Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Katabolismus bílkovin. Enzymatické štěpení bílkovin proteolytické enzymy – proteázy, a podle způsobu štěpení je dělíme na exopeptidázy ( od kraje řetězce)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Katabolismus bílkovin. Enzymatické štěpení bílkovin proteolytické enzymy – proteázy, a podle způsobu štěpení je dělíme na exopeptidázy ( od kraje řetězce)"— Transkript prezentace:

1 Katabolismus bílkovin

2 Enzymatické štěpení bílkovin proteolytické enzymy – proteázy, a podle způsobu štěpení je dělíme na exopeptidázy ( od kraje řetězce) a endopeptidázy(uvnitř řetězce). Prvně tento proces probíhá v žaludku – pepsinogen – pepsin – vzniká směs peptidů Dále probíhá v tenkém střevě ( trypsinogen, chymotrypsinogen – trypsin, chymotrypsin) Karboxypeptidáza, aminopeptidáza. Štěpení až na jednotlivé L- aminokyseliny. Vstřebávání AMK se uskutečňuje aktivním transportem krví do jater a do dalších míst organismu, tam využity pro syntézu proteinů a dalších dusíkatých látek.

3 Odbourávání aminokyselin Tělo si nedokáže vytvořit dlouhodobou zásobu AMK Přebytek je po několika hodinách použit pro energetické potřeby organismu. AMK jsou deaminovány, vzniká toxický amoniak, který se zpracovává v ornithinovém cyklu na močovinu (člověk, savci) a jako odpadní produkt je vyloučen močí z těla ven.

4 ornithin citrullin argininsukcinát arginin karbamoylfosfát NH 3 CO 2 2 ATP aspartát ATP AMP + P-P fumarát H2OH2Omočovina Ornithinový cyklus

5 Ve střevě také k bakteriálnímu rozkladu aminokyselin – řada látek nepříznivě působící na organismus – sirovodík,indol, skatol( vznik bakteriálním rozkladem Trp, velmi zapáchající, v nízké konc. voní – kala) Odpadní formou aminokyselin může být přímo amoniak – u vodních živočichů, nebo kyselina močová – plazi, ptáci.

6 Odbourávání aminokyselin Přeměnou postranního řetězce při zachování α – aminokyselinového seskupení Dekarboxylace – vzniká primární amin – farmakologické účinky – prekursory hormonů, stavební jednotky enzymů. Dále vzniká oxid uhličitý. Transaminace na α –oxokyseliny Oxidační deaminace na α -oxokyseliny

7 Deaminace V játrech i ve většině tkáních je pouze jeden enzym schopný deaminovat L-aminokyselinu: NAD-glutamátdehydrogenáza. L-glutamát α –oxoglutarát + NH 3 enzym redukovaná forma enzymu

8 Transaminace Vyměnná reakce katalyzovaná transaminázami. Dochází k přenosu aminoskupiny z α-aminokyseliny na 2-oxokyselinu. Reakce je plně reverzibilní bez větších energetických nároků. Enzymy jsou vysoce specifické - alaninaminotransferáza (ALT), aspartátaminotransferáza (AST) Zvýšená hladina aminotransferáz v krevní plazmě –příznakem poškození tkáňových buněk – játra, srdeční sval. Stanovení aminotransferáz v krvi je součástí základního biochemického vyšetření.

9 Transaminace alanin kyselina pyrohroznová kyselina α-oxoglutarovákyselina glutamová ALT Přenos probíhá pomocí pyrridoxalfosfátu, který se mění na pyrridoxaminfosfát.

10 AST + + k. asparagová k. oxaloctová k.oxoglutarovák. glutamová

11 Dusíková bilance V těle dospělého člověka – asi 14 kg bílkovin. Denně obnovováno asi g. Potravou přijímáno g proteinů. Stejné množství je eliminováno. Poměr mezi příjmem a ztrátou dusíkatých látek je nazýván dusíková bilance. Normální dospělý člověk –vyrovnaná Děti, těhotné ženy – pozitivní Těžká onemocnění, hladovění – negativní N-bilanci ovlivňuje složení potravy – kvalitní – živočišné bílkoviny –bohaté na esenciální aminokyseliny, rostlinné bílkoviny – některé obtížněji stravitelné, některé chudé na esenciální aminokyseliny. Pestrá strava. Určitá aminokyselina není nahraditelná, chybí-li jediná - není možno syntetizovat určitý typ bílkoviny – ostatní stavební složky degradovány během několika hodin.

12 Zdroje: Chemie pro 3. ročník gymnázií Vodrážka Zdeněk: Biochemie pro studenty středních škol, Sciencia, Praha 1998 Habermann V.,Černý R., Kotyza J.: Přehled základů biochemie, Karolinum, Praha 1993 Benešová M., Satrapová H.: Odmaturuj z chemie, DIDAKTIS, Brno 2002

13 Zdroje Literatura: Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství Habermann V.,Černý R., Kotyza J. Přehled základů biochemie.dotisk. Praha:Karolinum, 1993


Stáhnout ppt "Katabolismus bílkovin. Enzymatické štěpení bílkovin proteolytické enzymy – proteázy, a podle způsobu štěpení je dělíme na exopeptidázy ( od kraje řetězce)"

Podobné prezentace


Reklamy Google