Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: 17.11.2012, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: 17.11.2012, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: 17.11.2012, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace slouží k úvodnímu seznámení žáků s jazykem html a základní strukturou webové stránky. Součástí je vzorová webová stránka použitelná jako šablona pro první stránky žáků. Prohlášení: Prohlašuji, že výukový materiál je mým původním autorským dílem, které jsem vypracoval samostatně a použil jen uvedených pramenů a literatury, které v práci řádně cituji. Výukový materiál je v souladu se ŠVP školy.

2 Moje první stránka na webu 1. Jak jsou tvořeny webové stránky? 2. Jazyk HTML 3. Struktura stránky 4. Vytvoř si svoji první stránku na webu u nás ve škole 5. Pro zvídavé

3 Jak jsou tvořeny webové stránky? Úkol pro Tebe! ● Klikni pravým tlačítkem na prázdné místo na libovolné webové stránce. Zvol funkci „ Zobrazit zdrojový kód stránky“. ● Objeví se ti textový soubor plný zvláštních značek a příkazů, pomocí kterých je webová stránka tvořena.

4 Jak jsou tvořeny webové stránky?

5 Bulletin 2012

6 Jazyk HTML ● Úkol pro Tebe! ● Najdi na internetu, co znamená zkratka HTML? ● HyperText Markup Language, označovaný zkratkou HTML, je značkovací jazyk pro hypertext. Je jedním z jazyků pro vytváření stránek v systému World Wide Web, který umožňuje publikaci dokumentů na Internetu.

7 ● Struktura stránky (hlavička) (tělo stránky) ● Příkazy se nazývají tagy ● Jsou psány ve speciálních závorkách <> (na anglické klávesnici) ● Každý tag má začátek a konec. Např. odstavec: ● <> začátek ● text… ● konec

8 Vytvoř si svoji první stránku na webu u nás ve škole ● Úkoly pro Tebe! ● Ve své domovské složce si vytvořte složku "www" ● Do ní si ulož vzorový html soubor "index.html" ● Tento soubor otevři v textovém editoru (V Linuxu např. Textový editor gedit nebo kwrite, ve Windows např. Poznámkový blok". ● Napiš svoje jméno a příjmení mezi příkazy body a konec /body ● Soubor ulož ● Ve webovém prohlížeči zadejte adresu http://www.hluchak.cz/~login, kde "login" změň na tvoje přihlašovací jméno. ● Měla by se ti objevit tvoje první webová stránka index.html ze složky www. ● Pokud obsah stránky není aktuální, klikni ve svém webovém prohlížeči na tlačítko Aktualizovat (znovu načíst, nebo Reload).

9 Vzorová stránka ● <!DOCTYPE html ● PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" ● "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> ● ● Titulek moji stranky (objevi se v pruhu uloh) ● <!-- Nastaveni kodovani znaku pro stranky delane ve windows: ● ● --> ● ● SEM PÍŠEME VLASTNÍ OBSAH STRÁNKY !!! ●...Josef Motl ●

10 Pro zvídavé ● Podívej se na internet! Najdeš tam spoustu návodů, jak vytvářet webové stránky v HTML jazyce. ● http://www.jakpsatweb.cz/ http://www.jakpsatweb.cz/ ● http://www.tvorba-webu.cz/html/ http://www.tvorba-webu.cz/html/


Stáhnout ppt "Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: 17.11.2012, ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google