Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách 16. 10. 2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách 16. 10. 2015."— Transkript prezentace:

1 Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách 16. 10. 2015

2 „Něco na člověka leze” 1.Co to je? 2.Je to závažné? 3.Je to již na doktora? 4.Případ pro antibiotika?

3 Možnosti domácí diagnostiky 1.Pohled 2.Dotek 3.Teploměr 4.„Zkušenost” 5.CRP test

4 Domácí CRP test CRP test – 2 testy v balení Domácí test pro rozlišení virové a bakteriální infekce -zjištění potřeby antibiotik pomocí stanovení hladiny C-reaktivního proteinu v krvi -použitelnost kdykoliv během dne a v domácím prostředí -vhodné i pro děti

5 Popis principu funkce testu Při začínající bakteriální infekci dochází ke zvýšení hladiny tzv. C -reaktivního proteinu* v krvi (CRP). CRP test zjišťuje koncentraci CRP v krvi na tzv. semikvantitativní úrovni, tedy ve třech množstevních stupních. Pokud je koncentrace CRP v krvi vysoká (třetí stupeň), nachází se v těle zánět a lze předpokládat bakteriální onemocnění a potřebu antibiotik k léčení – v tomto případě doporučujeme testované osobě, obrátit se na lékaře, který zdravotní stav pacienta posoudí a rozhodne o potřebné léčbě. Při onemocněním virovém nedochází k žádnému anebo jen nepatrnému zvýšení hodnot CRP. Při virovém onemocnění se antibiotika k léčbě nepoužívají. * C-reaktivní protein je bílkovina akutní fáze zánětu, která vzniká v játrech a je vylučována do krevního oběhu. Tvorba CRP je reakcí imunitního systému na začínající bakteriální zánět.

6 Jasné zvýšení hladiny CRP v krvi již za 6 – 8 hodin Rychlý pokles při ústupu zánětu – monitorování průběhu Jak CRP funguje?

7 Provedení CRP testu

8 Vyhodnocení CRP testu

9 Provedení testu doma – ušetření návštěvy lékaře Časově nenáročné provedení – téměř okamžité stanovení potenciální potřeby antibiotik (5 minut) Zjištění kdy antibiotika s největší pravděpodobností ano a kdy ne 2 testy v balení – určení trendu Provedením tohoto CRP testu lze předejít zbytečnému užívání antibiotik. Pro pacienty s virovým původem infekce jsou antibiotika zbytečná! Přínos domácího CRP testu

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Domácí CRP test Celostátní konference manažerek domácí péče Luděk Ogoun – HARTMANN-RICO a.s. Deštné v Orlických Horách 16. 10. 2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google