Proč Sibiř představuje pro RF nevyčerpatelné zdroje? Rusko je hlavním dodavatelem ropy a zemního plynu zejména do Evropy Sibiř je mimořádně bohatá na minerály, které obsahují rudy cenných kovů má jedny z největších světových ložisek niklu, zlata, olova, uhlí, molybdenu, sádrovce, diamantů, stříbra a zinku i rozsáhlé nevyužité zdroje ropy a zemního plynu. V sibiři se nachází 70% ruských ropných polí Rusko obsahuje asi 40% známých světových zdrojů niklu a je také největším producentem Niklu a Mollybdenu na světě Nedávno byli v Sibiři nalezeny obrovské zásoby nejtvrdších diamantů, které byly doposud objeveny Jsou zde také největší světové lesy Sibiř je také velmi těžko dostupná a z toho důvodu má nevyčerpatelné zdroje, protože se k nim zatím nikdo nedostal

25 Vliv geografických aspektů na rozvoj Sibiře Kvůli nepříjemným podmínkám a těžké přístupnosti terénu, rozvoj nepostupuje tak rychle jako v jiných oblastech Ruska, ale i přesto sklidili náš obdiv, že vůbec dokázali dostat Sibiř na takovou hospodářsko- kultůrní úroveň jakou má teď a to vše hlavně díky Transsibiřské magistrále, kolem které nyní leží 89 měst.

26 Čechák, Chalupa, Kučera, Le,Váhala,


Stáhnout ppt "Omsk Омск S 1,14 milionu obyvatel je sedmým největším městem Ruska a správním střediskem Omské oblasti. Je též sídlem pravoslavného biskupa. Omsk leží."

Podobné prezentace


Reklamy Google