Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013 Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013 Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013."— Transkript prezentace:

1 Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013 Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013

2 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 2 Program: Evropská územní spolupráce (EUS) Rakousko – Česká republika 2007 – 2013 Priorita: 1. Socio-ekonomický rozvoj, cestovní ruch a transfer know-how Oblast podpory: OP3: Rozvoj lidských zdrojů, trh práce, vzdělávání a kvalifikace Délka trvání: 36 měsíců, IX/2009 – VIII/2012 Interkulturní vzdělávání dětí a dospělých

3 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 3 Lead Partner/ Vedoucí partner: Úřad Dolnorakouské zemské vlády, Oddělení pro mateřské školy K5 a školy K4, Landhausplatz 1, St. Pölten, Rakousko Partneři: Středisko Služeb školám Jižní Čechy, České Budějovice Středisko Služeb školám Jižní Morava, Brno Vysočina Education, Jihlava Projektový koordinátor: Marcela Řezníčková Úřad Dolnorakouské zemské vlády St. Pölten Tel.:0043 676 402 36 12 E-mail:marcelarez@gmx.at

4 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 4 Výchozí stav: V rámci programu Interreg III AT – SR byl uskutečněn projekt, ve kterém se vyučoval slovenský a český jazyk v mateřských školách v rakouském pohraničí, byl pozitivně vyhodnocen a z rakouské strany je o pokračování podobných aktivit velký zájem. V rámci tohoto projektu se kromě výuky jazyků uskutečnilo mnoho exkurzí, hospitací a návštěv, při kterých se navázaly důležité kontakty, které jsou velmi dobrým základem pro vytvoření nového projektu.

5 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 5 Cíle projektu: Používat jiný jazyk za účelem dorozumění. Vznik přirozených míst k učení se novému jazyku. Vznik multikulturních týmů na různých úrovních. Cizí (jazyk, zvyky, jídlo, náboženství…) zprostředkovat setkáváním se a společnými aktivitami. Výměna nejnovějších vědeckých poznatků o výchově spolu s výměnou praktických zkušeností mezi účastníky projektu na Moravě, v Čechách a v Rakousku umožní vypracovat nové koncepty a vyzkoušet si je ve svém regionu. Vzájemné hospitace a exkurze pedagogů a zástupců zřizovatelů, městských samospráv a jiných členů veřejné správy Aktivity projektu významně přispějí k překonání bariér a předsudků na obou stranách česko-rakouské hranice a otevřou cestu pro dobré sousedství.

6 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 6 Moduly projektu: 1. Informování o projektu a publicita Úvodní a závěrečná konference s účastníky projektu a novináři. Vytvoření propagačních materiálů. (Tištěná podoba, webové stránky partnerů)

7 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 7 1. Rozvoj spolupráce mezi mateřskými školami v pohraničí 50 mateřských škol - rakouská strana (výuka čJ/3hod./týden) 32 mateřských škol – česká strana, z toho 8 mateřských škol kraj Vysočina (výuka NJ 3 hod./týden) Setkávání lektorek, výměna zkušeností a materiálů. Vzdělávání na celodenních seminářích. Témata - podle aktuální potřeby zapojených škol, otevřené a přístupné ostatním pedagogům. Spřátelené mateřské školy (každá mateřská škola v projektu bude mít svoji spřátelenou školku na rakouské straně), rozvíjení další společných aktivit (společné slavnosti, setkání i s rodiči, trhy, společné zpěvníky, projekty apod.) Výstupy: Spolupráce školek - společné zpěvníčky, výstavy a jiné společné projekty. Didaktické materiály pro DVPP (webové stránky).

8 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 8 3. Další vzdělávání pedagogů zúčastněných na projektu Partneři projektu se budou setkávat 2x v ročně na celodenních vzdělávacích seminářích, jejichž téma se upraví podle potřeb pedagogů. (viz. Předchozí modul) Výstup: Metodická příručka. (Tištěná podoba, CD, webové stránky jednotlivých partnerů).

9 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 9 4. Hospitace a praxe pedagogů a studentů ze sousedních zemí. Hospitace budou plánovány prostřednictvím projektového týmu. Jejich cílem je mimo jiné výměna metod práce a zkušeností. 5. Setkávání zřizovatelů Setkávání zřizovatelů - starostů, členů veřejné správy, ale i jiných veřejných institucí. Účelem je výměna zkušeností s financováním, koncepcemi, výstavbou a údržbou mateřských škol…

10 Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více. 10 6. Projektové managementy Zajistí administrativní, personální a finanční řízení, koordinaci lektorů, udržitelnost projektu a vypracování hodnotící zprávy.


Stáhnout ppt "Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013 Cross-Border Cooperation Austria – Czech republic Programming period 2007-2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google