Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Pozorujeme pružinu: Pružina v normálním tvaru. Na pružinu působíme silou, pružina se prodlouží. Přestaneme-li na pružinu působit silou, zkrátí se na původní délku. Pružinu můžeme použít k porovnávání sil.

3 Mohli bychom použít pružinu k měření síly? Budeme zavěšovat postupně závaží a budeme zjišťovat, o kolik centimetrů se pružina prodlouží.

4 Z tabulky vidíme, že kolikrát se zvětšil počet závaží, tolikrát se zvětšilo prodloužení pružiny. Do tabulky uvedeme výsledky našeho měření: Prodloužení pružiny Počet závaží 0 1 2 3 0 cm 1 cm 2 cm 3 cm Pružinu můžeme tedy použít k měření síly.

5 Čím měříme sílu? Sílu měříme pružinovým siloměrem. načrtni!

6 Jednotka síly Pro měření síly byla mezinárodně dohodnuta jako jednotka síly taková síla, kterou je k Zemi přitahováno závaží o hmotnosti 100 g. Jednotkou síly je newton (N). Jeden newton je roven síle, kterou Země přitahuje těleso o hmotnosti 100 gramů.

7 Před použitím siloměru musíme zjistit: - zda před zavěšením závaží splývá dolní okraj s nulovou čárkou stupnice - v jakých jednotkách je stupnice - jaké síle odpovídá nejmenší dílek stupnice - jakou největší sílu můžeme siloměrem změřit (měřicí rozsah stupnice)

8 Procvičení 1. Na čem je založeno měření síly pružinovým siloměrem? 2. Jak velká je přibližně síla 1 newtonu? 3. Co musíš zjistit před použitím siloměru k měření? 4. Zdůvodni, proč nesmí být měřená síla větší, než je měřicí rozsah siloměru.

9 Použité obrázky – autor. Použité kliparty – z kolekce PowerPoint 2003.


Stáhnout ppt "MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google