Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Psaní velkých písmen Autor Chňoupková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Psaní velkých písmen Autor Chňoupková."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Psaní velkých písmen Autor Chňoupková Martina

2 P SANÍ VELKÝCH PÍSMEN Mgr. Martina Chňoupková

3 O ZNAČTE SPRÁVNOU MOŽNOST : Na hřišti u B/b aťovi/y prodejn i/y se konaly cyklistické závody. Trať vedla do N/n erudov i/y a D/d vořákov i/y ulice, H/h avlíčkov í/ý mi a S/s metanov í/ý mi sady do ulice E/e rbenov i/y a končila za P/p alánov í/ý mi garážemi. Byli jsme zvědavi, kdo zvítězí. Podaří se to M/m irku Č/č ejkov i/y, nebo rozhodne souboj mezi K/ k ružíkov í/ý mi chlapci z M/m asarykov i/y ulice?

4 J EDNOSLOVNÁ VLASTNÍ JMÉNA píšeme vždy s velkým písmenem Jedná se o: určitou osobu nebo zvíře ( Jarmila, Rex ) město, stát, řeku, horu, atd. ( Praha, Rakousko, Vltava, Sněžka ) příslušníka státu, národa, města ( Němec, Pražan ) nebeská tělesa ( Země, Mars ) svátky, významné dny ( Vánoce, Velikonoce, Dušičky ) umělecká díla, knihy, časopisy, atd. ( Babička, Květy)

5 N ĚKOLIKASLOVNÁ VLASTNÍ JMÉNA : Jedná se o: města, čtvrtě ( České Budějovice, Nové Město nad Metují, Nové Butovice ) světadíly, země, krajiny, ostrovy, hory, moře, oceány, řeky apod. ( Česká republika, Kaspické moře, Indický oceán… ) ulice, náměstí, sady, zastávky MHD apod. ( ulice Na Příkopě, Lipová ulice, Jiráskovy sady… ) nebeská tělesa ( Mléčná dráha ) oficiální a významné instituce ( Evropská unie, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Základní škola v Berouně, Český červený kříž, nakladatelství Albatros… ) významné události, svátky apod. ( Štědrý den, První máj ) umělecká díla, knihy, časopisy ( Mladá fronta, Zlatá bula sicilská, Písmo svaté ) názvy vyznamenání, cen ( Nobelova cena, Řád Bílého lva)

6 P OZOR : Smolíček pacholíček, Červená karkulka – ve dvouslovném jméně pohádkové postavy píšeme velké písmeno jen u prvního slova, nejde-li o jméno a příjmení, popřípadě jméno typu Šípková Růženka, kdy je druhé slovo vlastním jménem i samostatně Pán Bůh X bůh války, bohyně lásky Marťan X pozemšťan, mimozemšťan HC Sparta Praha X sparťan Slunce, Měsíc, Země (nebeské těleso) X zářivé slunce, měsíc listopad, vykopat ze země chodí do Základní školy v Hořovicích X chodí do základní školy koupil s novou Škodu Octavii X koupil si novou škodovku

7 K DE MÁ BÝT VELKÉ PÍSMENO ? dopis od MARTY z ROUDNICE NAD LABEM, prázdniny v BRNĚ, návštěva PRAŽSKÉHO HRADU, ilustrace k ČERVENÉ KARKULCE, pobyt ve FRANTIŠKOVÝCH LÁZNÍCH, okolí MNÍŠKU POD BRDY, JIRÁSKOVY STARÉ POVĚSTI ČESKÉ, pozorovat MALÝ VŮZ, hledat na mapě PYRENEJSKÝ POLOOSTROV, plavba po ATLANTSKÉM OCEÁNU, zamluvit vstupenky do NÁRODNÍHO DIVADLA V PRAZE, zastupovat PRAŽANY, knihkupectví v ULICI U DUBU, rozloha SPOLKOVÉ REPUBLIKY NĚMECKO, přestoupit na ZÁKLADNÍ ŠKOLU V RADOTÍNĚ, připomenout si DEN LIDSKÝCH PRÁV, tatínek je SLÁVISTA, ubytovat se v hotelu U BÍLÉHO BERÁNKA, mít známého na MINISTERSTVU

8 P OJMENUJTE OBRÁZKY A ZAPIŠTE : Eifellova věž chrám Svatého Víta Božena Němcová Babička Saturn mimozenšťan

9 Z AKROUŽKUJTE SPRÁVNOU ODPOVĚĎ : 1. V které výpovědi je chyba: a) Zašli jsme do Subway na sendvič. b) Byl už jsi u Středozemního moře? c) Petr bydlí v Kostelci nad Černými Lesy. 2. V které výpovědi je chyba: a) Ověřte si to v pravidlech českého pravopisu. b) Líbí se mi večerníček o maxipsu Fíkovi. c) Poslali jsme stížnost Kanceláři prezidenta republiky. 3. Která výpověď je bezchybná: a) S Monikou jsem se seznámil na koupališti v Podolí. b) Dušan studoval na českém vysokém učení technickém. c) Nesleduji zasedání Parlamentu České republiky. 4. Která výpověď je bezchybná: a) Veselé Vánoce a šťastný nový rok. b) Veselé vánoce a šťastný Nový rok. c) Veselé Vánoce a šťastný Nový rok.

10 Z AKROUŽKUJTE SPRÁVNOU ODPOVĚĎ : 5. Která výpověď je bezchybná: a) Promoval v betlémské kapli. b) Podíváme se do Prahy na hrad, sídlo prezidenta? c) Jaroslav Seifert dostal Nobelovu cenu za literaturu. 6. V které výpovědi je chyba: a) V kterém roce byla vydána zlatá bula sicilská? b) Už byl představen nový model automobilu Ford Mondeo: c) Zubní pasta Colgate obsauje fluor. 7. Která výpověď je bezchybná: a) Bydlím na Malé straně b) Mám ráda Plzeňské pivo. c) Večeřeli jsme v restauraci U Švejka. 8. Která výpověď je bezchybná: a) Na podzim bývá zahrada Čech v litoměřicích. b) Z klatovské Černé věže jsme viděli docela daleko. c) Chová se jako Donchuan.

11 P ROCVIČENÍ : Učebnice strany 53 – 56.

12 D OBROVOLNÝ DOMÁCÍ ÚKOL : Cestou domů ze školy si všímejte vlastních názvů, jako např.: názvů ulic, obchodů, restaurací, i jmen osob a zvířat, které na ulici zaslechnete. Doma si můžete všimnout názvů knih, obrazů, jmen spisovatelů atd. Všechna tato vlastní jména napište tak, jak si myslíte, že je to správně a přineste na příští hodinu.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Český jazyk 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Psaní velkých písmen Autor Chňoupková."

Podobné prezentace


Reklamy Google