Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských."— Transkript prezentace:

1 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských prací, výměny opotřebovaných částí.

2 Účelem je obnova ztrouchnivělé, nahnilé, mechanicky opotřebované nebo nadměrným zatížením poškozené dřevěné konstrukce v objektech. Například výměna vadných krokví, střešních latí a dřevěných podlah. Trámové stropy - nejčastěji je nutná rekonstrukce stropu při velkém průhybu z přetížení. Průhyb se proměří ve vybraných místech od vodorovné roviny pomocí natažené šňůry změřením výšky místností od šňůry. Zesílení a rovného podhledu i záklopu se dosáhne přibitím fošen po obou stranách. Uhnilé zhlaví stropnic se odřízne a konzervuje, případně se osadí na ocelové konzoly.

3 Krovy – výměna krokví a střešních latí Při delším zatékání dešťové vody krokve a latě zahnívají. Vyměnit se musí také prasklé latě a krokve vlivem velkého zatížení sněhem. Nejprve se sejme krytina, která se složí podél zdí, aby nezatěžovala strop. Potom se nad středem obou sousedních krokví přeřežou všechny latě, vadná krokev se vymění, nová krokev se osadí na pozednici a vaznici a hřeby se k nim přibijí. Po obou stranách nové krokve se pak obě pole znovu zalaťují. Krovy – výměna krokví a střešních latí Při delším zatékání dešťové vody krokve a latě zahnívají. Vyměnit se musí také prasklé latě a krokve vlivem velkého zatížení sněhem. Nejprve se sejme krytina, která se složí podél zdí, aby nezatěžovala strop. Potom se nad středem obou sousedních krokví přeřežou všechny latě, vadná krokev se vymění, nová krokev se osadí na pozednici a vaznici a hřeby se k nim přibijí. Po obou stranách nové krokve se pak obě pole znovu zalaťují. Podlahy mohou být poškozeny vlhkostí zdí nebo prošlapáním v určitých místech. Vyměňují se jen poškozená prkna, u posledního prkna se zhobluje pero tak, aby podlaha byla těsná.

4

5 Krovy – vyztužení nalomené krokve Je-li krokev nalomená, jinak zdravá, stačí ji vyrovnat a dobře ztužit. Nevyměňuje se. Z obou bočních stran se přibijí fošnové příložky. Příložky a krokve se provrtají, provlečou se ocelové svorníky a maticemi se spoje dobře stáhnou. Krovy – vyztužení nalomené krokve Je-li krokev nalomená, jinak zdravá, stačí ji vyrovnat a dobře ztužit. Nevyměňuje se. Z obou bočních stran se přibijí fošnové příložky. Příložky a krokve se provrtají, provlečou se ocelové svorníky a maticemi se spoje dobře stáhnou.

6 Rekonstrukce schodiště Zábradlí se rozebírá jen v té části schodiště, která se bude rekonstruovat nebo bourat. Odstraní-li se zábradlí v celém schodišti předem, nahradí se nouzovým ohrazením. Části nebo i celé schodiště se zajišťuje odspodu pomocnou podpěrnou konstrukcí po celé výšce. Rekonstrukce schodiště Zábradlí se rozebírá jen v té části schodiště, která se bude rekonstruovat nebo bourat. Odstraní-li se zábradlí v celém schodišti předem, nahradí se nouzovým ohrazením. Části nebo i celé schodiště se zajišťuje odspodu pomocnou podpěrnou konstrukcí po celé výšce. Bezpečnost práce při rekonstrukcích Rekonstrukce se vyznačují značným podílem prací ve výškách. Tyto práce vyžadují vymezení uzavřeného prostoru a ochranné lešení. Zvedací mechanismu musí být před použitím přezkoušeny. I ruční elektrické nářadí musí být před použitím prohlédnuto a přezkoušeno. Montáž a demontáž tesařských prací se zásadně nesmějí přerušit v libovolné pracovní fázi. Při ruční manipulaci s břemeny se musí respektovat normy pro fyzickou námahu žáků i dospělých. Bezpečnost práce při rekonstrukcích Rekonstrukce se vyznačují značným podílem prací ve výškách. Tyto práce vyžadují vymezení uzavřeného prostoru a ochranné lešení. Zvedací mechanismu musí být před použitím přezkoušeny. I ruční elektrické nářadí musí být před použitím prohlédnuto a přezkoušeno. Montáž a demontáž tesařských prací se zásadně nesmějí přerušit v libovolné pracovní fázi. Při ruční manipulaci s břemeny se musí respektovat normy pro fyzickou námahu žáků i dospělých.

7 1.otázka: Nalomenou krokev vyztužujeme fošnovými příložkami? 2.otázka: Montáž a demontáž lze přerušit kdykoliv, hlavně kvůli počasí. 1.otázka: Nalomenou krokev vyztužujeme fošnovými příložkami? 2.otázka: Montáž a demontáž lze přerušit kdykoliv, hlavně kvůli počasí. Použité zdroje: vlastní zdroje ANO NE


Stáhnout ppt "Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů rekonstrukcí tesařských."

Podobné prezentace


Reklamy Google