Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).http://rvp.cz/ Minerální látky II. Mikroelementy a stopové prvky

2 Je součástí hemoglobinu a myoglobinu. Nejvíce je obsaženo v játrech, slezině, kostní dřeni, srdečním svalu a v kosterních svalech. Nedostatek: Pro organismus je škodlivý, snižuje se fyzická výkonnost, pokles červených krvinek, tím i zásobování tkání kyslíkem. Anémie (chudokrevnost) – pokles počtu červených krvinek. Železo

3 Zdroje: Maso, vnitřnosti, luštěniny, špenát, vaječný žloutek, celozrnné pečivo, některé druhy ovoce. Vstřebávání železa zlepšuje dostatečný příjem vitamínu C. Nadbytek železa je pro organismus toxický.

4 Je součástí hormonů štítné žlázy. V dětství podporuje tělesný růst, pohlavní a mentální vývoj. Nedostatek: Poruchy štítné žlázy, únava, tloustnutí. Zdroje: Mořské ryby, mléko a mléčné výrobky, sýry, třešně, višně. Z důvodu nedostatku jódu v potravinách se potravinářská sůl doplňuje jódem. Jód

5 Ovlivňuje funkci enzymů v lidském těle. Je součástí oční duhovky. Účastní se fotochemických procesů vidění. Zvyšuje stabilitu inzulinu. Ovlivňuje metabolismus bílkovin, sacharidů, hormonů a vitamínů. Zinek

6 Nedostatek: Zpomaluje syntézu DNA, RNA a bílkovin. Nedostatek zinku v těhotenství může ohrozit plod. U mládeže může způsobit zpomalení růstu a pohlavního dospívání. Může se projevovat jako akné, záněty kůže, špatným hojením ran. U dospělých snížení plodnosti.

7 Zdroje: Játra, droždí, houby, luštěniny, česnek, dýňová semena, obiloviny, maso.

8 Podílí se na krvetvorbě. Na stavbě kostí. Na činnosti centrální nervové soustavy. Je součástí některých enzymů. Ovlivňuje růst, rozmnožování buněk, některé hormony, funkci některých žláz s vnitřní sekrecí. Zvyšuje odolnost organismu proti některým chorobám. Měď

9 Nedostatek způsobuje: Snižuje schopnost organismu využít železo. Způsobuje generativní změny míchy, ztrátu barvy vlasů. Měď tvoří i nežádoucí, toxické sloučeniny.

10 Zdroje: Játra, ledviny, ořechy, kakao, houby, černý chléb.

11 Je součástí mnoha enzymů. Nezbytné pro normální strukturu těla a činnost nervové soustavy a pro rozmnožování. Účastní se tvorby krevního barviva. Nedostatek: Poruchy růstu, nenormální vývoj kostí, zvyšování ukládání tuku pod kůží, v ledvinách a játrech, degenerují vaječníky a varlata. Mangan

12 Zdroje: Čaj, ovesné vločky, ořechy, celozrnná mouka.

13 Selen Je důležitý pro činnost srdce, chrání před rakovinou. Zdroje: Mořské ryby, mléko, vejce, sůl, ořechy, obiloviny – hlavně kukuřice.

14 Křemík Důležitý pro vývoj kostí. Ovlivňuje stav vlasů a nehtů, má vliv na srdce a cévy. Má vliv na snížení cholesterolu. Zdroje: Minerální voda, tmavé pečivo, ovesné vločky.

15 ŠEBELOVÁ, MARIE. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště; OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. 2. vyd. Praha: nakl. PARTA, s.r.o s. ISBN str.11–12. KUNDEROVÁ, LIBUŠE. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. 1. vyd. Praha: nakl. Fortuna, s. ISBN str. 91–96. Obrazový materiál: California Department of Fish and Game. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: elang=cs Brzeszczot. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroje

16 H. Zell. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: 004.JPG Aktron. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: _II.jpg Rillke. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: caois_seminis_pulvis_ jpg Slick. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: jpg

17 Haneburger. [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: _grade_of_fermentation.jpg Jonathunder. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: TheCob.JPG Glane23. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Threecharlie. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: o,_mais_di_produzione_locale_%282%29.JPG

18 Paul Goyette. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: ng=cs Quadell. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: e-1.jpg


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google