Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma: Písmo ve stavební technické praxi Vypracoval: Mgr. Jan Ruml.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma: Písmo ve stavební technické praxi Vypracoval: Mgr. Jan Ruml."— Transkript prezentace:

1 Téma: Písmo ve stavební technické praxi Vypracoval: Mgr. Jan Ruml

2 Cíle kapitoly Vývoj písma Písmo ve stavební technické praxi Normalizované písmo dle ČSN – technické písmo Soubor výkresů k dané kapitole

3 Vývoj písma Egypt – různé náznakové obrázky (obsah celých vět), postupně převzali Řekové Z Řecka se písmo šířilo dvěma směry Do západní Evropy – románské písmo(latinka) Do východní Evropy – slovanské písmo(azbuka) Římská kapitála – nejstarší typ latinského písma (viz. Obr. 21) Polovina 15.století – zásadní obrat ve vývoji písma, vynález knihtisku – Gutenberg (knihy)

4 Písmo ve stavební technické praxi Písmo, které se dá dobře číst a psát Jednoduchá písma, jejichž písmena mají jednoduchý geometrický tvar – tzv.Grotesk Grotesk – odvozen z římských kapitálek; poměr šířky a výšky (4:4, 3:4, 2:4); přímé části jsou rovné, zaoblené části kruhové Zúžený grotesk – často se používá v technické praxi; poměr šířky a výšky (1:2)

5 Normalizované písmo dle ČSN – technické písmo Druhy – široké, střední, úzké (kolmé) Kolmé střední – písmena i čísla (poměr 3:4) Kolmé úzké - písmena i čísla (poměr 1:2) Pro nácvik písma si připravte několik formátů A4 (čtverečkovaný a milimetrový papír)

6 Písmo 1 – Grotesk

7 Písmo 2 – Normalizované technické písmo (střední)

8 Písmo 3 – Normalizované technické písmo (úzké)

9 Písmo 4 – Technické písmo různých velikostí (výška 10 mm)

10 Písmo 5 – Technické písmo různých velikostí (výška 7mm)

11 Písmo 6 – Technické písmo různých velikostí (výška 5mm)

12 Písmo 7 – Technické písmo různých velikostí (výška 3mm)

13 Během kapitoly „Písmo“ je možné zařadit tyto výkresy Iniciály jména – vytvořeny z Gotického písma a zvětšeny na formát A4 (např. J R) – viz. uč. Reklamní logo – žáci si sami zvolí logo firmy, které budou kreslit. Logo zvětšíme a překreslíme na čtvrtku formátu A4 (pojednat barevně). Výkresy je vhodné zařadit v průběhu kapitoly „Písmo“!

14 Použitá literatura Cibulka, Vladimír. Odborné kreslení pro 1. a 2. ročník SPŠ Stavebních; vydáno v roce 1981; 196 stran a 287 obrázků; L 17- C2-I-33f/75 262


Stáhnout ppt "Téma: Písmo ve stavební technické praxi Vypracoval: Mgr. Jan Ruml."

Podobné prezentace


Reklamy Google